God Jul!!

**God Jul**
hoppas ni har haft en bra julafton
och fått många presenter


(c) semokan


Nu är det jul igen..!

Är mitt uppe i det riktiga julstöket nu! Vår vackra (plast)gran är uppe och ståtar igen! Efter mycket svett, tårar och blod (även plastgranar är vassa kan jag tala om!) så är nu äntligen alla grenar utvecklade. Nu återstår bara att klä den enorma gröna stickigheten.
Känns lite underligt att sätta upp och klä granen idag, den 22 december, med en dag kvar innan julafton. Vi brukar ha som tradition att göra det den kvällen innan julafton. Men jag antar att traditioner är som regler, de är till för att brytas. ;)


Det är jag som är Lisa av Moa-Lina Croall


Det är jag som är Lisa

Moa-Lina Croall


I skolan är Lisas storasyster Anna en av de populära tjejerna. Hon är som en honungsburk dit alla dras som bin. Lisa har inga särskilda kompisar, men hon bryr sig inte så mycket. Fast ibland när Jonas och Hassan retas blir hon ledsen och tycker att allting är orättvist. Då önskar hon extra mycket att mamma ska komma hem och att farmor ska sluta vara så där konstig och att det bara ska vara som det var förut.
En dag kommer det en cirkus och ställer sina vagnar i närheten av Lisas hus. Lisa smyger omkring och spanar på cirkusfolket. Plötsligt känner hon en hand på sin axel. Där står Nova. Nova är spännande. Hon kan gå som en robot och förvandla sig till en porslinsdocka. Hon verkar inte vara rädd för något. Mellan Lisa och Nova växer en stark vänskap fram. Tillsammans vågar de allt, till och med att hämnas på klassens retstickor. Men ska Nova åka igen när sommaren är slut?

Det här, måste jag nog säga, är en av de bästa kapitelböcker som jag läst. Om jag hade varit liten så hade det här blivit en bok farsan fått läsa om och om igen när jag skulle sova.
Språket är lätt och kanske en aning barnsligt på vissa ställen, men det är ju trots allt en barnbok så jag tycker det passar in. Själva berättelsen är hemtrevlig och lätt att förstå för de flesta skulle jag tro.
Boken är rolig och ganska lättsam, dock vardaglig. Varmt rekommenderad för flickor i lågstadiet.

Betyg: ****

Julläsning

           

 

Dessa böcker tänker jag läsa nu i jul! Sen kan det bli tillägg/ändringar beroende på om jag får några böcker i julklapp eller inte.

Har ni gjort någon speciell julläsningslista?


Bokfrågor...

Bokfrågor som jag fann (om än lite sent) hos Fia. Sånt är alltid roligt att svara på!


Vilken bok i dina hyllor har du haft längst?
Det har jag ärligt talat inte en aning om…

Vad… läser du just nu? läste du senast? ska du läsa sedan?
Just nu läser jag Ondvinter av Anders Björkelid. Har precis läst ut Du och jag, Marie Curie av Annika Ruth Persson och ska sedan läsa Doktor Proktors tidsbadkar av Jo Nesbø och Mystiska Milla och Sjustjärnan av Unni Lindell & Fredrik Skavlan.

Vilken bok verkade alla utom du gilla?
På västfronten intet nytt, jag tyckte verkligen inte om den boken. Sen förstår jag inte heller det underbara med boken Blod av Åsa Anderberg Strollo.

Vilken bok intalar du dig själv att du ska läsa?
Alla klassiker jag äger…

Vilken bok som kommer ut inom ett år kommer du prioritera att läsa?
Jag vet faktiskt inte.

Sista sidan: läser du den först, eller väntar du tills det är dags?
När jag var yngre läste jag den alltid först, men nu väntar jag.

”Författarens tack”: slöseri med papper och bläck, eller intressant?
Ibland kan det vara intressant. Men för det mesta tycker jag nog att det är slöseri…

Vilken karaktär skulle du vilja byta plats med?
Jag vet inte… det finns så många. Men Sofia Hattman (ur Det levande slottet av Diana Wynne Jones) skulle jag gärna byta med!

Vilken/vilka författare, som du inte redan har läst, vill du läsa?
A.J. Lake, Cornelia Funke och Niklas Krog är väl några…

Vilken/vilka böcker i dina hyllor har du haft sedan du gick i skolan?
Då jag fortfarande studerar så blir det… alla.

Vilken/vilka böcker har fått följa med dig på flest resor?
Nu när jag tänker på det så har jag tagit med mig en ny bok/författare nästan varje resa av någon underlig anledning. Men jag antar att Barb & J.C. Hendee är en av dem som är mest berest.

Fanns det någon obligatorisk läsning som du hatade i skolan, men som visat sig vara riktigt bra tio år senare?
De böcker jag läste i skolan för tio år sen tyckte jag om, för då var jag precis tio år och fick välja själv.

Stephen King eller Anne Rice?
Jag har inte läst något av Anne Rice ännu så det får bli King.

Begagnade eller sprillans nya böcker?
Sprillans nya om jag får välja.

Har du sett en film som visat sig vara bättre än originalet, det vill säga boken?
Nej, inte än i alla fall.

Finns det någon vars boktips du alltid lyssnar på?
Tror knappast det går att hitta någon vars boktips man alltid lyssnar på… men jag lyssnar ofta på Fia och Amelie. Sen finns det ju en hel bunt andra som dyker upp med jättebra boktips ibland också.

Rekommendera en bok eller en serie:
Häxorna av Roald Dahl och Molly Moons fantastiska bok om hypnos av Georgia Byng.
Noble Dead-serien av Barb & J.C. Hendee.


Fler gröna paket..!

Ja, idag dök det upp ytterligare ett paket! Avsändare Lotta! Tack! Men jag väntar faktiskt med att öppna ditt oxå, blir två gröna julklappar på julafton ;) spännande och roligt!

Grönt paket..!

Idag låg ett grönt paket, storlek L, i brevlådan. Det saknade avsändare men jag gissar på att det är från min hemliga bokvän ;)
Dock tänker jag inte öppna det! Jag ratar inte paketet, nej då. Men jag vill vänta och öppna det på julafton istället. Tack så hemskt mycket för paketet, återkommer med bild och beskrivning efter den 24!

Jag kiplar inte...

Den beläste danskavaljeren efter en stunds tystnad:
- Vad tycker fröken om Kipling?
Flickan något tveksamt:
- Jag vet inte. Jag kiplar inte.


Bokfrågornas ABC - del 2

Bokstaven B:

1. B som i böcker. Köper du mycket böcker? Nya eller begagnade? Eller brukar du kanske få dem eller låna dem? Är det vissa böcker som du måste äga?
Jag köper i stort sett alla böcker som jag läser. Ibland kan jag få några, men lånar gör jag inte. Tycker om att äga böckerna och inte läsa under tidspress.
Köper främst nya då jag föredrar känslan av att vara bokens första ägarinna ;) Men det händer att jag köper begagnade. Då ska de dock vara i extremt fint skick. För det mesta är de enda böckerna jag köper begagnade sådana som Fem-böckerna eller gamla första upplagor av klassiker som Oliver Twist eller En världsomsegling under havet.
Jag samlar ju på Fem-böckerna bl.a. annars vet jag inte om det är några böcker som jag måste äga. Tycker om att äga böcker.

2. B-filmer är rätt kassa filmer. Berätta om en riktigt dålig bok som du läst.
Processen av Franz Kafka. Jag tyckte inte om boken, den var väldigt underlig och saknade poäng. Kommer ihåg att jag svor på att aldrig någonsin läsa en till bok av Kafka… men det kan ju hända att jag gör ändå när jag blir äldre. Fast chansen är nog försvinnande liten.

3. A-laget är dessutom bättre än B-laget. Finns det mer eller mindre fin litteratur? Ge exempel på båda och förklara hur du tänker.
Jag har väl den allmänna uppfattningen att fin litteratur är typ klassiker, skrivna av exempelvis Charles Dickens eller Oscar Wilde.
Sen räknar jag väl in chick-lit, framför allt riktig tantsnusk och harlequin, till den mindre fina litteraturen.
Vet inte riktigt varför jag tänker så här. Det känns bara självklart, men samtidigt tycker jag att man är lika litterär vare sig man läser tantsnusk eller klassiker. Dock i olika klasser.

4. Läser du många biografier? Berätta om en favorit. Vems biografi vill du gärna läsa? Vems kan du vara utan? Vad tycker du om ”fejkbiografier” där verkligheten och det fiktiva blandas? Har du läst någon?
En del biografier blir det, men jag väljer väldigt noga vilka jag vill läsa. En favorit är Vingklippt ängel. Den handlar om en tjej som hamnar snett i livet och försöker komma på fötter igen.
Jag vill gärna läsa Marilyn Mansons biografi för skojs skull. Är lite nyfiken på den, bl.a. då den fått så intressanta recensioner av många. Sen kan jag absolut vara utan Carolina Gynnings biografi.
”Fejkbiografi” tror jag inte att jag har läst någon och har därför inget direkt tycke om det.


Det är Lilla O som håller i detta.


Scrapbooking?

Jag har funderat ett tag på det här med scrapbooking. Det verkar som om fler och fler sysslar med det och jag börjar bli väldigt nyfiken. Skulle gärna testa på att pyssla med mina egna kort osv. Inga album dock.
Men jag har inte så stor koll på det, kan ni hjälpa mig? Var handlar ni era prylar till scrapbooking? Har ni några tips som kan vara bra att kunna?

Glad Lucia!!

Mössens Julafton

Den här boken läste jag nästan varje jul när jag var yngre. Ärligt talat så läser jag fortfarande i den ibland.
Jag älskar verkligen boken! Berättelsen är själva sången om mössens julafton och bilderna i boken är väldigt vackra.
Ett perfekt julklappstips till barn som gillar att läsa och/eller sjunga. Sången är gullig och glad, de som har sett de otecknade avsnitten av Pippi Långstrump har nog hört när hon dansade omkring och sjöng på låten.


Julshopping i Stockholm

Ja, idag var jag och morsan och julshoppade i huvudstaden... dock hann vi inte med själva julmarknaden. Ironiskt.
Men vi hade roligt och shoppade en del annat. Jag tror jag lyckades dra runt min morsa i nästan varenda butik med alternativ stil som finns längs med Drottninggatan och Hötorget. Men hon såg faktiskt ut att ha rätt så kul där hon sprang runt och kommenterade alla unika utstyrslar... och människor.
Vi fikade på Nova (tror jag stället hette) i Gamla stan, mysigt. Inte jättebilligt men gott. Absolut godaste äpplepajen jag ätit, i alla fall efter att jag pillat bort russinen vilka jag inte anser hör hemma i en paj av något slag. Provade på att dricka varm VIT choklad, toppad med grädde och kanel. Godkänd.
Tråkigt att vi missade julmarknaden, det var ju meningen att vi skulle gått på den. Men vi får väl ta det nästa gång istället. Vi hade trevligt! Men man behöver nog mer än ett par timmar på sig om man ska hinna med allt.

Uppdatering:

Det började snöa framåt kvällen! Årets första snö! Ja, i alla fall för mig.


Blod av Åsa Anderberg Strollo

Jag lägger nu ifrån mig boken Blod. Jag kan bara inte fortsätta läsa den, orkar inte. Den känns seg och vacklande. Under tiden jag läser bläddrar jag i boken för att se hur långt det är kvar och undrar lite trött över när hon kommer fråga sin pappa och få det överstökat. Nej, jag gillar inte den här boken. Kanske delvis för de höga förhoppningar jag hade när jag började läsa. Hade läst en del bra recensioner av den.
Men i vilket fall som helst ställer jag in den i bokhyllan nu. Får se om jag läser ut den någon gång i framtiden.
Nu har jag gett mig i kast med En nannys dagbok, än så länge läsvärd och lite rolig. Har även påbörjat min dykning ner i fantasyträsket med Ondvinter.

En liten uppdatering bara...

Ja, här har varit lite tyst ett par dagar. Men jag tänkte försöka återberätta vad jag har haft för mig sen sist.

 

Fredag

Var jag på julkonsert med Sissel Kyrkebøe. Det var väldigt trevligt och mysigt. Hon sjunger så otroligt vackert!

Stötte även på en gammal lärare från grundskolan där, vi satt nästan bredvid varandra. Rätt komiskt.

Lördag

Var jag i Tranås och shoppade! Köpte ett par nya vantar bl.a. då mina börjar gå sönder... Tycker om Tranås, det är en mysig liten stad att gå och strosa runt i. Snubblade in på en second hand också där jag hittade ett par gamla böcker, så som Fem stoppar spöktåget av Enid Blyton.

Söndag

Var vi runt och julhandlade lite. Julklappar osv.

Måndag

Köpte jag en akustisk gitarr åt mig själv! Det ni! Jag får inte plats med ett trumset i mitt rum så det fick bli en gitarr. En Cataluna, om det nu säger någon något... Väldigt roligt i alla fall. Håller som bäst på att lära mig Stilla natt så att jag kan spela den på julafton ;)


RSS 2.0