Happy New Year

Jag har beslutat mig för att börja med nyårslöften. Om inte annat, så åtminstone gällande denna blogg och mina böcker.
Mina löften för 2009 blir att 1. försöka läsa max två böcker åt gången, 2. snabbare recensioner och 3. läsa minst tre böcker i månaden (helst fler!).
Så där! Nu ska man bara svara upp till detta också. Men det ska nog gå bra… har blivit ganska lat, men det ska det bli ändring på framöver! Det är ett (fjärde) löfte.


Gott Nytt År
på er alla därute
vi ses nästa år igen

 

 

Nefis har © på ovanstående bild

 


Viktiga datum - 2009

För er som vill veta, här kommer ett gäng premiärdatum för olika filmer inklusive en boks utgivningsdatum!

 

6/2 Bolt
6/3 Bläckhjärta
9/3 Så långt vingarna bär av Julia Sandström
13/3 Underworld 3: The Rise of the Lycans
3/4 Fast and Furious
1/5 X-Men Origins: Wolverine
22/5 Night at the Museum 2: Battle of the Smithsonian
26/6 Transformers: Revenge of the Fallen
10/7 Ice Age 3: Det våras för dinosaurierna
15/7 Harry Potter och Halvblodsprinsen
23/10 Cirque du Freak
20/11 New Moon

 

Nej, jag kommer inte kunna (eller knappast ha råd) att gå på alla dessa. Men ett par ska det bli iaf, som Harry Potter och New Moon. Ni kan läsa mer om filmerna och/eller hitta fler premiärdatum för andra filmer 2009 här! Listan finns här till vänster i menyn.


Fantasyklubben - december 08

Det var ett par dagar sen jag fick årets sista bok från min underbara bokklubb, men det har även varit lite att göra så här i juletid.

 

Natthökarnas flykt av Raymond E. Feist

första delen i Bärare av ondska.

Baksidetext: Den hemliga agentorganisationen Skuggornas väktare håller rådslag. Man står inför två utmaningar: att finna och krossa den onde magikern Leso Varen och häva kraften som styr den armé av magiska krigare, talnoyer, som gömmer sig i en grotta i Midkemia.

De mystiska talnoyerna är svarta rustningar som fått liv av folket Dasati, vars själar eller andar har fängslats. De är så gott som omöjliga att skada och lyder order utan minsta tvekan. Krigarna i grottan är dock bara vägvisare för en hel invasion av de främmande inkräktarna, styrd av dasatierna. Även med förenade krafter skulle världarna Midkemia och Kelewan få svårt att slå tillbaka.

Samtidigt beger sig de tre agenterna Kaspar, Talwin och Caleb till Storkeshiska riket för att avslöja ett förräderi som leder ändå upp till rikets ledning - och Leso Varen. Han lyckas dock fly och antar en ny identitet.

Två världars öde står på spel när Pug och Skuggornas väktare inser att den sluge magikern har valt Kelewan som tillflyktsort. Han är nu på fri fot bland deras vänner tsuranierna...


Lite juliga klappar

Firade jul hos brorsan och det var riktigt roligt! Men fortfarande enormt skönt att komma hem till lugnet senare på kvällen.

Om ni vill veta vad jag fått för klappar så ska ni fortsätta läsa annars får ni göra som ni vill. ^^

 

Den första klappen fick jag redan den 23:e av min kompis. En liten skrivbok, två stabilopennor (svart och rött) och en "gélpen" i sakura-rosa.

Här kommer lite bilder på några av gårdagens juliga klappar;

 

halsduk och strumpor (over knee) från Shock, samt boken "Den magiska källan" av Maeve Binchy

   

två par strumpor och ett par armvärmare

 

Resten har jag inte tagit bilder på... så om ni vill se dessa är det en fördel om ni känner mig. ;)


God Jul

God Jul

önskar moí till Lotta, Catrin, Jenni och alla er andra där ute!

 

brorsan har © på denna vackra kreation

 


Bokkedjan: en favoritbok

Hans på bloggen Du är vad du läser har precis startat Bokkedjan och självklart måste jag hänga på!

På ödets vingar av Julia Sandström är min tillfälliga favoritbok. Huvudpersonen i denna bok har ett par kraftiga vingar, vilka drar mina tankar till… drakar!
Eragon av Christopher Paolini. Jag har hittills enbart sett filmen, men detta ska bli ändring på nästa år! Både del ett och två står i min bokhylla och väntar på att bli lästa. Huvudpersonen i dessa böcker har inga egna vingar men han är en drakryttare, som får mig att tänka på… drakväktare!
Drakväktare av Andreas Roman är en spännande fantasy som utspelar sig i Mundana, kanske mer känd från rollspel. I denna bok vävs flera olika personers öden samman av ett flertal incidenter, på tal om incidenter… otur!
Klicka här (för att se hur jag överlevde sjuan) av Denise Vega. Den senaste boken jag läste och här får man följa Erin som verkligen har stor otur. Hon får nämligen sina innersta tankar publicerade på skolans intranät!

Ja, detta var min flummiga bokkedja. Helskoj idé detta, är definitivt med nästa gång igen!

Bokrecension - Klicka här "för att se hur jag överlevde sjuan"

 

Klicka här (för att se hur jag överlevde sjuan)

Denise Vega


Erin Swift är duktig på datorer, älskar Snickers och har stora fötter som funkar bra på basketplanen men inte på dansgolvet. För tillfället har hon fullt upp; hon har precis börjat på en ny skola, är förälskad i klassens gulligaste kille, hon leder skolans intranätprojekt och har dessutom en roll i skolpjäsen.
I sin hemliga blogg skriver hon ner allt som händer och vad hon tycker och tänker om sina nya klasskompisar, men hon hade aldrig kunnat drömma om att den av misstag skulle hamna på skolans hemsida! Hur ska hon någonsin kunna visa sig i skolan igen?


En lättläst och ganska så rolig ungdomsbok.
Boken är skriven utifrån Erins synfält och varje kapitel startar/slutar med ett inlägg ur hennes dagblogg (dagbok vs. blogg). Hon har ett nästan sarkastiska sätt att se på sig själv vilket lockade till skratt flera gånger.
Läsaren får rollen som ”den kära dagboken”.
Jag tyckte verkligen synd om henne när dagbloggen hamnar på skolans intranät. Tänk att vakna upp och hitta 57 meddelanden på telefonen… ni kan nog tänka er hur många av dem lät. Men samtidigt kunde jag inte låta bli att skratta åt henne ibland, hon har ju som sagt en himla otur och det blir ganska komiskt i längden.
Tyvärr så verkade personen som hade som arbete att korrekturläsa denna bok ha haft dyslexi eller nåt i den stilen. Det var lite väl många ord som inte var rättstavade eller helt enkelt saknade bokstäver. Enkla grejer som ordet ”klara” istället för ”klarat”, men de gick mig ändå på nerverna när jag läste.
Trots stavfel är det en härlig bok som visar prov på starka vänskapsband och pinsamma situationer.
Jag rekommenderar den till mellan- och högstadieelever som vill ha nåt att läsa på raster osv. Men funkar även bra för äldre, med varning på de irriterande stavfelen.

Betyg: ***

Dagens händelser

Jag är ganska tragisk när det kommer till bra rubriker, jag vet. Men det är faktiskt himla svårt!

 

För att starta med det trevligaste så fick jag paket idag! Julklapp(ar) från Lotta, tack så mkt! :)

 

Jag var väldigt av och an om jag skulle öppna paketen eller vänta... ni ser resultatet. ^^

Fick två tatoos, en magnet, en film Trainspotting vilken jag ej har sett tidigare, ett paket tuggummi, två godisbitar (cocos från en twistpåse, hur visste du att jag gillar dem? Det har jag väl aldrig nämnt?) och ett fint julkort. Godisbitarna saknas på den andra bilden av den enkla anledningen att jag åt upp dem medan jag funderade över öppnandet av övriga paket. *s*

 

Dagen startades annars med att jag gick upp, borstade tänderna (blev jättelycklig över ovanstående paket) och åt "frukost". En chokladbit ur min kalender och ett glas saft med en huvudvärkstablett som tilltugg. Smaskens...

Sen bar det av till fruktans näste! Tandläkaren! *gulp* Hade ett hål kvar att laga. Det visade sig till råga på allt vara större än det förra. Om nån av er tänker "jaja, tandläkaren är ju faktiskt inte såå farligt" eller "men efter bedövningen är det ju lugnt" så har jag nåt att tala om för er;

1. Jag har tandläkarskräck!

2. Jag har fobi för sprutor!

3. Jag har väldigt låg smärttröskel!

Sammanfattning: Jag tar ingen bedövning då detta gör mkt ondare (för mig) än att bara laga hålet.

Ni kan nog tänka er känslan när han borrade rakt in i en nerv... nej, jag skrek inte. Men jag klöste nästan sönder stolen.

Paketet från Lotta var en underbar sak att se fram emot när man satt i den där stolen.

 

För att gå över till nåt annat roligt så läste jag ut en bok i natt. Tyvärr inte Krigarhjärta, den är lite för tung för att jag ska kunna ligga på rygg och läsa. Men recension kommer på den! Snart!

Nu läste jag en lätt ungdomsbok. Rolig. Lägger upp recension på den imorgon.

Ett av mina nyårslöften blir att recensera mina böcker snabbare, är ju ganska seg ibland. Men det lovar jag att det ska bli ändring på framöver. Ska även bli lite mer böcker lästa nästa år och förhoppningsvis inte läsa såå många böcker på en gång.


Kussar och böcker

Var hos kussen igår. Hon fick godiset hon hade beställt från min pandakatalog och jag fick det jag hade beställt från hennes jultidningar. (Självklart betalade vi varann.)

Nu har jag alltså ett par väldigt fina julkort, vilka jag sparar tills nästa jul, samt ett par juliga klistermärken. Förutom dessa hade jag även beställt boken Julgodis skriven av Johanna Westman och en ny spännande ungdomsfantasy, Slaget om Keladon av Philip Caveney. Ska bli spännande att läsa!

Jag hade även med mig kussens julklapp när jag åkte dit och den var snabbt öppnad. När det dessutom gick upp för henne vad den innehöll gick det för fort för att mig att hinna med. I samma ögonblick som jag hörde utropet "Choklad!" så hade hon redan munnen full. *s* Undrar om chokladmonstret har satt i sig båda chokladkakorna än... troligtvis. Hoppas hon la märke till att det faktiskt låg en kortlek i paketet oxå. ^^

Nej, nu ska jag öppna lucka 17 i min chokladkalender. ;)


Bokrecension - På ödets vingar

 

På ödets vingar

Julia Sandström


Vingslag viner i en jämn takt runt omkring honom. Då och då överröstas de av ljudet från de tusen vågor som vräker mot klipporna för att sedan splittras.
Shanzoc börjar känna sig trött trots att han tränat inför denna flygtur.
Detta är det viktigaste uppdraget han någonsin kommer att utföra.

Långt borta, uppe bland bergen, finns en mörk port. Där bakom verkar onda krafter, som bara väntar på att släppas fria. Den porten får aldrig mer öppnas.
Det är Nyckelväktarna som skyddar nycklarna dit – runt om i världen lever de i det fördolda. Men nu letar en okänd sammansvärjning efter dem! Någon är ute efter att låta ondskan släppas lös.
Karíten Shanzoc är utsänd för att varna Nyckelväktarna när han och hans trupp blir angripna. Handlöst faller han genom luften, och när han vaknar upp på en båt som seglas av människor är han ensam. Är han den ende som överlevt?


Den här boken sträckläste jag direkt efter att jag fått den. Så underbart bra! Berättelsen ingav en liknande känsla till nervpirrandet när man läser någons dagbok eller ljuger för sina föräldrar för första gången. Spänningen satte igång på första sidan och höll i sig genom boken, med dalar och toppar.
Jag tror det är den bästa ungdomsfantasy jag läst på väldigt länge. Författaren kör med det traditionella ”det goda mot det onda”, men lyckas ändå få med vardagens sysslor och jagande känslor på ett ganska enkelt men fantastisk sätt.
Jag gillar de små bråken mellan karaktärerna, det fick dem att verka mer levande. Det är välfyllda sidor och jag hoppas innerligt att hon lyckas behålla samma fyllighet i fortsättningarna.
Om ni gillar fantasy så är detta ett måste enligt mig. Den går snabbt att läsa, men upplevelsen sitter i långt efter man läst ut boken. En härlig story helt enkelt!

Betyg: ****

Essätävling

Vetsaga anordnar nu en essätävling inom genrerna fantasy och science fiction. Vinnaren får ett pris bestående av 5 000 kr. Mera info. angående tävlingen (och vad en essä är) hittar ni här! Tävlingen stöds av Stiftelsen Alvar Appeltofts Minnesfond och Catahya.

Så nu ska jag börja fundera ut ett ämne, blir faktiskt första gången jag skriver en riktig essä. Tack så mycket Johan för att du mailade, vore ju hemskt om jag skulle missat detta!


Gratis julklapp

netGlitz ger bort en gratis julklapp till de 500 första nya kunderna! Jag beställde en igår och redan idag fick jag min lilla julklapp! :)

 

 

 Gillar verkligen armbandet, precis min stil. Som sagt så är julklappen helt gratis och de står även för frakten, plus att jag fick ett presentkort på 25 kr. Kika in ni oxå!


I love your blog

Seg som jag är så märkte jag inte förräns nu att jag faktiskt blivit tilldelad en utmärkelse av En bok om dagen... Hon gav den till alla som medverkat i Pocket & Prassel 2.0 (bl.a.). Det tackar jag så mycket för! :)

 

 

Nu ska alltså jag ge detta award till sju andra bloggar. Oki... *funderar* Here goes!

I love your blog

Lotta

Fia

Sarah

Åka

Jenny

Eva

Snowflake

 

Update: Jag fick awarden av Fia nu oxå, tackar! :)


Göteborg, klappar och andra hemskheter

Har varken haft ork eller tid att blogga i helgen, så här kommer ett lite längre och på vissa punkter lite sent inlägg.

 

I fredags fick jag ett paket från Science Fiction Bokhandeln, innehållande ett par julklappar. Tänker därför inte tala om exakt vad det innehöll. Fick även ett betydligt större paket. Avsändare WWF. Så nu ska folk få sina beställningar och jag mina pengar. *s*

Det jag inte var beredd på var att det även kom ett kuvert från Library Lovers till lilla mig! Jag kunde först inte minnas att jag hade gjort nån beställning från dem och tänkte "nej, nu har jag tryckt på fel knapp!" Men så var det visst inte. I kuvertet låg nämligen ett vykort (plus lite andra prylar, se bilden) med texten Grattis! Du vann i utlottningen på vår hemsida. Vilken rolig överraskning!

 

 

 

 

I lördags var jag och mina föräldrar i Göteborg, Liseberg, på julmarknad. Vi kom ner runt ett nån gång, blev en aning försenade därför att folk som skulle bli upphämtade inte var på plats. De väntade på helt andra platser. Men ingen hade tydligen nämt denna ändring för chaufören som då blev tvungen att stå och vänta in dem... Men väl nere var det jätteroligt! Först gick vi och åt, kinamat blev det. Sedan gick jag och mina föräldrar en stund på stan. Jag lyckades övertyga dem att jag skulle få gå till Shock. Det måste jag säga, vilken stor butik för alternativ stil! Mycket större än nån av de jag varit inne i tidigare! Dit måste jag åka igen och då ska jag ha med mig pengar så att jag kan shoppa ordentligt. Fick ett par småsaker av morsan nu. Strumpbyxor i svart med vita fladdermöss på, svettband röd/svart randiga med texten Emily och Get lost, en t-shirt med en helhäftig dödskalle på och sen även ett par saker som jag försöker glömma bort (ska få dem i julklapp).

På Liseberg köpte jag faktiskt ingenting. Det var så enormt mycket folk att man knappt kunde röra sig därinne. Morsan hade väldigt trevligt. Men farsan och jag gick nog mest och muttrade över alla irriterande människor. *s* Han och jag startade en diskution ifall två tjejer som går hand i hand måste vara lesbiska. Han kom med argument för och jag med argument emot. Fast diskutionen fick ett ganska lustigt slut när morsan kom med en väldigt skum kommentar mot mig... -.-

 

Idag händer däremot inget roligt. Har en tid hos tandläkaren, har ett hål med provisorisk fyllning som måste lagas klart. Jag avskyr tandläkare och jag har extrem fobi för sprutor... hoppas inte det gör ont. Låg smärttröskel... Nej, jag ska nog ta och borsta tänderna så jag har det klart iaf. Sen får jag väl försöka tänka på nåt roligt en stund. Håll tummarna för att det går bra är ni snälla!


Kulturfyran - kärlek

"Originalet" hittar ni här

1. Vilken är din favoritlåt om kärlek?
Absolut ingen aning. Den första kärlekslåten jag hittar är... Girl Next Door.

2. Vilken är den bästa boken om kärlek?
Läser ju inte gärna om kärlek. Några tips på fantasy innehållande kärlek (så kan jag göra ett försök)? Säger Harry Potter under tiden, de innehåller ju faktiskt kärlek.

3. Bästa filmen om kärlek?
Long kiss goodnight ? Annars den där om hon som träffar en fransman (tror jag) som lovar att hjälpa henne ta tillbaka sin kille från nån tjej. Men så faller de två för varandra istället... Han (fransmannen) äger typ en liten vindruveodlingen och han försöker sälja ett halsband eller nåt. Nån som kommer på vad den heter?

4. Minns du din första kyss?
Jag har faktiskt inte gett bort min första kyss än. ;)

Bokrecension - Skämmerskans dotter


Skämmerskans dotter

Lene KaaberbølDina har ärvt sin mors gåva; när hon ser någon i ögonen kan hon se alla de handlingar som personen skäms över. Men för Dina är det snarare en förbannelse än en gåva. Vem vill ha en vän som man inte vågar se i ögonen?

När Dinas mor kallas till Dunarks borg för att få en mördare att erkänna ett blodigt mord dras Dina in i kampen mot den fruktansvärde Drakan, som gör allt för att utöka sin makt. Till sin hjälp har han lojala trotjänare och blodtörstande drakar...

För första gången måste Dina lära sig att använda sin gåva och acceptera det som gör henne annorlunda.


En fantasy i medeltidsmiljö.

Spänningen ligger på en "lagomnivå". Det var, tyvärr, ibland lite väl självklart vad som troligtvis skulle ske näst. Men trots detta lyckas berättelsen behålla spänningen.

Dina utvecklas allt efter tidens gång. Hon blir mer säker i sig själv och lär sig därmed hantera sin gåva bättre.

Boken berättas helt utifrån Dinas perspektiv och det är en hel del blandade känslor. Rädslan för Drakan, oron för mamma, osäkerhet och hoppfullhet.

Den är lättläst och inte alltför lång. En utmärkt fantasy för barn och ungdomar. Funkar även att läsa som vuxen.

Härlig kvällslektyr när man är lite trött och kanske inte orkar läsa vad som helst.


Betyg: ****


Mera paket till mig!

Idag fick jag paket. En tidig julklapp. (Rätt?)
Paketet kom från min underbara syrra och innehöll Roronoa Zoro. Samuraien från mangan/animen One Piece.Vet inte hur många ggr jag har tackat dig nu, men tack igen! Älskar dig (och Roronoa Zoro)! ^^

RSS 2.0