Twilight Tävling

Jag är med och tävlar om detta fina paket hos the Twilight saga.se


Bokmässan - 2009

Äntligen bestämt! Jag ska dit! Jippi! :)
Lördag den 26 september ska jag irra runt bland en massa böcker och riktigt njuta! Ska bli jätteroligt!

Jag har ärligt talat ingen koll på vilka utställare som kommer vara där i år. Men det gör bara det hela mer spännande tycker jag. ^^ Men om ni vet någon monter som ni anser att jag borde besöka så får ni gärna tipsa mig. Ska då göra mitt bästa för att hitta den.

Finns det fler som ska dit? Har ni några montrar/utställare som ni bara måste besöka?


Could You Date a Vampire?

Hittade ett spännande quiz och kände mig tvungen att göra det!

Svaret blev;
You and a vampire have definite possibilities. The whole dark, brooding, "I've been alive forever" thing is pretty heavy to deal with, but drinking blood isn't necessarily a deal-breaker for you. You'd probably even find a way to have a sense of humor about it. You're attracted to a vampire's dark side, even though you're also very aware of the dangers of this type of dating. It wouldn't hurt to set a few basic rules until you're sure you can trust each other (neck kisses = definitely off limits at first). No relationship is easy, but for this one to work out, you'll want to take your time and go slow. There's no reason to rush when you're dating someone who'll be alive forever!

Smått lyrisk här... så till alla vampyrer därute, jag är ledig ;) (undrar dock om vampyrer surfar på nätet...)


Fantasyklubben - augusti 09

I veckan kom då ett nytt paket från min bokklubb, denna gång innehållande två böcker.
Detta blir dock sista paketet från fantasyklubben för ett par månader nu. Har avbeställt nästa bok och kommer även göra så med oktobers bok om det inte råkar vara någon jag verkligen vill ha... måste tänka lite på min ekonomi för tillfället. Paketen är ju trots allt inte gratis.

Det lockande stålet av Joe Abercrombie
bok ett och bok två i Första lagen.
Logen Niofingrars tur har tagit slut. Efter en fejd för mycket är den ökände krigaren på god väg att bli en död, ökänd krigare - och inget finns kvar efter honom annat än dåliga visor och döda vänner.
Den stilige adelsmannen och officeren kapten Jezal dan Luthar värdesätter ingen lika högt som sig själv. Och vad kan vara viktigare än att spela av sina vänner deras pengar och drömma om ljuva segrar i de kommande fäktningsspelen?
Inkvisitor Glokta har lärt sig allt om att tvinga fram information genom att själv utsättas för år av tortyr. Men hans nitiska arbete gör att många gärna vill se honom försvinna. Och nu har han fått upp ett spår som leder direkt till landets mäktigaste män...
Unionen har i århundraden varit världens mäktigaste rike, men generationer utan ett riktigt yttre hot har lett till dekadens och självbelåtenhet. Medan krig hotar i både norr och söder och rikets ledning genomsyras av korruption och intriger är det inte bara Niofingrar, Luthar och Glokta som ställs inför nya utmaningar och oväntade allianser.


Löften - uppdatering!

I början av året avgav jag tre löften.

1. Läs max 2 böcker åt gången
2. Snabbare recensioner
3. Läs minst 3 böcker per månaden

Det första löftet funkade så där. Jag försökte verkligen att bara läsa en (eller två) åt gången, men nu kör jag flera böcker parallellt igen. Det känns helt enkelt lättare för mig, hur lustigt det än låter.
Det andra löftet tycker jag har gått ganska så bra. Ska dock försöka bli ännu effektivare där.
Det tredje löftet gick rätt fort åt skogen... men jag tror faktiskt att jag börjar få till det nu. I alla fall är det så det känns.

Om jag lyckats läsa minst 3 böcker per månad (som för flera av er säkert låter lite) så skulle det ge sammanlagt 36 böcker på ett år. Jag har beslutat mig för att utmana mig själv. Hittills har jag läst 16 böcker (som ni kan se till vänster i menyraden), alltså 20 böcker kvar... utmaningen är helt enkelt att jag, innan årets slut, ska ha läst minst ytterligare 20 böcker!

Pocket & Prassel 3.0

Här kommer då mina svar till Pocket & Prassel 3.0Favoritgenre?

Fantasy är den genre jag läser främst. Men kan läsa vanliga romaner, ungdomslitteratur, science fiction osv. också. (Det beror på mitt humör.) Jag har en djup förälskelse till vampyrer (dock inte Twilight då chansen att jag får de när jag fyller finns).

  

Favoritförfattare? (Saknas somliga titlar i samlingen eller har du allt?)

Har egentligen ingen. Gillar Terry Goodkind och Andreas Roman väldigt mycket för att nämna två. Saknar böcker av båda, men Goodkind läser jag enbart i inbunden form...

  

Genre eller författare som du är nyfiken på?

Många. Kan inte säga någon på rak hand bara för det, men jag är öppen för det mesta.

  

Genre eller författare som undviks på liv och död?

Deckare (med vissa undantag som står i mina bokhyllor) och dystopier... och Franz Kafka.

  

Läser du andra språk än svenska?

Engelska går lika bra som svenska. Kan även hantera både tyska, danska och norska...

  

Har du någonstans listat böcker som du äger/har läst?

Jag för tabell över alla mina böcker, så ja, och jag är villig att maila den om det är intressant.

  

Hur resonerar du kring att få/ge begagnade böcker?

Om jag ska ge bort en bok så köper jag alltid en ny (om mottagaren inte begär annat) och jag föredrar även att få nya böcker själv.

  

  

Eventuella allergier?

Inget att bry sig om...

  

Favoritgodis?

Choklad (dock inte mörk), annars gillar jag vingummi och annat också. Bara inte lakrits eller viol... gärna surt.

  

Naturgodis - ätbart eller oätligt?

Nästan lika gott som vanligt godis.

  

Favoritsnacks?

Snacks som i chips? För i så fall blir mitt svar cheeseballz (eller hur de stavas), men äter nästan allt i den genren. Popcorn är gott och likaså nötter, gärna chili.

  

Kaffe eller te? Vilken smak?

Inget av de.

  

Kryddar helst med?

Använder inte kryddor så ofta då jag inte lagar någon direkt mat, de kryddor jag använder har jag redan. Men jag tycker om att baka. Muffins är en favorit.

  

Vad tycker du verkligen inte om?

I godisväg? Lakrits.

I matväg? Lök och peppar.

I övrigt? Spindlar.

Däremot, om det kan vara till hjälp, så tycker jag väldigt mycket om pasta och nudlar.  

  

Annat...

Om jag kommer på något framöver eller om En bok om dagen uppdaterar frågorna ytterligare så kommer jag göra likadant med detta inlägg. Annars vet jag inte. Feel free to ask, I won't bite. ;)


Ändring...

Jag har ändrat mitt språk en aning i mina recensioner. Försöker formulera mig lite mera personligt. Men vad tycker ni om förändringen? Funkar det eller låter det hemskt?

Ni har ett exempel i recensionen i föregående inlägg.

Bokrecension - Krock med det förflutna


Krock med det förflutna

Deb LougheadHuset såg ut som ett riktigt spökhus; det var av trä, vitmålat och såg ut att vara hundra år gammalt - minst. Emma hade anat att det fanns en hake ända sedan brevet som berättade om arvet kom. Nu insåg hon vilken haken var: För att få ärva huset de stod och tittade på skulle de bli tvungna att bo där tillsammans med en äldre dam som hette Rosalyn Duff. Av utseendet att döma var hon förmodligen en häxa.

Och ingenting blev bättre av att Emma började se sin pappas spöke mitt på ljusa dagen. För ett spöke måste det vara - hennes pappa hade varit död i flera år. Det var inte konstigt att hon cyklade rakt in i en bil...


Den här boken tyckte jag tog lite tid att komma in i. Det var först andra halvan av boken som fångade mig och mitt intresse. Det var då alla frågor som dykt upp i första halvan började besvaras.

Jag trodde den skulle vara mer spännande än den var och det var en besvikelse. Men när jag nu har läst boken så är jag ändå glad att jag läste ut den.

Berättelsens moral skulle jag vilja påstå är att inte döma boken efter utseendet, allt är inte alltid vad det ser ut att vara.

Ingen bok som jag rekommenderar, men har man tid över så funkar den som tidsfördriv.


Betyg: ***


Enkät om läsning

Hittade denna "lilla" läsenkät hos Vixxtoria och självklart måste jag göra den! ;)

  


1. Varför läser du? Avkoppling? Information? Spänning? Annat?

Jag läser först och främst för avkoppling och skoj, men ibland så kan jag helt enkelt vilja veta mera om något.

  

2. Vad för slags böcker gillar du? Deckare, hästböcker, romaner, science fiction, historiska romaner, facklitteratur, biografier...

Fantasy är min favoritgenre. Men kan läsa både science fiction, skräck, ungdomslitteratur osv. Det beror lite på mitt humör.

  

3. Vilka böcker har du läst på sista tiden? (1 - 3 titlar)

Högt spel av Fiona Kelly

Krock med det förflutna av Deb Loughead

Locke Lamoras lögner av Scott Lynch

  

4. Finns det någon bok eller någon typ av bok som du aldrig skulle läsa? Varför?

Man ska väl aldrig säga aldrig, men dystopier kan jag inte tänka mig att jag någonsin kommer läsa... de verkar helt enkelt tråkiga.

  

5. Finns det någon bok/några böcker som du skulle vilja läsa, men inte har läst?

Jag fick faktiskt precis syn på en på sf-bokhandelns hemsida. Nekropolis av Tim Waggoner, den väckte min nyfikenhet.

  

6. Säg en riktigt bra bok, som du har läst!

Hm... svår fråga. Molly Moons fantastiska bok om hypnos av Georgia Byng, den tyckte jag väldigt mycket om.

  

7. Var får du tag på böckerna du läser? Bokhandel? Present? Bibliotek? I mammas och pappas bokhylla? Lån av kompisar? Annat?

Eftersom jag inte gillar att läsa under tidspress så lånar jag normalt sett aldrig böcker. Får en del i present, annars så köper jag de flesta. Oftast från adlibris eller sf-bokhandeln, men ibland blir det från antikvariat osv.

  

8. Har du många böcker hemma? Hur många hyllmeter ungefär?

Ingen aning om hur många hyllmeter. Men, bortsett från mina barnböcker, så äger jag 1 133 stycken böcker just nu (jag för tabell över de).

  

9. Kommer du ihåg om någon brukade läsa högt för dig när du var liten? Vem? När?

Farsan läste för mig när jag skulle sova.

  

10. Hur ofta skulle du säga att man läste för dig? Välj mellan aldrig, ibland, ofta, varje dag/kväll.

Varje kväll.

  

11. Kommer du ihåg vad man läste för dig?

Jag hade tre favoritböcker som han fick läsa om och om igen. Buhuerna av Simon Stern, Måns och Mari från vår till vinter av Kaj Beckman och en som handlade om en liten skogs-/hasselmus som samlade nötter, krasse mm. Det var en liten "pixar"-bok (eller vad de kallas).

  

12. Brukar du själv läsa högt för någon ibland? Vem? När?

Min brorsdotter mest (när hon ska sova), men även min kusin ibland...

  

13. Vad läser du då?

Det varierar. Senaste boken jag läste för min brorsdotter var Dalslandsdeckarna tror jag, när det kommer till min kusin så var det nog någon av mina egna noveller.


Bokrecension - Högt spel


Högt spel

Fiona KellyBelinda har fått ett drömjobb över lovet - hon ska arbeta som hästskötare i ett av traktens bästa galoppstall. Belinda är alldeles till sig av glädje; tänk att tjäna pengar på sin hobby! Tracy och Holly låter sig ryckas med av hennes iver och kommer till stallet så ofta de kan trots att de inte är särskilt intresserade av hästar.

Men snart inser de att allt inte står rätt till. Någon öppnar boxdörrarna så att hästarna springer ut, en mystisk skåpbil har synts i närheten flera gånger och varför vill galopptränaren bli av med alla som arbetar i stallet? Och hur kommer det sig att Belindas sköthäst, som aldrig tidigare vunnit ett lopp, helt plötsligt är oslagbar? Tjejerna anar att de är ett nytt spännande mysterium på spåren!


Fiona Kelly skriver som alltid både roligt och spännande. Berättelsen känns verklig.

Jag uppskattar verkligen hennes ungdomsdeckare då händelserna ofta är oförutsägbara, men när de sker så ger de ändå en känsla av självklarhet.

Detta är riktig tjejlitteratur när den är som bäst. Lika bra varken man är i yngre eller äldre tonåren.

Gillar ni deckare med ungdomsstuk så rekommenderar jag dessa böcker varmt.


Betyg: ****


My Immortal

Evanscence - My ImmortalDen här låten gick rakt in i mitt hjärta första gången jag hörde den och jag tycker fortfarande minst lika mycket om den.


Bokrecension - Knappt lovlig


Knappt lovlig

Katarina von BredowFör asfaltsblomman Hanna är familjens flytt ut på landet en total katastrof. Hon måste åka skolbuss och det blir svårt att stanna i stan om kvällarna. Inte blir det bättre av att bästisen Linn fullkomligt pyser av förakt inför landsbygden.

Men så träffar Hanna Arild.

Det är alldeles omöjligt förstås. Han är mycket äldre än hon. Och dessutom grisbonde. Linn skulle få spader! Men Hanna kan inte låta bli.

Det går bara inte. Fast hur ska hon få Arild att upptäcka en 15-årig tjej från stan?


Jag vet inte riktigt hur jag ska formulera den här recensionen. Det är en lättsam blandning av vardagsproblem och tonårskärlek. Lite annorlunda jämfört med andra romansböcker då den tar upp en kärlek som många vuxna inte anser "riktig".

Men jag sträckläste denna bok och älskade den. Kommer definitivt läsa mer av författarinnans böcker. Det är roligt att hon tar upp en sådan tonårsförälskelse och får den att låta så självklar. Tror det finns en hel del tjejer som kan känna igen sig i Hannas situation.

Vill varmt rekommendera den till alla tonårstjejer därute. Inget tvång att gilla romansböcker för att tycka om den här.


Betyg: ****


Pratchett-liknelser?

Jag fick en fråga här på bloggen (för ett tag sen) vad jag kunde rekommendera till någon som gillar Terry Pratchett. Ett väldigt bra inlägg som ger svar på denna fråga hittar ni iaf nu på SF-bokhandeln i Malmö-blogg.


Havet är djupt...

... och detta hav av böcker är blått. Senaste färgutmaningen från Snowflake.Titlarna, vilka går att finna i djupet tillsammans med sex små blåa varelser, är följande;

Glass Houses av Rachel Caine
The Silver Moon Elm - a Jennifer Scales novel av MaryJanice Davidson and Anthony Alongi
Broken English av Stewart Clark
Felicias Ö av Cannie Möller
Mammutjägarna av Jean M. Auel
I morgon när kriget kom av John Marsden
Dalamar the dark av Nancy Varian Berberick
Mord i natten av Donna Leon
Farornas väg av Robert Jordan
Stjärnklara nätter av Maeve Binchy
På kudde av gräs av Lian Hearn
Odd and the Frost Giants av Neil Gaiman
Nio prinsar i Amber av Roger Zelazny
Vapen från Avalon av Roger Zelazny
Guldkompassen av Philip Pullman
Maisie Dobbs av Jacqueline Winspear
The Secret Diary of Laura Palmer
The Wild Horse Killers av Mel Ellis
Berlinerpopplarna av Anne B. Ragde
... och himlen var oskyldigt blå av Charlotta Ölander
Besvärjerskan och svanen av Patricia A. McKillip
Kitty and The Midnight Hour av Carrie Vaughn
Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö av Håkan Nesser
Vågen - sådan är du av Ann Petrie
One Piece - äventyret börjar av Eiichiro Oda

Böcker A-Ö: fjortonde bokstaven

Fjortonde bokstaven ut är E.


En sorts kärlek av Ray Kluun

En bok som väcker starka känslor


David Eddings

En av fantasy-genrens stora författare


Edward Elric

Huvudperson i Fullmetal Alchemist, en manga/animeSe "hela" utmaningen hos Malin


Försenad söndagsenkät

Bättre sent än aldrig, här är ytterligare en liten söndagsenkät från Snowflake.


En författare som är värd mer uppmärksamhet:

MaryJanice Davidson

  

En överskattad författare:

Jean M. Auel

  

En lyckad filmatisering:

Damernas detektivbyrå

  

En lyckad TV-serie:

Mumin

  

En bok jag lärt mig något av:

Den otroliga vandringen av

  

En må bra-bok:

Har faktiskt ingen aning om jag har läst någon... är inte fullt på det klara med vad som räknas dit heller för att vara ärlig

  

En bok jag gärna ger bort till ett barn:

Skurken i datorn av Margaret Mahy

  

Av författarna som kommer till Internationella Författarscen i höst är jag mest nyfiken på:

Ärligt talat, ingen av dem väcker min nyfikenhet


Dags för Pocket & Prassel 3.0

Det stämmer, En bok om dagen kör nu igång en ny omgång av bokbyteri och det blir en tredje omgång av Pocket & Prassel!
Har självklart redan anmält mig (jag måste ju vara med!) och tycker verkligen att det ska bli jätteroligt! :)

Sista anmälningsdag är den 20 augusti.


Fantasyklubben - juli 09

Den senaste boken från fantasyklubben.

Den mörkaste av världar av Raymond E. Feist
andra delen i Bärare av ondska.
Skuggornas väktare har avslöjat den galne trollkarlen Leso Varens konspiration mot hovet i Kesh, och även lyckats oskadliggöra hans mordiska anhängare Natthökarna.
Men Leso Varen själv har bytt skepnad och flytt till Kelewan, en värld som nu liksom Midkemia hotas av de gåtfulla dasatiernas armé av näst intill osårbara och kraftfulla krigare.
Pug, Magnus, Nakor och den oberäknelige unge Ralan Bek beger sig till dasatiernas skrämmande värld i Andra Kretsen - en nivå av verkligheten där vanligt, mänskligt liv skulle förintas. I hjärtat av dasatiernas rike måste Pug och hans följeslagare försöka hitta och avvärja orsaken till det som kan utplåna inte bara Midkemia och Kelewan, utan kanske också fler världar.
Det blir Pugs hittills svåraste och farligaste resa, som när han minst anar det tar en mycket överraskande vändning.

Post-nöjen

Jag har ju helt glömt bort!

Tack så hemskt mycket Annelie för nyckelbandet! Det låg och väntade på mig när jag kom hem :)

En annan sak som dök upp var en tidning (direktimport från Japan) som jag vunnit på Science Fiction Bokhandelns hemsida. Jippi!

Har dessutom fått nästa bok från fantasyklubben, inlägg om den dyker snart upp. Det kommer se ut som alla de andra med titel, författare och baksidetext. ^^

Tack till er som välkomnade mig hem i det förra inlägget här under. Ja, jag har haft en bra semester med tanke på omständigheterna (ska göra ett inlägg om det framöver ;)). Håller just nu på att rensa igenom mitt rum, vilket jag kan lova er inte är världens lättaste uppgift. Tänk er att ha nästan dubbelt så mycket saker i ett rum än vad det egentligen går in och inte vilja skiljas från något annat än två tröjor, en sidenros och två snäckor... *suck*

Uppdatering:
Var och såg Harry Potter häromdagen, jättebra! Trots deras små ändringar i förhållande till boken.
Jag har ju så klart läst under semestern och bokrecensioner kommer! Jag har åtminstone fyra böcker att recensera.

I'm back!

Hemkommen från semestern. Känner mig lite småseg och vill helst av allt bara fortsätta lata mig ett tag till. Kanske därför går lite långsamt här ett tag framöver med inlägg och dylikt, men det kommer jag lovar.

RSS 2.0