Bokmässa 2013

Det blir ingen Bokmässa i härliga Göteborg för denna bokmal i år. Snyft. Det är faktiskt lite sorgligt - jag har ju inte missat någon på flera år nu - men tyvärr så är det så det är. Jag hoppas verkligen alla ni som ska dit får det riktigt roligt, åker hem trötta med tunga bokkassar och, förhoppningsvis, inte totalt sönderkörda hälsenor av alla barnvagnar som brukar trängas därinne.

Men trots detta sorgliga meddelande så kan jag tala om att det kommer bli en Bokmässa för denna bokmal trots allt! Dock i något mindre skala. Jag har nämligen tänkt besöka Östergötlands Bokmässa, vilken äger rum den 12 oktober, kl 10-16 i Linköpings Stadsbibliotek (och det är dessutom fri entré). Ska bli spännande.
Hojta gärna till om ni funderar på att åka dit!

Samtal med en chokladkaka av Martin Page

Samtal med en chokladkaka
Martin Page


När mina föräldrar lämnade mig ensam hemma på min födelsedag hade jag två alternativ. Jag kunde bli världsbäst på att ha tråkigt. Eller så kunde jag se mig omkring och upptäcka något utöver det vanliga. Som en talande chokladkaka…

En speciell och tankeväckande bok som lockar till ett leende.
Titeln i sig är rolig och fick mig direkt att höja på ögonbrynen, både frågande men också nyfiket. Jag gillade boken. Den är väldigt kort, men känns som en lång berättelse där man som läsare lär känna karaktären (eller karaktärerna, beroende på hur man räknar). Med sitt lättsinniga språk lyckas den ändå väcka tankar hos läsaren.
Även om den inte är menad som en barnbok så vill jag påstå att både vuxna och barn kan ha utbyta av att läsa den. Som vuxen kanske man ser det djupare planet i boken, men även som barn kan den vara underhållande. Det är i vilket fall en annorlunda berättelse.

Betyg: ****


A till Ö undersökning

Hittade denna (ja, lilla är väl dumt att kalla den) enkät hos Bladvändaren och tyckte den verkade rolig. Så här har ni mina svar! Det tog en stund att svara på. Ganska säker på att detta är det längsta inlägget jag postat.
 

Author you’ve read the most books from:

J.K. Rowling och C.S. Lewis hamnar nog på delad första plats här.

 

Best sequel ever:

Jag är frestad att säga Häxan och lejonet – för jag tycker ärligt talat den är bättre än första boken – men om jag ska välja en annan författare och en serie jag läst på senare år… Thief of Lives av Barb & J.C. Hendee. Jag har startat på en hel del nya serier, men inte läst fortsättningarna ännu.

 

Currently reading:

City of Bones av Cassandra Clare samt snart klar med Percy Jackson och Monsterhavet av Rick Riordan.

 

Drink of Choice While Reading:

Inget. Jag gillar egentligen inte att varken dricka eller äta medan jag läser. Både för att jag inte vill riskera kladda ner boken, men jag tycker också det blir svårare att koncentrera mig på vad det är jag läser.

 

E-reader or Physical Book:

Fysisk bok. Slutdiskuterat.

 

Fictional Character You Probably Would Have Actually Dated In High School:

Oj. Jag vet inte om jag kan komma på någon. Hmm… Sam? Ur serien om Mercy Falls Vargar. Kanske. Jag var inte särskilt närvarande (kan tolkas på flera sätt) under skoltiden. Men jag hade nog fastnat för Sam, absolut.

 

Glad You Gave This Book A Chance:

En sorts kärlek av Ray Kluun samt Vingklippt ängel av Berny Pålsson. Ingen av dessa är egentligen min cup of tea men jag tyckte väldigt mycket om båda. Den första fick jag i ett Pocket & Prassel-paket, om jag inte minns fel, och den andra påpekade min ena kompis att jag bara var tvungen att läsa.

 

Hidden Gem Book:

Bara en? Får jag nämna tre? Först måste nämnas Dhampir av Barb & J.C. Hendee. Om man gillar vampyrer så måste man läsa denna bok. Full med blodsugare, action och äventyr. Sen, om vi stannar kvar bland det övernaturliga men hoppar till något som utspelar sig i nutid, så är Moon Called av Patricia Briggs också ett måste. Helt enkelt underbar bok med även en del skön humor på sina ställen. Sist men inte minst, om man gillar YA fantasy så rekommenderar jag varmt böckerna om Jennifer Scales. Vardrakar – behöver jag säga mer? De första två böckerna ingår också i varsin serie kanske bör nämnas.

 

Important Moment in your Reading Life:

När jag började läsa och förstod hur många fantastiska världar det fanns att upptäcka därute?

 

Just Finished:

Det var ett tag sen jag läste nu. Blev inte lika mycket läst som jag hade hoppats under sommaren. Får helt enkelt se vilken nästa bok blir som jag läser ut.

 

Kinds of Books You Won’t Read:

Chick-lit och deckare. Jag kan bara inte. Det är för hemskt.

 

Longest Book You’ve Read:

Det måste nog vara Harry Potter och Fenixorden med sina ca 1000 sidor.

 

Major book hangover because of:

Glass Houses av Rachel Caine. Slutet. Jag orkar inte beskriva hur jag kände, men det var grymt.

 

Number of Bookcases You Own:

Fem.

 

One Book You Have Read Multiple Times:

Skurken i datorn av Margaret Mahy? Då jag har en konstant växande bokhög på mitt nattduksbord så blir det inte så mycket omläsning för min del.

 

Preferred Place To Read:

I sängen. Vid skrivbordet. I soffan. I gräset. Varhelst jag hamnar, ärligt talat. Jag tillhör de personer som mer än gärna sitter i ett fönster och läser. Tyvärr svårt att hitta bekväma fönster (där man får vara ifred) nu för tiden.

 

Quote that inspires you/gives you all the feels from a book you’ve read:

“Are my words ever actually audible, or do they just echo in my head while people stare at me, waiting? I want to change my punctuation. I long for exclamation marks, but I’m drowning in ellipses.”Warm Bodies av Isaac Marion

 

Reading Regret:

Nu läser jag ju mer än sällan ut en bok jag inte gillar. Men jag kommer ihåg att vi skulle läsa Barnens Ö i skolan en gång och jag ångrar att jag ens öppnade den.

 

Series You Started And Need To Finish (all books are out in series):

Nyckelväktarna av Julia Sandström.

 

Three of your All-Time Favorite Books:

Jag är ledsen, men jag har inte favoriter. Varken bland böcker eller filmer eller musik. Listorna skulle bli för långa.

 

Unapologetic Fangirl For:

Jag fangirlar (ja, jag böjde just ordet!) inte direkt över några böcker. Ni kan få veta vilka artister/band, men böcker blir svårare. Blev väldigt exalterad när jag häromdagen hittade andra delen i Beautiful Creatures i brevlådan så kanske den kan räknas?

 

Very Excited For This Release More Than All The Others:

Ingen? Jag vet inte. Sorry. Jag är så inne i de böcker jag håller på att läsa redan samt mina studier så jag har inte så bra koll. Eller jo, vänta! De är väl klara med manuset till Nyckeln? Ni vet, sista delen i Engelsfors-triologin? Det är kul! Fast också lite sorgligt.

 

Worst Bookish Habit:

Jag får alltid höra att mina böcker ser olästa ut även efter att jag läst dem så…

 

X Marks The Spot: Start at the top left of your shelf and pick the 27th book:

Vilken av hyllorna? Fantasy/Science Fiction-hyllan: Piraternas fånge av Emily Diamand (oläst). Pockethyllan: Tamsin av Peter S. Beagle (började läsa, men oavslutad).

 

Your latest book purchase:

Hunger Games av Suzanne Collins! Känner att jag ligger lite efter med denna serie. Men första boken är köpt och damp ner i min brevlåda för någon vecka sen. Tillsammans med ett bokmärke.

 

ZZZ-snatcher book (last book that kept you up WAY late):

Warm Bodies av Isaac Marion. Tror jag.

 

Ålder då du lärde dig att läsa:

Nånstans runt 6 eller 7 troligtvis?

 

Äldsta boken du har läst (i originalutgivningsår):

Möjligtvis Dracula, men jag är inte säker.

 

Överst i din olästa bokhög (d.v.s. vilken bok som du inte har läst innan kommer  kommer du att läsa härnäst):

Inte räknat de böcker jag påbörjat? Blood Bound av Patricia Briggs. Men sen fick jag ju som sagt andra delen i Beautiful Creatures-serien som recensionsex. också. Så vi får väl se.


Jag vann, jag vann!

Jag hade helt glömt bort att jag varit med i Semic's Beautiful Creatures-tävling. Men så fick jag ett stort paket med posten häromdagen som innehöll första boken i serien, filmen på DVD samt ett supersnyggt bokmärke. Tack så hemskt mycket!

Boken är definitivt en av mina favoriter just nu - ska ge mig i kast med att läsa bok två - så det var verkligen roligt. Även filmen tycker jag väldigt mycket om, dock håller jag fast vid att man nog bör läst boken innan man ser den. Men alla effekterna är välgjorda och skådespelarna gör sina roller bra. Vågar jag hoppas på att det även blir en filmserie?
 
Just nu håller jag som bäst på att läsa City of Bones av Cassandra Clare. Vad jag tycker om den får ni veta senare. Ska försöka ta mig tid att även se den filmen någon dag.

RSS 2.0