Månadens Fantasy - januari 08

Månadens Fantasy

I slutet av varje månad kommer jag skriva upp månadens fantasy, d.v.s. den bok jag tycker var bäst av de jag läst ut den månaden.
Den här gången blir det int så svårt med tanke på att jag bara läst ut en bok. Om ni nu tänker "jisses, hur långsamt läser hon?" så kan jag meddela att jag int bara läser fantasy utan även andra genrer. Som ni kan se håller jag på i ytterligare tre fantasy plus att jag läser fyra andra böcker i andra genrer, jag läser int långsamt bara mycket.
Men utmärkelsen Månadens Fantasy går alltså till Vargbröder av Michelle Paver. Den fick hela fem stjärnor i betyg (på skalan ett till fem) och ni kan läsa mera om den här.


"Ledighet utan läsning är som att dö och begravas levande"
>Seneca d.y.<

Bokrecension - Vargbröder


Vargbröder

Michelle PaverTolvårige Torak är ensam, sårad, skräckslagen och måste fly. Hans far ligger död bredvid honom, attackerad av en demon i skepnad av en björn - en demon med kraft att förgöra världen...

Torak har gett sin döende far ett löfte. Han ska söka upp Världsandens berg för att få hjälp att besegra demonen. Hans enda följeslagare är en övergiven vargunge, och tillsammans ger de sig av på en lång och farofylld vandring genom Storskogen.

När det röda ögat står högst på himlen måste Torak möta sin fiende...


Fick boken i julklapp för tre år sen. Min kusin fick även hon boken och vi började läsa samtidigt. Fast hon läste ut den medan jag tyvärr stoppade in den i bokhyllan och där blev den stående tills nu. Äntligen har jag läst ut den och jag ångrar att jag int har läst den tidigare! Den är verkligen bra. Efter bara ett par meningar är jag som uppslukad av berättelsen. Nu förstår jag varför min kusin tjatade så oavbrutet på mig att jag "måste läsa den", "du går miste om världens berättelse" och "den är helt underbar" och jag kan inget annat än att hålla med henne. Den här boken är definitivt en av mina favoriter och ska varsamt ställas in i bokhyllan tillsammans med del två och tre. Jag rekommenderar den... nej, jag tvingar er att läsa den! Gör det, det är en upplevelse ni int får missa.


Betyg: *****


Teckna Fantasy

Känner mig tvungen att tipsa om denna blogg:
Teckna Fantasy
Den är skapad av Esbjörn, skaparen till boken Teckna Fantasy. Där finns många bra tips på hur du kan förbättra din konstnärliga förmåga inom fantasy. Gå in på den i vilket fall som helst, den är verkligen värd ett besök. Om int annat så finns där flera fina bilder att fascineras av. ;)


"Skaffa ditt hus en boksamling, och du skaffar din kropp en själ"
>latinskt ordspråk<


Bokfemman - filmatiseringar

Tänkte jag skulle testa den hyperpopulära Bokfemman. Ni får ursäkta om jag skriver som en kratta men skyller på att detta är min första Bokfemma. Allt eller inget, here goes nothing...

Harry Potter and the Philosopher's Stone av J.K. Rowling
Tyckte verkligen om denna, både som bok och film. Var lite osäker på Daniel Radcliffe som Harry Potter först men han visade sig passa utmärkt i rollen och jag kan int komma på nån skådespelare som skulle kunna göra den bättre. Men jag skulle rekommendera att läsa böckerna innan filmer, de är ju trots allt "orginal".

Harry Potter and the Chamber of Secrets
av J.K. Rowling
Även denna mkt bra filmatisering av boken. Gillar bilden av baskilisken.

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
av J.K. Rowling
Vad kan jag säga, gillade denna oxå. Härlig skådespelare till rollen som Sirius Black. Måste förresten nämna att jag älskar Tom Felton som Draco Malfoy, han är som gjord för rollen. Den elaka glimten i ögat och det hånfulla skrattet, han stämmer så bra överens med min syn på Draco att det nästan är läskigt.

Harry Potter and the Goblet of Fire
av J.K. Rowling
Denna film blev oxå lyckad men det är ändå nåt som börjar kännas fel här. Ett par saker som jag tycker skulle vara med hoppas över. Så som när han ska "slåss" mot en drake (strax efter att Rita Skeeter lyckas ta en bild på Hermione när hon slänger sig om halsen på Harry...), jag tycker de hoppar över en del scener där. Kan int förklara så bra men läs boken och jämför så förstår ni.

Harry Potter and the Order of the Phoenix
av J.K. Rowling
Här går det till stor del åt skogen. Den här boken är omkring dubbelt så lång som de tidigare böckerna i serien men regissören beslutar sig trots det för att ge filmen samma tidsomfattning. Detta förstör filmen nästan helt. Massa scener som borde vara med hoppas över, det är som om man har tagit ett par kapitel i början, några i mitten och sedan det sista och lagt ihop dem. En ren massaker! Jag har läst boken och hade ändå svårigheter att förstå vad som hände. Nä, denna filmatisering blev mest bara en massa lösa trådar som trasslades ihop istället för att rullas ihop till ett nystan.

Böckerna är underbara men från och med fjärde filmen börjar det gå utför. Jag hoppas verkligen de rättar till sina misstag i film nummer sex.

Vad ska jag skriva?

Ser att denna blogg int riktigt går lika bra som jag hoppades. Men som sagt är jag ny på att blogga och det var mkt svårare än jag trodde att blogga om ett specifikt ämne. Särskilt fantasy visade sig, för mig, vara ganska klurigt att komma på nåt att skriva. Jag är int fullt säker på vad jag kan skriva och vad ni vill läsa om. Känns lite knäppt när man är ett fantasyfreak att int kunna komma på nåt vettigt att skriva i ämnet. *skäms*
Men okej. Kan ju ställa lite frågor, men ni måste då oxå svara på dem. ;)

Vad är det första du tänker på när du hör ordet "fantasy"?

Var går gränsen mellan fantasy och science fiction? Går det att sätta en riktig gräns?

Vilken bok läser du just nu och vad du tycker du om den?

Gör sig fantasy bäst på film eller i bokform? Varför?

Finns det musik som kan räknas te denna genre?

Sist men int minst, är det nåt jag bara måste skriva om? Kanske lite bokrecensioner?

Skriv så långa svar ni vill och om det är nåt mer som bara måste läggas te så visst, alla idéer och tankar är varmt välkomna. Som sagt, denna blogg är tillägnad alla fantasyfreakz. Det var int meningen att bara jag skulle skriva här. Visst ni kan int skriva inlägg, men vill ni att jag ska skriva ett inlägg om nåt särskilt så ska jag göra mitt bästa för att uppfylla era önskemål och ni kan ju alltid kommentera. Kan ju föra "debatter" med hjälp av kommentarerna. *s*

Fem senaste

Var inne i en bokhandel häromdagen och köpte fyra "nya" böcker till min samling. Kan låna och läsa ibland men vill helst köpa dem, då kan man läsa dem i sin egen takt och dessutom läsa om dem utan att behöva gå och låna dem igen.
Magikerns lärling - Raymond E. Feist
första delen i Kriget om rämnan. (läser just nu)
Mellan två världar - Raymond E. Feist
andra delen i Kriget om rämnan.
Tronföljaren - Raymond E. Feist
sjunde delen i Kriget om rämnan.
Skuggan växer - Robert Jordan
sjunde delen i Sagan om Drakens återkomst.

Har dessutom precis beställt en bok från SF-Bokhandeln.
Kitty and The Midnight Hour - Carrie Vaughn
första delen i Kitty.

Detta var mina fem senast inköpta fantasy. Säg gärna till om ni vill att jag ska recensera böckerna efter att jag läst dem. :)


"Att läsa en bok för första gången är som att finna en ny vän; att läsa om den är som att återse en gammal bekant"
>kinesiskt ordspråk<

Andersson v.s. Måntroll

Det har varit ett väldigt skriveri om den enorma mängd namnbyten som rådde förra året. Speciellt omtalade är nog de som skaffade sig nya efternamn. Några exempel på efternamn var Måntroll, Draköga och Gåsull. Minst sagt fantasyinspirerat!
Jag har hört mkt kritik mot dessa namn; "de överdriver", "de är barnsliga", "kan int skilja på fantasi och verklighet", "väcker ilska och skam" m.m. Tvärtom, vill jag påstå. Namnen är underbart vackra och de tilltalar mig verkligen mer än t.ex. Andersson eller Karlsson (ta int illa upp). Jag tycker det är väldigt modigt av dem att våga skaffa sådana namn och stå ut från mängden. För min del skulle jag verkligen älska att heta exempelvis Draköga i efternamn. Det låter så mäktigt, så förtrollande (och nu menade jag int bara magiskt, även om det självklart även är det).
Mitt namn här på bloggen, Snöfrid, är ett väldigt gammalt släktnamn och jag har bestämt mig för att lägga till det i mitt namn. Det ska ligga först. Snöfrid Måntroll, visst klingar det vackert? ;) Lugn, jag ska int stjäla ditt efternamn. Fast jag måste erkänna att jag är frästad. *s*
Men till er alla som har eller ska skaffa fantasyklingande namn så vill jag bara säga att jag tycker det är en totalt underbar idé! Bry er int om vad alla andra tycker, de är bara avundsjuka. Säkert många som är för fega och då talar illa om de som vågar. Men det är verkligen lågt och skamligt! De är bara små slibbiga orcher som int är kapabla till nåt annat än att vara elaka.


"Ett hem utan böcker är som en kropp utan själ"
>Marcus Tullius Cicero<


Några frågor

Senaste fantasyboken du läste?
"Tystnadens skog" av Emily Rodda

Varför fantasy?
Jag älskar mystiken. Magin, alla varelser, jag hela världarna! Kan int ge någon bättre förklaring. Älskar fantasy!

Favorit bok/författare?
Ingen egentligen. Men om jag måste välja så blir det nog "Sagan om Ringen" av J. R. R. Tolkien. Tycker int det går att sätta någon direkt favorit

Vilken fantasyvarelse är du?
Alv

Harry Potter v.s. Sagan om Ringen
Sagan om Ringen vinner nog den matchen

Annat som bara måste nämnas:
Om man läser böcker men int fantasy så går man miste om något minst sagt storslaget


Hur svarar du på dessa frågor?


"En bok är som en trädgård som kan bäras i fickan"
>arabiskt ordspråk<

Var hälsad främling

Välkommen till Zirathi!

Är denna blogg nåt för dig?
Man försvinner in i en helt annan värld, en värld fylld med de mest häpnadsväckande varelser. Enhörningar som strövar fritt på de öppna slätterna, drakar svävande högt i det blå med ögon likt smaragder eller varför int trollkarlar och häxor vilka med den enklaste handrörelse kan få ett helt slott att försvinna i tomma intet!
Känner du igen detta? Kanske är en av dina högsta drömmar, likt för många av oss andra, att få rida en väldig eldsprutande drake likt Saphira (Eragon). Isf har du hamnat rätt. Denna blogg är speciellt riktad till alla fantasyfreakz därute och du är absolut en av dem.
Jag är ett stort freak gällande fantasy och tycker att det finns alldeles för få sidor för oss ute på den stora spindels nät. Så jag beslöt mig helt enkelt för att göra denna blogg.
Tyvärr måste jag även erkänna att jag är ganska ny på "bloggområdet" men jag ska göra så gott jag kan. Jag är int fullt säker på än hur denna blogg kommer utvecklas, men jag hoppas det blir många läsare såväl som skrivare. Alla är välkomna att skriva kommentarer om vad som helst, bara det passar in under ämnet fantasy på ett eller annat sätt. Jag kollar in på bloggen nästan varje dag och svarar på frågor, skriver inlägg m.m. Kom gärna med idéer. Vill verkligen se denna blogg blomstra av magi!


RSS 2.0