Den femte systern - Mårten Sandén

För ett par dagar sedan mailade jag till Raben & Sjögren Bokförlag och bad om ett recensionsex. på boken Den femte systern av Mårten Sandén.
Nu har jag precis hämtat in posten och gissa vad jag hittade i brevlådan? Jo, just det! Mitt recensionsex.!
Jag blev så otroligt lycklig! Tack så hemskt mycket! Kan knappt vänta tills inatt då jag tänker krypa ner i sängen och i ljuset från sänglampan läsa denna skräckinjagande berättelse. ;)


Tillbaka från Danmark

Jaha, då var man hemma igen. Lite sorgligt. Jag tycker verkligen om Danmark så det känns alltid så tråkigt att åka därifrån. Men hade väldigt trevligt och det var fint väder! Blev kläder för nära 1000 kr. En kjol och två tröjor (allt i svart). ;)

Danmark med tåg!

Tidigt imorgon åker vi (jag med föräldrarna) med tåg till Helsingör. Ser verkligen fram emot en heldag därnere. Ska shoppa kläder och, om jag hittar, skor. Kanske blir det nån bok oxå. Roligt kommer det iaf bli, älskar verkligen Danmark!


Fantasyklubben - oktober 08

Det känns som om jag får paket varje dag... idag hittade jag boken för oktober i brevlådan.

De värnlösa av Terry Goodkind
artonde delen i Sanningens svärd.
Baksidetext: På återvägen från dalen stöter Rickard och Kahlan på en man som presenterar sig som Owen och som å sitt förslavade folks vägnar ber Rickard komma och driva bort Imperieorden ut ur sitt land.
Han berättar om imperiet Bandakar, som i flera tusen år varit avskilt från resten av världen. Men nyligen försvann den magiska gräns som skyddat landet och dess befolkning från Imperieorden. Eftersom folket där har avsvurit sig allt bruk av våld kan de inte driva bort inkräktarna, men de har hört talas om Imperieordens främste fiende Rickard, och de vill nu att han ska hjälpa dem.
När Rickard säger nej, eftersom han är på väg till Altur'Rang, förgiftar Owen honom och för att Rickard ska bli frisk måste han följa med till Bandakar där ett motgift förvaras.
Om Rickard vill leva har han inget annat val än att göra som Owen begär. Tillsammans med Kahlan sätter han kurs mot Bandakar för att ta upp kampen mot Imperieordens invasionsstyrka.


Bokrecension - The Vampire Who Loved MeThe Vampire Who Loved Me

Teresa MedeirosOnce, as a girl of seventeen, beautiful, headstrong Portia Cabot saved the cursed life of the dashing vampire Julian Kane - who marked her forever, then left to go in search of his soul. He returns five years later to find the enchanting young girl he left behind grown into a bewitching woman with a woman's heart... and a woman's desires.

Portia quickly discovers that Julian's seductive and forbidden kiss can still make her crave the night... and his touch. But the Julian who has returned to London is not the vampire she remembers. His fruitless pursuit of his stolen mortality has reduced him to drunken debauchery. And a recent spate of murders makes Portia fear that the man she has always adored may truly be a monster.

Julian knows he must drive Portia away - but his passion and hunger for her grow more irresistible every time they touch. For years he has fought the temptation to embrace his dark gifts, never realizing that Portia's love may give him the most dangerous gift of all... a reason to live.


En äkta "vampirelovestory".

Om man gillar spänning, vampyrer och kärlek är detta en underbar bok.

Storyn går upp och ner som en bergochdalbana. Jag kunde inte lägga ifrån mig boken utan var tvungen att veta hur det skulle gå för Portia och Julian. Skulle de få varandra? Var Julian god eller ond?

Portia var ganska osäker när det kom till hennes kärlek för den snygge vampyren. Julian själv drogs mellan att ge efter för sitt begär eller skydda henne från honom själv.

Det var en del bifigurer, bl.a. Julians bror som gjorde allt för att hålla sitt monster till bror borta från Portia och hans familj, den kvinnliga vampyr som stulit Julians själ och nu var ute efter hans hjärta och en "bekant" till Julian som missat den lilla detaljen att hans vän var en vampyr.

Det är en välskriven bok. Språket är dock inte det enklaste. Det är inte den första bok man läser på engelska, ska nog ha läst lite på det språket innan.

Annars rekommenderar jag den varmt till alla vampyrfanatiker! Tror till och med jag vågar påstå att ni som läst Twilight kommer att tycka om denna bok, även att jag själv inte lyckats läsa den serien ännu.


Betyg: *****


19 år!

Idag (den 21 oktober) fyller jag 19 år!
Jag blev väckt tidigt i morse då föräldrarna kom in och gratulerade mig. De hade med sig en hel kasse med presenter! Jag fick en hjärtformad kakform, en liten och en stor ballongvisp (vilket är de enda vispar jag använder), en digitalkamera (svart), fyra pennor, tre batteridrivna värmeljus, ett grattis-kort (det med dödskallen), en gaffel, fyra dessertskedar och fyra teskedar (serien heter Line) och en gästhandduk, två vanliga handdukar och ett badlakan.


Och tre par leggins i lila, blått och svart och en svart t-shirt/klänning (når typ till knäna) med trekvartsärm.


Plus en cool t-shirt, ett par svarta benvärmare, två par strumpor (mumin) och ett par strumpor (fallen angel).


Sen när posten kom fick jag oxå ett grattis-kort (innehållande lite godis och en nyckelring) från min syster! Tack såå mycket!


Om ni förresten tycker er se ett färgtema, ja, min favoritfärg är svart.

Bokrecension - Vingklippt ängelVingklippt ängel

Berny PålssonI en självbiografi som inte liknar någon annan får vi följa en ung flickas liv på olika behandlingshem och sjukhus med vaga och varierande diagnoser av psykisk sjukdom.

Vingklippt ängel lämnar ingen oberörd. Med ett vackert och egensinnigt språk berättar Berny Pålsson skoningslöst och naket om främlingskap, missbruk, blodets makt och om hur det är att leva i en svart saga.

Hennes väg till tillfrisknande är full av raseri och livskraft.


Det var en väldigt gripande berättelse och den väckte en hel del olika känslor. Medlidande för Berny för allt hon råkade ut för, ilska mot hennes föräldrars oförstående och blindhet och även ilska mot psykvårdens okänsliga sätt att behandla sina patienter som föremål.

Berny har haft ett hemskt och svårt liv. Jag tror ingen av oss andra "normala" personer kan förstå hur det är när ens föräldrar inte förstår, inte ser hur det ligger till. Eller när man bokstavligt talat ber om hjälp, men ingen kommer. Det som däremot är förståeligt är Bernys misstro på vården när hon väl får hjälp.

Boken är annorlunda och Berny har ett unikt berättarspråk. Hon hoppar inte över nåt utan låter läsaren få varenda detalj förklarad.

Jag rekommenderar den inte till känsliga personer eller barn. Annars tycker jag det är en läsvärd bok.


Betyg: ****


Födelsedagsfest!

Idag var det alltså födelsedagsfest här hemma! Vi firade min (och morsans) födelsedag. Jag blir 19 år nu på tisdag den 21 och morsan blir 59 år den 25 oktober.
Först dök min farmor upp, av henne fick jag ett kort och 100 kr. I hennes kölvatten kom min faster och hennes familj. De bestog av hennes man och fyra döttrar (den femte var inte med) och den ene dotterns kille. Av dem fick jag oxå ett kort och 100 kr plus en fin växt. Några minuter senare dök även min bror upp med den yngsta sonen på armen. Han hade med sig en fin teckning från min brorsdotter och ett litet paket innehållande Takidas skiva Bury the lies.


Det blev en rolig dag. Kanske morsan överdrev en aning när det kom till det som skull inmundigas... Fyra olika sorters mackor, två tårtor, en sockerkaka med choklad inuti, en äppelkaka (bakad av morsan), tre sorters småkakor, kiwibitar, bullar (de syns tyvärr inte på bilden) och flap-jacks (bakade av mig). Tack för receptet på flap-jacksen Evelina! De var verkligen söta och goda, precis min smak. Fast farsan tappade sin ena stifttand när han bet i en. *s*


Jag återkommer med mer foton efter tisdagen då jag blir firad av föräldrarna. ;)

Pennan är mäktigare än svärdet...

Var en sväng på stan idag för att inhandla en penna. Alltså inte en vanlig blyerts eller så, nej då. Jag skulle ha en sån här svart "tuschpenna" som man använder för att fylla i linjer när man t.ex. har skissat. (Jag vet tyvärr inte vad de kallas) Jag hade redan en i storlek 0.05 och en i 0.3 och var nu på jakt efter en ännu tjockare.
Pennan skulle iaf ha kostat mig 28 kr. Men fick syn på ett litet fodral med fyra pennor i olika tjocklekar, fast en annan tillverkare. Detta innehöll storlekarna 0.1 och 0.3 (skadar ju inte med flera), 0.5 och 0.7 och allt detta för endast 49 kr! Jisses, så billigt tänkte jag och köpte därför detta fodral istället. ^^

Medan jag ändå rände omkring på stan så passade jag på att ta en sväng inne i ett litet mysigt antikvariat eftersom det (för en gångs skull) var öppet. Såg flera böcker jag gillade, men sparar man till resan till Danmark nästa lördag så gör man. Men en bok kunde jag iaf unna mig tyckte jag! Så efter ett tags funderande och letande så kunde jag glatt gå ut därifrån med Bilbo - en hobbits äventyr av J.R.R. Tolkien (kartonnage och nyskick). Läste de första tjugo sidorna sittandes på bilens motorhuv, väntandes på farsan. ;)


"Pennan är mäktigare än svärdet" - sant eller falskt?

Böcker A-Ö: tolfte bokstaven

Tolfte bokstaven ut är G.

  

Glaspärleresan

En väldigt fin serie böcker som öppnar för barns vilda fantasi, jag måste läsa om dessa. Författare är Maud Mangold.


Maria Gripe

För alla de härliga barn- och ungdomsböckerna, t.ex. min personliga favorit Tre trappor upp med hiss.

  

Guldlock

"Men gröten på den lilla, lilla björnens tallrik var precis lagom varm..." Från Guldlock och de tre björnarna.Se "hela" utmaningen hos Malin


Visst är jag egoistisk, men Slytherin?

Jag hittade en länk hos Ylva där du kan ta reda på vilket elevhem Hogwarts sorteringshatt skulle sortera in dig i. Jag blev tydligen insorterad i Slytherin. Jo, jag tackar! Visst kan jag erkänna att jag är ganska egoistisk, men Slytherin? Hur ska jag ta det här egentligen...

Want to Get Sorted?

I'm a Slytherin!

Andra paketet

Idag fick jag ytterligare ett paket, detta från min hemliga bokvän!
Temat var blått och det innehöll choklad, vicks blue och hela två stycken böcker. Berlinerpopplarna av Anne B. Ragde och ...och himlen var oskyldigt blå av Charlotta Ölander. Den sistnämnda är en berättelse från tsunamins Khao Lak av en av de överlevande. Fascinerande!

Tack så mycket för det fina paketet! Men jag måste säga att du är smått läskig med hur du prickar in favoriter hos mig hela tiden. Bounty är chokladen jag äter mest, hemskt god, och Polly är jag oxå ett fan av. MilkyWay är en barnfavorit.
Vicks blå är dessvärre för starkt för min smak, men farsan uppskattar det. ^^

Bortskämd med paket

Precis innan helgen så fick jag ett paket! Det kom från Lotta och innehöll, förutom tio små paket Neutrogena Visibly Clear (första och sista gången jag skriver det namnet), ett mobilsmycke, en liten chokladbit, en majblomma och ett superfint kort med Sagan om Ringen-motiv. Tack så hemskt mycket! Kände mig lite bortskämd när jag öppnade ditt paket.


bilden är tagen på min säng, dödskallarna är motivet på mitt täcke.

Fantasyklubben - september 08

Den här var jag tvungen att returnera, luftfickor i omslaget. Men nu har det kommit en ny fin bok!

Portalen av Tracy & Laura Hickman
Baksidetext: Åttio år efter mystikernas massvandring till Calsandria har ett expanderande mystikerimperium växt fram runt staden. De olika klanerna har förvandlats till ätter, och den viktigaste faktorn till framgång och makt är vilka förfäder man har. För att stärka sin position ytterligare ämnar två av de starkaste ätterna arrangera ett giftermål mellan Valana Conlan och prins Treijan av Rennes-Arvad, men planerna går i stöpet när prinsen försvinner under märkliga omständigheter. Valana och hennes syster Theona ger sig ut för att leta efter honom och hans kusin. Det enda spåret de har att gå efter är en av Theonas drömmar, men denna dröm leder dem utanför rikets gränser och slutligen bort till ett fjärran och främmande land.


Kulturfyran - första boken och första...

"Originalet" hittar ni här


1. Vilken var den första bok du läste?

Peter Pan eller nån annan av Disney. Hur ska jag kunna minnas det?

  

2. Vilken är den första film du minns att du sett?

Lotta på Bråkmakargatan

  

3. Vilken bok vill du rekommendera föräldrar att läsa som den första boken de läser för ett litet barn?

Förutom alla urgulliga pixie-böcker? Måns och Mari från vår till vinter av Kaj Beckman samt Buhuerna av Simon Stern.

  

4. Vilket var det första tv-program du minns att du sett?

Mumin, tror jag.


Böcker A-Ö: elfte bokstaven

Elfte bokstaven ut är D.

  

Den otroliga vandringen

Den enda bok som har fått mig att gråta.


Roald Dahl

För boken jag både läst och lyssnat på flest gånger (räknar inte med böckerna farsan läste för mig som liten), Häxorna.

  

Dumbledore

En av mina favoritmagiker.Se "hela" utmaningen hos Malin


Bokrecension - Föräldrafritt


Föräldrafritt

Emily RoddaJulia och hennes vänner, Fran och Claudine, vill åka på semester tillsammans men föräldrarna vill inte släppa iväg dem på egen hand. Som tur är har Frans mormor och morfar ett stort hus och tjejerna kan få bo för sig själva på bottenvåningen.

Efter mycket planerande ger sig de tre förväntansfulla tjejerna av på sin första föräldrafria semester någonsin. Men redan från början går allt snett. Huset de ska bo i har hemsökts av termiter som ätit upp golvet och tjejerna får tränga ihop sig i ett enda rum. Att laga mat visar sig inte heller vara så lätt och flickorna håller på att svälta ihjäl. Till råga på allt skenar deras fantasi iväg när de upptäcker att grannfrun har försvunnit efter ett gräl med sin man. Tjejerna är övertygade om att mannen har mördat frun och att han nu är ute efter dem...


En lättsam bok med ett enkelt språk. Den speglar verkligen barns livliga fantasi och är ett bevis på att det inte alltid är så lätt att skilja på fantasi och verklighet.

Den är skriven ur Emilys perspektiv och hon livar verkligen upp stämningen med sin extrema fantasi. Hon låter fantasin skena iväg hej vilt angående allt, vilket gör det väldigt roligt som läsare att lyssna på hennes idéer.

Den går fort att läsa. Men trots humorn och det enkla språket så var den lite vimsig. Emily återberättar en händelse samtidigt som hon talar om vad som händer i nutid runt omkring henne, ibland blev det lite störande med allt hoppande fram och tillbaka.

Jag rekommenderar den till alla yngre därute.


Betyg: ***


Jag älskar bibliotek för att...

det är som en dörr till en mängd olika dimensioner som bara väntar på en! En plats att älska, gråta, hata och skratta på. Där väntar de mest fantastiska varelser på att få berätta just sin historia, och allt är evigt.

RSS 2.0