Bokfemman - glädje

Svårt det här. Jag kommer int ihåg alla fantasy jag har läst, de brukar dyka upp i efterhand. T.ex. så kom jag på ett par fantasy som skulle passat under temat sorg nu när jag ska skriva om glädje, typiskt.


Herrskap och häxor av Terry Pratchett

Kom genast ihåg den här boken när jag läste temat. Är absolut en av de roligaste böckerna jag har läst, Pratchett har en underbar humor som kan få vem som helst att skratta. Min favoritfigur i boken är Nanna Ogg, en häxa med stor matglädje. För att verkligen få skratta ordentligt måste man läsa hela boken men jag kan ändå ge två små exempel på Nanna Oggs matglädje (hon har precis varit på en bröllopsmiddag); "Nanna stack åter in handen bland sina kläders formlösa gömmor och plockade fram en hel flaska champagne som man kunde ha svurit på att det inte borde ha funnits plats någon plats för.", "Nanna Ogg plockade fram en träsked någonstans ur sitt förkläde. Sedan lyfte hon på hatten och tog försiktigt ned en skål med grädde, vaniljkräm och gelé som hon hade gömt där."

Men om ni gillar ändlös humor så är den här boken ett måste.


Magins färg av Terry Pratchett

Pratchett är vet verkligen hur man gör roliga fantasy. Den här historien handlar om trollkarlen Rensvind. Han är minst sagt skrattretande och enormt förvirrad. Allt han gör verkar gå fel och om han försöker rätta till sina misstag så förvärras allting ännu mer.  Man kan inget annat än skratta åt Rensvind otroliga otur.


Den otroliga vandringen av Sheila Burnford

De två hundarna och katten som ger sig ut på sitt livs äventyr, allt för att återförenas med sin familj. Den är så mysig, gullig och glad. Vänskapen mellan de tre djuren och sen värmen och glädjen över att återförenas med familjen. Jag måste erkänna att jag grät av glädje i slutet.


Dhampir av Barb & J.C. Hendee

Om ni har läst den så undrar ni säkert hur jag kan få in denna bok under temat glädje. Men jag tycker faktiskt den passar in här. Nej, den kan int direkt kallas humoristisk då den är "skräck-fantasy". Men den varma vänskapen och proven på de starka band de två huvudpersonerna hyser för varandra passar perfekt under min tolkning av temat glädje. Sen skrattade jag faktiskt en del åt Leesil när han blev deprimerad och började dricka, han verkar nämligen int tåla starkt. Vet int om det är nåt som andra "normala" människor finner komiskt, men jag anser mig int vara som alla andra och tyckte personligen att han var skrattretande ibland.


Harry Potter och Fången från Azkaban av J.K. Rowling

Jag hade int tänkt använde mig av Harry Potter i den här bokfemman, men han tycks hela tiden dyka upp. Häri finns det mesta. Vi har vänskapen, värmen och även lite kärlek. Dessutom finns det alla de roliga delarna där jag alltid brister ut i skratt. I denna tycker jag det bl.a. är väldigt roligt när Hermione knockar Malfoy. *s* Annars så kan man alltid lita på att den något fega, men ändå lojala, Ron säger eller gör nåt komiskt. Hans fobi för t.ex. spindlar och hans otur med trollstavar är två saker.


Vampyrer och Varulvar

Vilken underbar känsla att öppnar brevlådan och hitta ett paket innehållande böckerna man beställde föregående vecka! Fick precis hem fortsättningarna i två underbara serier, den första handlar om (främst) varulvar och den andra om vampyrer.

Kitty Goes to Washington av Carrie Vaughn

andra delen i Kitty.

Thief of Lives av Barb & J.C. Hendee

andra delen i Noble Dead."Jag tycker att televisionen är mycket lärorik. Varje gång någon sätter på den, går jag in i ett annat rum och läser en bok"

>Groucho Marx<


Själens Minnen

Tänkte jag skulle skriva och tipsa er om en ny fantasy som ges ut nu i dagarna, skriven av en vän te mig.

Titel: Själens Minnen
Författare: Angelica Vaala

Ett måste att läsa! Den ges bara ut i 100 ex. så skynda er att beställa den. Finns redan att beställa här.


Men suck!

Jag som verkligen tyckte om bokfemman och Malin ska snart sluta med den. *snyft*

Vet att jag int har skrivit nåt de två senaste gångerna nu då men vecka 7 var temat pjäser och den här veckan var temat sorg och jag måste erkänna att jag int vet hur jag överhuvudtaget skulle kunna hitta en fantasybok som passar under nåt av dem. Det är int precis nåt som tillhör fantasy. Fantasy är ju, för det mesta, krig, magi, mer eller mindre romantik och mkt spänning. Pjäser tror jag int det finns några inom genren och sorgliga fantasy får man leta länge efter.

Men om nån därute faktiskt har läst en fantasy under nåt av dessa teman så skriv och tala om det för mig! Jag är verkligen nyfiken på att få läsa den boken/böckerna isf. :)

Som sagt så kunde int jag göra nån bokfemma under dessa teman men det kommer en ny på måndag och jag hoppas verkligen det temat kommer passa bättre.

Jag har förresten funderat lite på om jag skulle hitta på nåt eget sen efter bokfemman så det int bara tar stopp där, det var verkligen en underbar idé. Men det är ju ingenting man fortsätter på när utgivaren har lagt av. Men om ni har idéer eller synpunkter på nåt roligt som jag skulle kunna köra istället så är ni mer än välkomna att dela med er av dessa. Det skulle bara vara roligt!


 

"Jag vill hellre vara fattig i en stuga full med böcker än kung utan lust att läsa"

>Thomas Macanlay<


Bokrecension - Kitty and The Midnight Hour


Kitty and The Midnight Hour

Carrie VaughnKitty Norville is a midnight-shift DJ for a Denver radio station - and a werewolf in the closet. Sick of lame song requests, she accidentally starts "The Midnight Hour", a late-night advice show for the supernaturally disadvantaged.

After desperate vampires, werewolfs, and witches across the country begin calling in to share their woes, her new show is a raging success. But it's Kitty who can use some help. With one sexy werewolf-hunter and a few homicidal undead on her tail, Kitty may have bitten off more than she can chew...


Jag hade lite svårt att bestämma mig för vad jag tyckte om boken. Större delen av den var den helt underbar men samtidigt fick jag ibland känslan av att nåt saknades. Jag vet int vad, men nåt var det och en bra bok ska int ge den känslan.

Men i övrigt var den som sagt mkt bra, det gick knappt att lägga den ifrån sig för det hände hela tiden nåt som gjorde att man blev tvungen att fortsätta läsa för att få reda på hur det skulle gå. Det är en väldigt spännande bok med mkt intriger. Den innehåller även en del erotik, främst i det intima och förvirrande "förhållandet" mellan Kitty och ledaren för varulvsflocken, Carl. Det är int överdrivet eller äckligt på nåt sätt. Jag har i normala fall svårt för att läsa böcker innehållande erotik, men int denna. Det passade in i sammanhanget och gav en större förståelse för saker som skedde.

Det är lätt identifiera sig med Kitty, jag tror alla kan hitta nåt hos henne som stämmer med dem själva. Hon har råkat ut för en del i sitt liv och genom hennes tankar skapar man snabbt förståelse och medlidsamhet för henne.

Boken är ett måste att läsa om man gillar vampyrer, varulvar, intriger o.s.v. Jag rekommenderar den absolut, även om jag int gav den högsta betyg så är den mer än läsvärd och jag kan int vänta te bok två i serien skramlar ner i brevlådan.


Betyg: ****


Happy Valentine's Day

Ville önska alla därute glad Alla Hjärtans Dag! :)
Funderade på att rita nån söt bild men så hittade jag en underbar bild på deviantart.com så jag länkar te den istället. Titta här:
Cassanova av Ashwin24


Bokrecension - Magikerns lärling


Magikerns lärling

Raymond E. FeistDet var här allt började.

Med två unga pojkar - Pug och Tomas - i den lilla gränsstaden Crydee, i utkanten av Kungliga riket. Den storvuxne och karismatiske Tomas får gå som lärling i Crydees garnison, medan stadens magiker Kulgan förbarmar sig över den föräldralöse Pug. Kulgan har nämligen känt att det inom Pug finns en stor potential för magi, om han bara kan hitta ett sätt att kontrollera sina krafter.

Att Pug verkligen besitter mäktiga krafter står snart klart för alla då han räddar prinsessan Carline när de blir attackerade av troll. Men hans magi tycks inte likna någon typ av magi som Kulgan känner till. Kanske behöver Pug en annan läromästare...

Kungliga riket är omgivet av svurna fiender: det mörka brödraskapet och deras anförvanter i norr och det stora imperiet Kesh i söder. Men när resterna av ett krigsskepp av aldrig tidigare skådat slag spolas upp på klipporna utanför Crydee, inser de styrande att Kungliga riket hotas av en ny fiende, långt farligare än någon man tidigare mött.


Berättelsen ger en känsla av att utspelas längre tillbaks i tiden, då det fortfarande fanns herrefolk och tiggare vandrade omkring på stadens gator. Tack vare detta och lite till så blir den ganska verklighetstrogen och man får en känsla av att detta faktiskt har hänt på riktigt.

Gillar huvudpersonen, Pug, då hans personlighet är rätt mysig. Han är lite mindre till växten och därav int lika tuff som de andra pojkarna i sin ålder. Men han är int heller rädd för att visa sina känslor om han t.ex. blir sårad och han är väldigt modig, som när han räddar den unga prinsessan från troll med risk för sitt eget liv. Jag gillar hans person, den är int tillgjord som man annars kan finna många manliga (och även kvinnliga ibland) hjältar vara.

Pug har även ett "husdjur" i form av en liten drake som efter beskrivningen verkar ursöt! Självklart föll jag för denna sötnos direkt.

Den innehåller även det självklara för en klassisk fantasy, slaget mellan det onda och goda. Plus lagom mycket romantik och hjältedåd.

Så gillar man klassisk fantasy, romantik och gulliga men modiga hjältar så rekommenderas denna varmt. Ett måste att läsa för ett äkta fantasyfreak.


Betyg: *****


Bokfemman - serier

Väl medveten om hur sen denna bokfemma blir, men bättre sent än aldrig. Det ska vara mina topp fem serier men bara så ni vet så står de int i inbördes ordning.

Sagan om Drakens återkomst av Robert Jordan (22 delar - 11 delar på engelska)
Ett sällskap på åtta ger sig av på en farofylld resa mot Tar Valon. Allting beskrivs med stor omsorg, på ett målande och fascinerande sätt. Fastnade för mystiken, författaren har ett sätt att berätta mkt men ändå lämna ute nån liten detalj som gör en varelse mystisk och får mig som läsare att vilja fortsätta läsa. De hemlighetsfulla Aes Sedaierna är bra exempel på detta, man är int helt säker på om de är onda eller goda och man undrar hela tiden hur stor kraft de verkligen har.

Amber av Roger Zelazny (tio delar)
Nio prinsar som alla slåss om tronen i Amber. Handlar främst om prinsen Corwin, som till en början har tappat minnet och måste få tillbaka det fortast möjligt. Gillade idén att det finns mängder med olika världar, s.k. skuggor däribland vår värld, och sen denna sanna världen Amber. De nio prinsarna av Amber kan resa genom skuggorna och spänningen var alltid hög då man int visste vad de skulle möta då de gav sig in i en ny skugga.

Noble Dead av Barb & J.C. Hendee (sex delar)
En Buffyartad fantasy. Magiere och Leesil tjänar pengar på att lura människor, Magiere utger sig för att vara vampyrjägare och tillsammans med sin vän reser de runt till olika byar för att skydda byborna från blodsugarna. Allt går bra ända till den dagen de möter en riktig vampyr. Jag har alltid varit en stort fan av vampyrer och har även sett varenda avsnitt av Buffy the Vampireslayer så det behövs nog knappast nämna att jag verkligen älskar denna serie. Sättet vampyrerna är beskrivna på, de är nobla varelser med klass och kraftfulla förmågor, tilltalade mig direkt. Gillar ni vampyrer, Buffy eller Underworld? Läs den här serien!

Narnia av C.S. Lewis (sju delar)
Typisk fantasy där det goda slåss mot det onda. Godheten symboliseras av det väldiga lejonet Aslan, "skaparen" av landet Narnia, medan det onda symboliseras av den grymma häxan. Men de som slåss är en grupp barn vilka vilka blir utsedda till Narnias härskare av Aslan. Klassisk fantasy när den är som bäst. Jag föll personligen direkt för Aslan, han var ett stort lejon men ändå så otroligt snäll, förstående och klok. Som djurvän så är böckerna underbara med alla sorters djur och varelser, alla med talets förmåga och egna personligheter vilket gjorde dem fantastiskt roliga.

Harry Potter av J.K. Rowling (sju delar)
Pojken som får reda på att han är trollkarl och en mäktig sådan. Man kommer snabbt och lätt in i böckerna och jag gillar verkligen blandningen av verklighet och fantasi som blir av den "vanliga" familjen Dursley och all magi som Harry får uppleva på Hogwarts.


RSS 2.0