Bokmässan post-apocalypse

Då var man hemma från en lång litterär helg i Göteborg. Trots att ha blivit träffad av både en och annan näsknäckande ryggsäck samt varit tvungen att använda mig av indianhopp för att undvika bli överkörd av hälskavande barnvagnar, storlek extrem, så har det varit riktigt roligt. Med erfarenhet från tidigare bokmässor så lyckades jag till stor del även undvika de lämmeltåg som brukar skapas på diverse platser i de långa gångarna.
 
En komplimang till de som stod for utformandet av detta års tillställning då de flesta intervjuer inte var vända ut mot gången - något som förut skapat rejält trafikkaos på sina platser när den enda rörelsen i en korsning är inåt, mot den stillastående kärnan - utan faktiskt hade sina egna små "rum", med ett flertal sittplatser för intresserade åhörare. Där fanns även flera mysiga små vilorum ifall man behövde en paus.
 
 
Här ovan presenterar bl.a. Mats Strandberg och Sara Bargmark Elfgren - författarna bakom Engelsfors-triologin - deras senaste projekt. Den populära bokserien ska nämligen bli serie! Ni kan läsa mer om detta fenomenala fenomen här.
 
Personligen blev det inte så jättemycket inköpt på bokmässan i år. Jag fick faktiskt boken Den vita katten skriven av Holly Black vilken delades ut av ett gäng leende tjejer klädda i röda handskar vid B. Wahlströms monter. Trots att jag har flera böcker som behöver läsas ut (och recenseras) först så kunde jag inte hålla mig, utan dök rakt in i denna på bussen hem. Än så länge tycker jag den är väldigt bra!
Jag tog även en sväng förbi Atrium förlags monter - ett för mig nytt, men väldigt trevligt litet bokförlag som jag tycker ni ska kolla upp om ni inte redan gjort det - och fick med mig ett ex av Jenny Valentines nya novell Tio stationer. Denna är som en kort fortsättning på Hitta Violet Park vilken jag recenserat här.
Förutom dessa två böcker köpte jag faktiskt inget mer till mig själv förutom en Lord of the Rings-kortlek från Science Fiction Bokhandeln. Men jag köpte däremot de tre första deckarromanerna av Ann Rosman till min käre far. Lyckades få alla tre signerade och det uppskattades varmt. Ni hittar recension av Mercurium, Ann Rosmans fjärde roman, här.
 
Som avslutning på detta inlägg tyckte jag citatet på min ena kasse passade perfekt; "Lyllo mig! Här går jag med en kasse full av pocketböcker."

Mercurium av Ann Rosman

Mercurium

Ann Rosman

 

 

År 1802 står Metta Fock Ridderbielke inför rätta misstänkt för mord på sin man och två av sina barn. Mot sitt nekande döms hon att sitta på Carlstens fästning. Isolerad på den karga ön ska  hon stanna, tills hon erkänner eller går under – vilket som kommer först. Utan möjlighet till kontakt med omvärlden, utan vare sig penna eller papper, börjar hon brodera. Ord för ord tar en förtvivlad nådeansökan form.

 

2011 hålls en storslagen maskerad på fästningen. Gräddan av Sveriges societet är där, och innan kvällen är över har två personer mist livet. Men portarna har hela tiden varit stängda  och bevakade, ingen kan ha tagit sig in – eller ut. Finns mördaren någonstans bland de 94 gästerna? Kriminalinspektör Karin Adler kallas till platsen och pusslandet kan börja…

 

En toppenbok där två historier vävs samman. Mettas grymma öde griper tag och man vill gärna se att hon får upprättelse. Samtidigt som man undrar vem är nutidens mördare? Jag har sträckläst den men jag kommer att läsa den igen i ett lugnare tempo. Det är den värd.

 

Betyg: *****

Gästrecensent: Snowstorm


Biljetter till Bokmässan bokade!

Yes, då var biljetter bokade till årets Bokmässa.

Detta år är det Norden och nordisk litteratur som står i fokus. Roligt.

Bokmässan; en stor lokal fullsmockad med människor - en del näsknäckande ryggsäckar och hälskavande barnvagnar - som ingen vet vart de är eller vart de ska, men som alla delar en enorm kärlek till litteraturen.
 

Hitta Violet Park av Jenny Valentine


Hitta Violet Park

Jenny Valentine


Det fanns flera anledningar till att Violet Park inte borde ha betytt nåt för mig.
Hon var gammal.
Hon var död.
Hon var i en burk på en hylla.
Men jag träffade henne av en slump, mitt i natten, och hon förändrade allt.


En av de roligaste ungdomsböckerna jag läst. Språket är enkelt, talspråkigt, och jag gillade hur man som läsare hela tiden fick följa Lucas tankegångar. Där fanns en tendens till virrighet – många tankar åt gången som gärna vandrade iväg från själva huvudämnet – men man tappade aldrig tråden.
Det var en underhållande, spännande och välskriven bok. Kul med en annorlunda handling.
Verkligen varmt rekommenderad. Läs den!

Betyg: ****


Paradisoffer av Kristina Ohlsson

Paradisoffer

Kristina Ohlsson

 

 

En fullsatt Boeing 747 lyfter från Stockholm och flyger mot New York. Kort efter start hittas ett hotbrev ombord.

Krav riktas både mot den svenska och amerikanska regeringen, om de inte infrias kommer planet att sprängas.

Kaparna vill riva upp beslutet att utvisa en man som av Säpo ses som en säkerhetsrisk. Regeringen ställs inför valet att rädda livet på de fyrahundra passagerarna som hålls som gisslan på tiotusen meters höjd eller att fullfölja utvisningen.

Kriminalkommissarie Alex Recht utreder kapningen tillsammans med den färgstarka Eden Lundell på Säpos kontraterrorenhet. Fredrika Bergman, som jobbar temporärt på justitiedepartementet, är inblandad i utvisningsärendet och blir kontaktperson mellan regering och polis. De förstår snart att planen bakom kapningen är långt mer ondskefull än de någonsin kunnat föreställa sig.

Timmarna går och Fredrika och Alex inser med växande fasa att de snart förlorat varje möjlighet att rädda planet och dess passagerare. Kampen mot klockan blir också en kamp mot de amerikanska myndigheternas skräck för nya terrorattentat.

Och snart är bränslet slut…

 

En välskriven bok, klart bättre än jag trodde. Flygplanskatastrofer och kapningar har förekommit i många böcker och filmer så min förväntan på boken var inte så hög. Kristinas bok gör dock att jag fångas och inte gärna lägger ifrån mig boken.

De många karaktärerna och händelserna som vävs ihop är trovärdiga. En bra bok för oss som gillar realistisk spänning.

 

Betyg: ****

Gästrecensent: Snowstorm


Bokhalsband?!

Snubblade över detta läckra halsband hos Blingit.se - är det inte häftigt?
 
Jag tycker verkligen om det. Inte ofta jag hittar ett bokrelaterat smycke och särskilt inte ett som jag tycker om, det måste jag erkänna. Både läder och dödskalle faller mig dock i smaken och jag skulle absolut kunna se mig själv bära detta halsband. Kanske till en litterär tillställning, exempelvis Bokmässan eller publiceringsfest.
Enkelt, men tufft. Vad tycker ni?

RSS 2.0