Få en bok till..!

Jag har fått ett mail av Pocketförlaget där de bl.a. tipsar om detta;

"Vi på Pocketförlaget älskar pocket och nu har vi ett nytt projekt på gång
som handlar om pocket för unga. I slutet av mars kommer vi släppa 8 nya
böcker med unga i huvudrollen. De handlar om identitet, vänskap, död,
äventyr och gränslös kärlek.

Få en bok till...!
Du får gärna – om du vill – tipsa dina läsare om att läser man en av
böckerna i serien så kan man få en ny kostnadsfritt, fr o m den 24 mars.
Läsaren kan gå in på vår fanpage på Facebook, ta en bild på sig med boken
och maila mig sin adress för att få en ny bok i serien hemskickad utan
kostnad. Man kan såklart ange en kompis hemadress och på så vis ge en
läsupplevelse till en vän."

Böckerna det talas om är följande:
Janis, den magnifika - Johanna Nilsson
Nick & Norahs oändliga låtlista - Rachel Cohn & David Levithan
Så värt - Martin Jern
Vad är så skört att det bryts när du säger dess namn? - Bjørn Sortland
Nattens begär - Sherrilyn Kenyon
Justin Case - Meg Rosoff
Var är Alaska? - John Green
Ibland bara måste man - David Levithan


Det låter väl ändå ganska frestande? ;)

Mörkermannen av Unni Lindell



Mörkermannen

Unni Lindell


I den vackra sommarkvällen bryts lugnet tvärt i höghusområdet utanför Oslo, då en kvinna knuffas ut från sin balkong på sjunde våningen. Att det rör sig om mord råder inga tvivel om, för flera personer har blivit vittnen till händelsen. Frågan är vem som ville den ensamma kvinnan illa?
Kriminalkommissarie Cato Isaksen får hand om utredningen och tvingas än en gång samarbeta med nya kollegan Marian Dahle, hon som är lika envis som Cato själv och som vägrar respektera regler och bestämmelser.
Samtidigt inte långt från Oslo, försöker den sommarjobbande unga kvinnan somna i sitt enkla rum på campingplatsen. Men hon anar någons närvaro, någon som iakttar henne genom ventilationsluckan uppe på taket…

Mörkermannen heter kriminalromanen, inget bra namnval enligt min åsikt.
Jag hade förväntat mig en bättre kriminalroman efter att ha läst andras recensioner. Boken når aldrig upp till fängslande och gastkramande som hennes tidigare böcker tillskrivs. Det är lätt att lägga ifrån sig boken och göra något annat en stund, något som aldrig sker när jag läser en bra bok. Möjligen hade jag lättare kommit in i boken om jag läst en tidigare bok i serien . Då kanske jag förstått karaktärerna tidigare.
Tyvärr blev jag besviken på boken. Jag upplevde den som barndeckare för vuxna. Mörkermannen får ändå godkänt för den är välskriven och bitvis rolig, men inte spännande.

Betyg: ***
Gästrecensent: Snowstorm


Vinsten har anlänt!



I fredags kom min vinst från Maria som driver bokbloggar.nu! Tack så¨hemskt mycket! Hela fyra böcker vann jag, varav tre fanns på min att-läsa lista.
14 år till salu - Caroline Engvall
Vampyrfesten - Benni Bødker
samt Catahyas novellsamling Vinter & hav
Den fjärde titeln är en bok av Charles de Lint. Ska läsa The Onion Girl av honom i år, så det är verkligen roligt med ytterligare en bok av denna fantasyförfattare.
Someplace to be flying - Charles de Lint

Buddy Holly musical



Igår var morsan och jag på musical! Buddy Holly med Brolle Jr i huvudrollen.
Jag tyckte verkligen om den. Även om morsan tyckte den var lite seg i första akten. Med både humor och sång, plus en aning sorg i slutet, var den underbar! Brolle passar som Buddy, han sjunger och spelar riktigt bra.


Kan bokberoendet gå för långt?

Hur är det egentligen? Finns det något som heter "att läsa för mycket" och vad är då för mycket?
Kanske när man inte kan gå på toa utan att boken slinker med.
Jag har mer än en gång behövt äta kall mat för att jag förlorat mig helt i vad jag läser. Det har tom gått så långt att jag hällt vattnet utanför munnen för att min uppmärksamhet var på annat håll, tack och lov har detta bara hänt en gång och boken klarade oskadd.
Men betyder detta att bokberoendet gått över styr? Borde man som läsare kanske trappa ner en aning?
Själv bär jag nästan alltid runt på en bok. Allt för att kunna läsa om jag skulle få lite tid över. På tåget, rasten eller varför inte medan jag går mellan två platser? Dock ökar risken för att krocka då också... men såna petitesser tänker jag inte låta hindra mig!

Jag hittade ett inlägg hos Barnens Bokklubb om just bokberoende. Det var väldigt roligt och intressant. Om ni har lite extra tid så tycker jag att ni kan lägga ifrån er diverse litteratur och ägna ett par minuter åt att läsa det inlägget.

På frågan "Är du bokberoende?" svarar jag utan att tveka JA!
Jag har ju tom haft med mig en bok när vi varit bortbjudna, något mina föräldrar inte fullt uppskattade kan jag avslöja. Men är man bokmal så är man! ;) Och om jag läser för mycket? Nej då, det tycker jag inte. Läser ju inte när jag sover.


Kära Edda av Elen Fossheim Betanzo



Kära Edda

Elen Fossheim Betanzo


Projektet. Karla och jag har ett projekt ihop. Vi ska ta reda på allt om kärleken. Vad förälskelse är. Karla är ju egentligen redan störtkär i Steinar. För det är hon väl? Deras förhållande tar ju aldrig slut, hur mycket de än bråkar. Då måste det väl vara kärlek, eller?
Jag har aldrig varit med om att känna så där som Karla verkar känna för Steinar, det måste jag erkänna. Aldrig varit i närheten ens. Jag känner ingenting. Så vi kan egentligen säga att det är Karla som är mentorn här, medan jag är eleven som försöker lära mig något nytt.
Jag vill lära mig att älska någon.


Det är en intressant och annorlunda ungdomsroman om en tjej som försöker lära sig om kärleken. Med en osäkerhet och aningen skeptisk inställning söker hon efter svar.
Vad är kärlek? Hur vet jag om jag är kär? Dessa är två av de frågor som återkommer i texten. Något jag tror de flesta någon gång funderat över.
Där finns också en bakgrundshistoria, om hennes mormor och att det skulle vara hennes fel att mormodern dog.
Boken bygger i stort på känslor så som kärlek, förvirring och rädsla. Är jag kär? Tänk om jag inte kan älska? Var det mitt fel?
Den  är helt klart skriven för tjejer och passar nog bäst för fjorton år och uppåt. Yngre tror jag kan ha lite svårigheter att förstå djupet i texten och frågorna.
Men det är en väldigt bra berättelse. Den väcker tankar och när jag väl började läsa kunde jag inte lägga boken ifrån mig.

Betyg: ****

Bokreans fjärde & femte - paket & presentkort

Har ju helt glömt bort att tala om de (troligen) sista inhandlade titlarna från årets bokrea.
Först dök det upp ytterligare ett paket här hemma, morsan påstår att det känns som om jag får paket vareviga dag från alla håll just nu. Det tycker jag är till att överdriva en aning dock! Kunde alltid vara värre.

Detta paket kom i alla fall från Science Fiction Bokhandeln och innehöll en härlig mängd manga;
Gravitation - Maki Murakami (volym 1 till 5)
Dragonball evolution - Stacia Deutsch & Rhody Cohon (bygger på filmen från 2009)


Sedan var jag på Bokia häromdagen. Var ju tvungen att utnyttja mitt presentkort. Fast det var verkligen inte många titlar som var särskilt intressanta, i alla fall inte inom rean. De flesta äger jag redan. Men så fick jag syn på en bok, halvt gömd. Bara två exemplar kvar och nedsatt till 99 kr. Denna norpade jag direkt!

Trollkarlarnas hemliga pakt - Diana Wynne Jones

Vattenhästen

Har precis sett Vattenhästen, eller Water Horse som är originaltiteln. Vackert gjord! Den lilla varelsen ser riktigt verklig ut och är så otroligt söt.
Filmen påminde mig till viss del om Rädda Willy, om någon sett denna?
Det är en helt klart sevärd film för de som vill se något gulligt men spännande. Vill dock inte avslöja för mycket om den, blir ett måste att införskaffa boken med samma namn!


Att referera en språkfråga

"Syftet med denna uppgift är att muntligt referera och ta ställning till innehållet i en artikel som på ett eller annat sätt handlar om språk, kommunikation eller samtal. Utgångspunkten för uppgiften kan också vara en artikel i någon språkriktighetsfråga. Innehållet i artikeln ska refereras och göras levande och intressant för åhörarna samt få dem att tända till. Framställningen ska vara tankeväckande och som talare ska du ta ställning i den språkfråga som introduceras, diskuteras eller avses i den artikel som du har till hands..."

Jag orkade inte skriva ut mer. Det blir lite långt och jobbigt att läsa också.
Men detta är vad jag ska förbereda till måndag i kursen jag läser, Svenska språket 1. Lider av extrem rampfeber så vi får väl se hur jag klarar ut det. Sist jag försökte tala inför en klass/grupp sprang jag ut ur salen, kanske låter lite överdrivet för vissa men jag tyckte det var otroligt jobbigt att ha allas blickar vända mot mig. Dock är denna grupp inte så stor och alla verkar vara väldigt trevliga så jag hoppas det ska gå bra :)
Men jag är bara lite fundersam över uppgiften. Språkfråga - vad lite mer exakt räknas som det? Någon som har ett exempel? Det borde väl vara en artikel som helt enkelt handlar om något språkligt, men jag känner mig ändå lite osäker.


Återigen ett inlägg som inte direkt har något med litteratur att göra. Men samtidigt så handlar det om det svenska språket vilket används när vi läser osv.


Här ligger ju recensionsexemplar och skräpar..!

Ja, idag kom posten med paket till mig och det innehöll inget annat än ett recensionsex. från B. Wahlström! En väldigt trevlig överraskning må jag säga.
Boken jag fick heter Frost och är skriven av Maggie Stiefvater. Förlaget självt skriver att de tror att boken kommer passa alla Twilight-älskare. Dock innehar inte boken några vampyrer, men en och annan varg ;)
Filmrättigheterna är dessutom redan sålda!


Jag kan även avslöja att det ligger ett par till små recensionsex. på nattduksbordet. Den ena har jag bara ett par sidor kvar i. Sedan blir det till att läsa denna bok samt en ny manga.


Litteratur i mars

Förra månaden blev det hemskt nog inte en enda bok läst för mig! Känns ganska så tragiskt... det blev bara ett stort inhandlade av bokrea-titlar (som inte är riktigt slut än).
Men den här månaden måste det bli ändring på detta. Det har dykt upp recensionsex. i brevlådan bl.a. som ska läsas, mer om dessa i nästa inlägg. Sedan har jag ju även min egen läsutmaning. Lite pinsamt att inte hänga med på sin egen utmaning, men det är inte för sent att komma ikapp. Skyller på all kurslit. som helt plötsligt fick första prioritering.
Gör ingen direkt planering av litteratur denna månad mer än att jag ska försöka läsa klart de böcker jag tänkt läsa i februari.

Månadens WFA-bok blir: The Onion Girl av Charles de Lint (med förutsättning att jag hinner klart med de båda föregående så klart)

Månadsrapport: februari 2010

Lästa:
Ingen...

Håller på i:
Tamsin av Peter S. Beagle (januaris WFA-bok)
Kära Edda av Elen Fossheim Betanzo

Olästa:
Perdido Street Station av China Miéville (februaris WFA-bok, inte fått tag på ännu)
Doktor Proktors tidsbadkar av Jo Nesbø
Drakarna vaknar av Iselin B. Alvestad


Här hittas listor över all läst litteratur!

Bokreans tredje - trippel

Idag har jag kollat in bokrean på MAXI. Det var inte några mängder, men tre böcker hittade jag i alla fall. Ett plus för MAXIs bokrea är ju att de faktiskt sänker priserna väldigt mycket.

Dagens inköpta litteratur blev alltså;
Brisingr - Christopher Paolini
I taket lyser stjärnorna - Johanna Thydell
Sveriges mest gastkramande spökhistorier - Dan Höjer


RSS 2.0