Bokrecension - Magikerns lärling


Magikerns lärling

Raymond E. FeistDet var här allt började.

Med två unga pojkar - Pug och Tomas - i den lilla gränsstaden Crydee, i utkanten av Kungliga riket. Den storvuxne och karismatiske Tomas får gå som lärling i Crydees garnison, medan stadens magiker Kulgan förbarmar sig över den föräldralöse Pug. Kulgan har nämligen känt att det inom Pug finns en stor potential för magi, om han bara kan hitta ett sätt att kontrollera sina krafter.

Att Pug verkligen besitter mäktiga krafter står snart klart för alla då han räddar prinsessan Carline när de blir attackerade av troll. Men hans magi tycks inte likna någon typ av magi som Kulgan känner till. Kanske behöver Pug en annan läromästare...

Kungliga riket är omgivet av svurna fiender: det mörka brödraskapet och deras anförvanter i norr och det stora imperiet Kesh i söder. Men när resterna av ett krigsskepp av aldrig tidigare skådat slag spolas upp på klipporna utanför Crydee, inser de styrande att Kungliga riket hotas av en ny fiende, långt farligare än någon man tidigare mött.


Berättelsen ger en känsla av att utspelas längre tillbaks i tiden, då det fortfarande fanns herrefolk och tiggare vandrade omkring på stadens gator. Tack vare detta och lite till så blir den ganska verklighetstrogen och man får en känsla av att detta faktiskt har hänt på riktigt.

Gillar huvudpersonen, Pug, då hans personlighet är rätt mysig. Han är lite mindre till växten och därav int lika tuff som de andra pojkarna i sin ålder. Men han är int heller rädd för att visa sina känslor om han t.ex. blir sårad och han är väldigt modig, som när han räddar den unga prinsessan från troll med risk för sitt eget liv. Jag gillar hans person, den är int tillgjord som man annars kan finna många manliga (och även kvinnliga ibland) hjältar vara.

Pug har även ett "husdjur" i form av en liten drake som efter beskrivningen verkar ursöt! Självklart föll jag för denna sötnos direkt.

Den innehåller även det självklara för en klassisk fantasy, slaget mellan det onda och goda. Plus lagom mycket romantik och hjältedåd.

Så gillar man klassisk fantasy, romantik och gulliga men modiga hjältar så rekommenderas denna varmt. Ett måste att läsa för ett äkta fantasyfreak.


Betyg: *****


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0