Litterära loppisfynd!Tänk vad man kan hitta när man går på loppis, va? Boknörd som man är (duh!) så passade jag på att snoka runt bland alla böckerna och det var då dessa tre små pocket fångade min blick! Hela trilogin om Frihetskrigen av Niklas Krog. I väldigt fint skick dessutom. Jag blev helt till mig av glädje!
När jag gick i högstadiet satt jag på golvet i bibliotekets lilla fantasyhörna och läste dennes fristående böcker. Jag föll för hans stil ganska snabbt och sen dess har jag varit på jakt efter alla hans litterära verk.
Verkligen en trevlig överraskning!

Är det någon mer som gjort några riktiga fynd på sistone?

Ångande boktips?

Jag har blivit nyfiken på steampunk inom litteraturens värld och tänkte därför fråga er, mina kära läsare och fellow bokbloggare;

Har ni några tips på böcker inom steampunk-genren?

Jag blir glad för alla förslag - och även om inte jag känner för att läsa en specifik bok så kanske någon annan tycker den låter intressant - så var inte blyga nu. Det är alltid trevligt med boktips!

Come Trespass with Me

Hoppas ni följer med när denna blogg smyger över gränsen, in i musikvärlden, för ett kort inlägg. Förutom min kärlek för litteratur så är jag en stor musiknörd och jag skulle vilja passa på att ge lite extra exponering åt en viss artists andra album som gavs ut för sisådär en vecka sedan.

 


Trespassing
Adam Lambert

Som sagt, detta är Mr. Lamberts andra album och för er som följer American Idol så kanske ni kommer ihåg honom från säsong 8, där han kom runner-up? Eller så kanske ni har hört honom på radion? Whataya Want From Me blev väldigt populär.
Killen har grym röst och ett enormt register, som i vissa fall nästan verkar oändligt. Jag var och såg honom live när han kom till Stockholm hösten 2010 och låt mig säga att det var nog en av – om inte den – bästa konsert jag varit på. Vi i publiken bjöds på en riktig show, men fantasisk musik, dans och glädje. Det var absolut packat, men jag tror ärligt talat inte en enda person stod still när bandet körde igång.
Hans debutalbum – For Your Entertainment – var ett hopkok av bl.a. glamrock, disco och 80-tal. Detta andra album är ännu mer dansant med, som Adam själv beskriver det, ”a light and a dark side”. Han säger att han vill bjuda in sina fans i sitt liv och alla låtarna, både glada som deppiga, är personliga. Jag tror vem som än lyssnar på detta album kan känna igen åtminstone delar av texterna i sitt eget liv. Det är som ett emotionellt disco som aldrig tar slut.


Vättar i väggen av Holly Black & Tony DiTerlizzi


Vättar i väggen
Holly Black & Tony DiTerlizzi


I det gamla kråkslottet där de tre syskonen Grace nyss flyttat in händer underliga saker. De upptäcker en livs levande vätte som bor i väggen! Och Jared hittar en gammal dammig bok på vinden. Att boken är farlig förstår han snart. Vätten Tråckeltum varnar honom:
”Arthur Spiderwicks bok
är inget för er.
Där står om sånt
som inga dödliga ser.
För alla som haft den
har det gått illa –
trolldom och våld kan liv
och blod spilla.”


Boken är underhållande och den går snabbt att läsa. Aldrig tråkig. Spänningsfaktorn kunde gärna fått vara lite högre för min smak, men för en yngre tonåring är dessa böcker säkert väldigt trevlig läsning.
En sån där lagom-bok. Den var som sagt aldrig tråkig, men den tog mig heller inte med storm. Den ligger där i mitten någonstans. Skön avkoppling från vardagen.
Det har gjorts en filmatisering på Spiderwick, men jag har inte sett den än så jag kan inte jämföra de båda. Men efter egen erfarenhet så tycker jag böckerna brukar vara bättre än filmerna.

Betyg: ***


Oksa Pollock (bok 1) av Anne Plichota & Cendrine Wolf


Oksa Pollock – Det sista hoppet
Anne Plichota & Cendrine Wolf


Allting förändras för Oksa Pollock när hon och hennes familj flyttar från Paris till London. En av de första kvällarna upptäcker hon ett stjärnformat blåmärke på magen. När Oksas farmor får syn på märket avslöjar hon den väl bevarade hemligheten: Familjen Pollock har flytt från landet Edefia, ett gömt land i en anna verklighet. Nu lever de i exil och Oksa är den utvalda – den enda som kan föra dem tillbaka och ta upp kampen mot de onda krafterna.

Berättelsen påminde mig till och från om Harry Potter – Oksa får veta att hon har magiska krafter och hon får veta att hon är ”den utvalda”. Sen att den till viss del utspelar sig i en majestätisk skola dessutom, detta plus fler detaljer som ni får veta om ni läser boken, fick mig att tänka på Harry Potter. Men det är definitivt ingen efterapning.
Jag gillade boken. Den var rolig och spännande. Lite typisk ungdomsfantasy, men den kändes ändå ny och fräsch. Språket var lättsamt. Det flöt på, helt enkelt. Ser fram emot att få läsa mer om Oksa Pollock.
Bokens omslag är förövrigt riktigt vackert, tycker jag.

Betyg: ****


De som går igen av Marcus Sedgwick


De som går igen
Marcus Sedgwick


Peter fick behärska sig för att inte skrika, han med. Med djup och dödlig skräck såg de snön rasa ner från gravar på alla håll. Sofia snodde runt. ”Peter!” Han följde hennes exempel och upptäckte att samma sak hände bakom dem. Och det de fick se därnäst var bisarrt och ännu mer skrämmande. Runt omkring dem reste sig långsmala, snötäckta fyrkanter. Gravarna höll på att öppnas. Snön gled av när kistlocken fälldes upp och sköts åt sidan.

Jag gillade verkligen den här boken. Den griper tag i läsaren från första meningen och greppet hårdnar sen ju längre du läser.
Språket är vackert snidat, nästan poetiskt på sina ställen. Författarens sätt att beskriva omgivning och människor skapar känslan av att man faktiskt är där, i händelsernas centrum, själv. Jag vill väldigt gärna läsa mer av denna författare.
Själva storyn är så där härligt spännande och skrämmande. Skulle passa utmärkt som höstläsning, eller sent på natten när det är alldeles tyst omkring en, man kan höra hur det knakar i husknutarna. En riktig thriller. Är man ett fan av spökhistorier passar denna perfekt. Varmt rekommenderad.

Betyg: ****


Solläsning

Visst är det härligt med sommaren?! Okay, jag är verkligen inget fan av alla små äckliga kryp som dyker upp när tjälen går ur marken. Spindelfobi...
Men det är ändå så otroligt skönt att bara kunna gå ut och sätta sig i solen med en bra bok. Att bara njuta. Jag tog en joggingtur tidigare och efteråt satte jag mig utanför på trappen, med Eld av Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren - som jag förövrigt fick som recensionsex. av Rabén & Sjögren, tack så mycket! - och njöt av en hemmagjord jordgubbssmoothie. Kändes helt fantastiskt. Boken är riktigt bra den också!

Det har varit lite segt på läsfronten nu i vår för mig, men det känns som om jag börjar få tillbaka läslusten nu när värmen ligger på och sommaren knackar på ytterdörren. Solläsning - det är grejer det!

RSS 2.0