Fantasyklubben - januari 09

Årets första bok från bokklubben och fortsättningen på boken som damp ner i brevlådan i april.

Korphjärta av David Gemmell
tredje delen i Riganterna.
Baksidetext: Riganterna är nu ett besegrat folk som styrs med järnhand av varkilerna. Förbjudna att bära vapen och föraktade för sina seder lever de som andra klassens medborgare i sitt eget land. Bara en person fortsätter att följa den urgamla väg som en gång beträddes av riganterna. Det är Önskskogens wyrd, som ensam vet omfattningen av den ondska som snart kommer att släppas lös över en dödsmärkt värld.
Hennes hopp står till två män: Jaim Grymauch, den kolossale rigantkämpen som plågas av sitt misslyckade försök att rädda den vän han älskade från förräderi, och Kaelin Ring, en yngling vars dödsbringande färdigheter kommer att göra honom till alla varkilers fiende. Den ene kommer att bli Korphjärta, en upprorsledare vars djärva bragder kommer att inspirera riganterna. Den andre kommer att ge upphov till legender och tända den gnista som sätter massorna i rörelse.


Bokrecension - Krigarhjärta

 

Krigarhjärta

Henrik Larsson


Nioårige Eriks liv tar en dramatisk vändning när den lilla by han lever i skövlas av ett krigarfölje. Han tas till fånga och förs som slav till ett stenbrott i det främmande och varma Söderland.
Åren går och Erik växer sig allt starkare. Långsamt börjar han förstå att han inte bara är en vanlig bondpojke, utan att ödet har något betydligt större i beredskap för honom…


Jag hade lite svårt att verkligen komma in i den här boken. Det var en bra berättelse, men det kändes ändå inte fängslande. Men jag fortsatte envist att läsa, fast besluten att jag skulle igenom boken och tur var det! Spänningen satte äntligen igång och jag kände hur boken började sluka mig i samma takt som jag slukade den, sida för sida och ord för ord.
Det är en annorlunda fantasy med sin avsaknad av magi. Detta och den alltigenom fascinerande och välskrivna berättelsen får boken att stå ut i sin genre. Det ställs en hel del frågor vilka håller nyfikenheten pigg och vaken.
Trots att mina svårigheter att först känna mig riktigt fängslad av boken så är det en speciell och ganska mysig berättelse som jag tycker är värd att läsa. Medeltidsandan och avsaknaden av magi ger den en lite mer realistisk känsla.
Själv ska jag nu snällt vänta in del två.

Betyg: ***

1000 novels everyone must read

Såg via SF-bokhandeln i Malmö, som lagt ut en lista med 149 böcker du måste läsa inom science fiction och fantasy, att tidningen The Guardian har listat "1000 novels everyone must read". Det ni! Listan är uppdelad i flera underkategorier så som crime, comedy osv. Ska åtminstone kolla igenom science fiction och fantasy när jag känner att jag orkar. Men eftersom böckerna står listade på engelska tror jag inte jag orkar igenom hela listan. Vem vill sitta och kolla upp vad den svenska översättningen heter på närmare 1000 böcker? Inte jag iaf.

Ser ett gäng med böcker som jag äger, men inte har läst ännu. Men självklart finns det böcker jag har läst oxå;

The Chronicles of Narnia av C.S. Lewis (vilka jag har läst för längesedan, men nu läser om igen)

The Discworld Series av Terry Pratchett (läst delar av)

Harry Potter av J.K. Rowling

Dracula av Bram Stoker (läste oxå för längesedan, ska läsas om)

 

Ja, det var de jag kan säga rakt upp och ner att jag har läst. Vilka böcker känner ni igen direkt?


En till liten bokenkät!

Ytterligare en liten enkät från Bokhora!

 

Senaste bokköp:

Låt den rätte komma in och Hanteringen av odöda av John Ajvide Lindqvist.

Senaste bibblolånen:

Minns ärligt talat inte. Tror det var en bok om folksägner.

Senaste utlästa boken:

Harry Potter och Dödsrelikerna av J.K. Rowling.

Favorittidning:

Läser inte direkt några tidningar. Men gillar bl.a. National Geographic och Illustrerad Vetenskap.

Plats där jag helst läser:

Min mysiga läsfåtölj så klart!

Så sorterar jag min bokhylla:

Efter genre och om böckerna är inbundna eller i pocket. Fast nu har det blivit så många böcker så de ligger lite överallt och ganska blandat.

En bok som jag minns att jag läste när jag var liten:

Buhuerna av Simon Stern. Fast det var min farsa som läste högt för mig. Så härligt när nån läser högt för en, eller hur?

Vilken bok i min bokhylla har jag ägt längst:

Absolut ingen aning!

Vad ser jag mest fram emot att läsa i vår:

Ja, det måste nog vara Så långt vingarna bär av Julia Sandström.


Inhandel av skräck

Nu har jag piggat upp mig själv lite med lite välbehövd tid på biblioteket (kön var för lång för att jag skulle orka låna nåt dessvärre) och sen var jag en sväng på två bokhandlar. Hade presentkort på akademibokhandeln så det blev två härliga pocket som fick följa med mig hem! Plus en liten alien-reflex till farsan. ;)

 

Låt den rätte komma in samt Hanteringen av odöda av svenska författaren John Ajvide Lindqvist.

 

Skönt med lite härlig skräck att se fram emot.


Slowmotion...

Känns som allting går trögt just nu. Även läsandet är lite segt, visade sig vara svårare än jag trodde att hålla sig till en bok åt gången. Hur klarar ni av det egentligen?

 

Men börjar misstänka att jag är otursförföljd... först hade jag ju influensa mm. Nu har en släkting gått bort. Har varit/är en hel del som händer i och med det. Plus att jag varit barnvakt osv. Lite stressigt och segt på samma gång just nu, om ni förstår vad jag menar.

 

Angående läsning och nyårslöften, ha tålamod med mig. Är på g!


Skrattanfall

Jag måste bara berätta vad jag precis gjorde. När jag skulle uppför trappan här hemma så gick jag rakt in i trappräcket! Såg det inte och fick det rakt i magen. Men istället för att svära högt eller nåt i den stilen så började jag skratta nästintill hysteriskt! Min humor kan ju diskuteras ibland... *s*

Bokkedjan: Edgar Allan Poe

Sjätte Bokkedjan och så är man ifatt igen!

 

Det skvallrande hjärtat är, och kommer troligtvis alltid att vara, min favoritnovell av Poe. Jag vet inte om jag kan skriva nåt om den utan att det blir en spoiler, men om ni inte har läst den så tycker jag absolut att ni ska göra det! Härlig ren skräck... skräckromantik!

Dracula av Bram Stoker. Denna gamla äkta vampyrroman, skräck och romantik i ett. Den ger mig rysningar längs med ryggraden varje gång jag läser den... spöken!

Rysliga spökhistorier av Dan Höjer är en bok fylld med mysigt rysliga spökhistorier, precis som titeln indikerar. Från en författare av spökhistorier till en annan...

Kalla Kårar av R.L. Stine. Denna författare med sina läskiga och många historier får avsluta den här kedjan.

 

Jag gillar skräck!


Bokkedjan: utanförskap

Nej, jag ligger efter igen! Femte Bokkedjan kommer här!

 

Monsterflickan av Stefan Ljungqvist. Här träffar man flickan Mira som upplever ett enormt utanförskap, inte bara i skolan utan på flera sätt även i samhället. Lite av en mardrömshistoria vilken för mina tankar vidare till... just mardrömmar!

Mardrömsakademien av Dean Lorey vilken handlar om en kille med skolproblem som blir erbjuden en plats på Mardrömsakademien. Jag har inte läst den här boken, men jag skulle vilja. Den här boken påminner mig en aning om... Potter!

Harry Potter av J.K. Rowling. Jag har redan använt den här boken en gång tidigare, men det kan inte hjälpas. Från en magiska skola till... en magisk tjej i en skola!

Sabrina-böckerna som handlar om en tonårshäxa som måste klara av vardagliga tjejproblem samtidigt som hon tränar till att bli en fullfjädrad häxa.


En liten bokenkät

Hittade denna hos Bokhora och hänger gärna på!

 

1. Vilka författare köper du alltid i inbundet (dvs. snabbt efter boken kommit ut)?

Köper de flesta böcker i pocket, väntar in pocketformat om boken är nyutkommen. Men jag kommer iaf köpa andra boken av Julia Sandström i inbundet när den kommer ut. Annars köper jag som sagt främst pocket. De är så resvänliga osv.

2. Vilka författare har du flest böcker av i bokhyllan?

Skulle gissa på att det är Virginia Andrews och Robert Jordan... Stephen King ligger nog på tredje plats tillsammas med lite andra fantasyförfattare. Uppdatering: Höll på att glömma, David Eddings ska ligga delad etta författarinnan.

3. Vilken var den senaste boken någon tipsade dig om, och vad tyckte du om tipset? Var blev du tipsad, om det var en blogg?

Me and Mr Darcy av Alexandra Potter. Det var Calliope som tipsade mig om denna. Boken står för tillfället (tillsammans med två till böcker av samma författarinna) på min önskelista på adlibris.

4. Vilken var den senaste boken du gav bort? Mottagande?

Julklapparna till fyra familjemedlemmar. Vindarnas ö av Elisabet Nemert, jPod av Douglas Coupland, Mannen från Barnsdale av Dick Harrison och Molly marsvinsälvan av Daisy Meadows.

5. Har du några biblioteksreservationer just nu?

Nix.

6. Vilken bok/böcker läser du just nu?

Krigarhjärta av Henrik Larsson.


Tävlar om en bok!

Jag är med och tävlar om denna bok hos Theresans!

 

 


Listat med ett ord

Har sett att denna lista börjat dyka upp hos vissa bloggare därute, bl.a. hos annbookworm. Tyckte den verkade ganska skoj så jag hänger på då jag ändå inte har nåt bättre för mig.

Det är alltså en lista där du svarar på varje fråga med ett enstaka ord.


1. Var är din mobiltelefon?

Datorbordet

2. Var är din äkta hälft?

Neznáte

3. Ditt hår?

Långt

4. Din mamma?

Hemma

5. Din pappa?

Hemma

6. Det bästa du vet?

Musik

7. Din dröm inatt?

Flum

8. Din dröm/ditt mål?

Arkitekt

9. Rummet du är i?

TV-rummet

10. Din hobby?

Läsa

11. Din skräck?

Drunkna

12. Var vill du vara om 6 år?

Luleå

13. Var var du igår kväll?

Hemma

14. Vad du inte är?

Sportfantast

15. En sak du önskar dig?

Cykel

16. Var du växte upp?

Här

19. Det sista du gjorde?

Åt

20. Dina kläder?

Gothic

21. Din TV?

Fungerande

22. Ditt/dina husdjur?

Aramis

23. Din dator?

Två

24. Ditt humör?

Glad

25. Saknar någon?

Flera

26. Din bil?

Ingen

27. Något du inte har på dig?

Skor

28. Favoritaffär?

Shock

29. Din sommar?

Skön

30. Älskar någon?

Familjen

31. Favoritfärg?

Svart

32. När skrattade du senast?

Nyss

33. När grät du senast?

Neznáte


Nu undrar ni säkert vad i hela världen Neznáte betyder. Det är tjeckiska och betyder vet inte, man fick ju bara använda ett ord. ;)


Kulturfyran - 2009 års första

Tänkte jag skulle göra årets första kulturfyra.

1. Har du avgett något nyårslöfte?
Ja, det har jag faktiskt! Ni kan läsa det längre ner på sidan under rubriken Happy New Year.

2. Vilken är den första boken du ska läsa eller har läst i år?
Årets första bok blev Harry Potter och Dödsrelikerna.

3. Vilken är den första filmen du har sett eller ska se i år?
Den första (hela) film som jag minns att jag tittat på i år är nog Skönheten och Odjuret.

4. Vilket kulturevenemang ser du mest fram emot i år?
Brukar inte gå på så många och kan heller inte komma på nåt på rak arm så jag säger väl Bokmässan då.


Levande död, men nu tillbaka!

Halloj där ute! Jag är tillbaka på bloggen efter nästan 10 dagars tystnad! Hemskt, jag vet. Jag har legat hemma i influensa och känt mig som en väldigt rutten zombie... men nu är jag alltså tillbaka. Yey för mig!

 

Det har tyvärr inte blivit nåt läsande, som ni kanske förstår. Men jag har däremot fått hem min andra bok som jag beställde från adlibris.com och det är jag lycklig över. Fast jag har fortfarande inte fått fakturan för nån av böckerna, men de kommer väl kanske sammanslagna sen. Hoppas jag. Den andra boken är iaf oxå av Jane Green och heter I dina kläder. Förhoppningsvis är berättelserna lika roliga som de verkar.

 

Igår dök även en försenad julklapp upp! Mina älskade hörlurar från min älskade syster! Jag tog inte av dem på hela dagen, hade dem på mig när jag åt middag t.o.m. Farsan hade roligt med att sitta och mima mot mig för att sedan titta frågande på mig när jag tröck på paus... Hörlurarna är från Skullcandy. Ett par Lowrider i svart och silver. Jag har velat ha dem ett tag nu så jag betedde mig kanske lite hyper när jag fick dem. *s*

Fick även mina kläder igår. Shock har rea just nu så morsan lät mig beställa lite kläder. Tackar! Tre toppar och ett par strumpor (over knee) blev det. Underbart med nya kläder! Var lite nervös gällande hur topparna skulle sitta, men de passar perfekt! Så inga problem där!

 

Annars har det väl inte hänt nåt direkt. Har legat här hemma som sagt. Men nu mår jag bättre så jag ska fortsätta läsa och dona. :)


GRATTIS *¤*ZIRATHI*¤*

Idag den 8 januari 2009 fyller denna blogg 1 år!

 

 

Bilden är väl ingen normal födelsedagsbild då, men jag gillar den så ni får stå ut helt enkelt. *s* ;)

polawat har © på bilden


Insnöade paket...

Hittade precis ett litet paket från adlibris.se i brevlådan. Det innehöll boken Den andra kvinnan av Jane Green, jag hade presentkort på adlibris så jag beställde två böcker... fast de dyker tydligen upp i motsatt ordning till hur jag gjorde beställningen. *s*

 

Det snöar igen! Underbart med all denna snö, jag känner mig genast piggare bara efter att ha hämtat in posten!

Men nu ska jag inte sitta här längre, jag har ju böcker att läsa!

 

Hoppas ni har en trevlig och vit torsdag. :)

Ytterligare en väldigt lustig rubrik... den bara dök upp i huvudet.


Bokkedjan: nystart

Fjärde Bokkedjan och sen är jag ifatt!

Vingklippt ängel av Berny Pålsson. Här får vi följa en flicka med många och svåra problem som går längs en lång och krokig väg med många vägkorsningar på väg mot en nystart i livet. Från biografier till… skräck!
Carrie av Stephen King handlar även denna om en flicka med problem och är dessutom min favoritbok av denna författare. Men Carrie väljer att svänga av vid en av vägkorsningarna, för henne är Hämndens väg självklar. Flickor och problem, hämnd och… kidnappningar!
Vit slav av Richard Owen. Här ser vi också en flicka, Kim. Hon blir kidnappad och tagen till en ö av brottslingen Kane, allt för att hämnas på hennes far. Efter sju år i fångenskap kommer så chansen för Kim att fly och hon tar den utan att tveka. Om vi sen går från kidnappning till grövre brott… mord!
Spår i snön av Sharon Sala, här har vi ingen flicka. Men en kvinna. Hon lägger inte så mycket tankar på hotelserna hon får via posten, men när kvinnor börjar hittas mördade och deras utseende stämmer med hennes eget känner hon sig inte lika säker längre.

Haha, jag fick in ett eget tema ser jag. Tjejer. Hoppas ni inte blev för chockade över att jag faktiskt läser deckare. *s*

Bokkedjan: överflöd

Här kommer den tredje Bokkedjan!

Grottbjörnens folk av Jean M. Auel. Överflöd, för mig, inom den litterära världen finns det mycket av. Men om jag ska hålla mig till överflöd i böcker så väljer jag denna då jag anser den ha ett överflöd av detaljer och beskrivningar. Berättelsen ska föreställa att utspela sig för väldigt länge sedan, alltså… forntid!
Krigarhjärta av Henrik Larsson ger en känsla av att utspela sig i en parallell forntid. Pojken, Erik, för mina tankar till en annan pojke i en annan serie… Pug!
Magikerns lärling av Raymond E. Feist, här får vi följa Pug och hans kompis Tomas när de dras in i kampen mot ondskans mörka krafter. När jag ändå är inne på ämnet… magi!
Harry Potter av J.K. Rowling. De flesta vet väl redan vad denna serie handlar om, Pojken som överlevde Lord Voldemorts förbannelse. Magi för alltid mina tankar till denna berättelse.

På så sätt var man alltså klar med ytterligare en kedja idag. Inte lika snygga och utförliga som Hans kedjor, men de får duga tycker jag!

Bokkedjan: vinter

Bättre sent än aldrig, här kommer mina svar på den andra Bokkedjan!

Ismarkens krona av Stuart Hill dras mina tankar till när jag hör ordet vinter. Jag har inte hunnit läsa den än, men verkar spännande med vampyrer, vargfolk och snöleoparder. Detta drar i sin tur mina tankar till just… vampyrer!
Thief of Lives av Barb & J.C. Hendee. Del två i en serie om dhampiren Magiere och hennes vapendragare Leesil. På tal om… jägare!
Kitty and The Midnight Hour av Carrie Vaughn innehar också en jägare, fast hans byten är varulvar vilket försätter huvudkaraktären, Kitty, i trubbel. Med varulvar i tankegångarna gör jag en kupp!
Ismarkens krona av Stuart Hill. Den innehar ju som sagt vargfolk.

Denna gång både startade och avslutade jag kedjan med samma bok, hoppas jag inte blir dömd p.g.a. detta. ^^

Bokrecension - Harry Potter och Dödsrelikerna

 

Harry Potter och Dödsrelikerna

J.K. Rowling


Det sista sommarlovet från Hogwarts är snart slut och Harry Potter väntar otåligt på Privet Drive. Medlemmar ur Fenixorden ska komma och hämta honom och föra honom till en säker plats, utan att Voldemort och hans anhängare får reda på vart han tar vägen. Men när han väl kommit i säkerhet – vad ska han göra då? Hur ska Harry kunna utföra den livsfarliga och omöjliga uppgiften som professor Dumbledore har gett honom?

Sjunde och sista boken i serien om Pojken som överlevde. Med sina 783 sidor förmedlar författaren både spänning, humor och sorg. I slutet (spoilervarning) när Harry går mot sin död kände jag mig både förkrossad och skrämd.
Man blev helt uppslukad av händelserna i boken!
Ibland kunde boken kännas lite småseg. Under ett tag, då de tre vännerna bar runt på medaljongen, tyckte jag det blev lite ”Sagan om Ringen”-varning på det hela. Trodde nästan huvudkaraktären höll på att förvandlas till en Frodo Potter! Men nej, så var inte fallet. Medaljongen förstörs och sen börjar spänningen på allvar.
Jag måste säga att detta är min favoritbok om Harry Potter. Den förmedlade så mycket känslor och de sista kapitlen är fantastiska. Särskilt roligt var det att få veta vad som hade hänt Nitton år senare.
Rekommenderas till alla som gillar denna sorts fantasy, unga som gamla!

Betyg: ****

Borttappade minusgrader?!

Det var 17 minus ute imorse! Lite skillnad mot igår då det bara var nån enstaka minusgrad... fast det kändes kallare när farsan och jag tog en promenad i ca 1 timme igår. Det blåste flera sekundmeter igår medan det idag var helt vindstilla. Men idag var det kyligare om fötterna. ^^

Förresten så hade det snöat på natten till igår! Så mysigt att vakna upp, titta upp genom fönstret och se ett glittrande vitt täcke utanför! Snön ligger fortfarande kvar (självklart, kanske?) och det knarrade under fötterna när jag gick ut idag. Gillar snö och har inget direkt emot kyla så jag hoppas vädret håller i sig ett tag till. Men det behöver inte komma nån bitande snöstorm härjande, då blir det så jobbigt att gå promenad.

 

Förresten fick jag en försenad julklapp idag. Farsan brukar köpa böckerna i serien Han som föddes att möta mörkret, där Vargbröder är första boken, allt eftersom de kommer ut och ge dem till mig i julklapp. Men den här julen la min morsa undan boken tillsammans med lite andra saker... inget illa om morsan, men hon är lite glömsk ibland. Hennes argument för att hon inte kunde hitta boken blev att farsan inte hade köpt den, det hade vi inbillat oss... men nu dök den ju iaf upp så allt är frid och fröjd gällande det igen! Hon hittade även sitt borttappade läppsyl. Det låg på boken. *s*

 

Va tycks om rubriken? Själv förstår jag den inte riktigt...


Bokrecension - I sjunde himlen

 

I sjunde himlen

G.G. Eliot


14-åriga Ella har aldrig brytt sig om sitt utseende eller varit typiskt tjejig. Hon trivs bäst på fotbollsplanen där hon står i mål i ett pojklag. Men plötsligt har killarna slutat att behandla henne som en i gänget. De stirrar på hennes inte längre fullt så platta bröst och ber om ursäkt om de råkar tackla henne på fotbollsplanen. Ella är inte helt säker på att hon gillar den nya uppmärksamheten men samtidigt är det rätt kul.
Saken blir inte lättare när Ella och hennes bästis Beth bestämmer sig för att gå på en flott välgörenhetsbal och Beths mamma fixar till dem med smink och kläder. Resultatet är fantastiskt! Vad kommer killarna att säga när de får se henne nu? Men egentligen är Ella bara intresserad av vad Adam, som hon verkligen gillar, tycker. Kommer han att gilla den nya Ella? Hon har aldrig varit så nervös inför en fest tidigare…


En roande och lättsam berättelse.
Boken tar upp flera av de typiska problemen när man växer upp som tjej, däribland killproblem. Men de behandlas mer som en utfyllnad eller bakgrund till själva berättelsen om Ella. Tack vare detta går det väldigt fort att ta sig igenom den. Plus det faktum att boken inte är särskilt lång eller svårläst.
Balen Ella och Beth skulle nog vara en dröm som går i uppfyllelse för många tjejer. Uppklädda och sminkade av ett proffs, all uppmärksamhet och i vissa fall beundran från folk runtom. De blir tagna för att vara lite mer vuxna än de verkligen är och tänk att få träffa sin idol, det måste väl ändå vara en dröm? Kanske eller inte… läs boken så får ni veta svaret.
I ungefär vartannat kapitel skriver Ella ner ”Dagens djupa tanke”. Då ges en kort funderare över något som dykt upp under dagen, t.ex. utseendefixering, drömmar eller föräldrar. De fick mig att tänka efter på dessa områden och gjorde läsning lite intressantare och (vågar jag säga) djupare.
Men det är främst en lättsam ungdomsbok och jag rekommenderar den därefter.

Betyg: ***

Läst 2008

Glömde visst lägga upp den här listan. Nästa lista ska jag försöka göra lite utförligare och längre.

 

JANUARI

1. Vargbröder av Michelle Paver

FEBRUARI

2. Magikerns lärling av Raymond E. Feist

3. Kitty and The Midnight Hour av Carrie Vaughn

MARS

APRIL

4. Skurken i datorn av Margaret Mahy

5. Monsterflickan - Blodsband av Stefan Ljungqvist

MAJ

JUNI

6. Drömkillen av Elizabeth Chandler

JULI

7. Damernas detektivbyrå av Alexander McCall Smith

8. Sökaren av Terry Goodkind

9. Vampyrguden - London av Sebastian Rook

10. Föräldrafritt av Emily Rodda

AUGUSTI

SEPTEMBER

11. Vingklippt ängel av Berny Pålsson

OKTOBER

12. The Vampire Who Loved Me av Teresa Medeiros

13. En sorts kärlek av Ray Kluun

NOVEMBER

14. Den femte systern av Mårten Sandén

15. Skämmerskans dotter av Lene Kaberbøl

16. På ödets vingar av Julia Sandström

DECEMBER

17. Klicka här av Denise Vega

18. I sjunde himlen av G.G. Eliot

 

Detta års lista kommer som sagt bli längre, måste ju hålla mitt nyårslöfte om inte annat! ;)

Nu är det januari och förutom recensionen av sista boken på listan ovan så ska jag läsa ut Krigarhjärta och Harry Potter och Dödsrelikerna samt ...och himlen av oskyldigt blå. Så då vet ni vad ni har att se fram emot!


RSS 2.0