Utmanad - igen!

Jag har blivit utmanad av annbookworm!


Regler:
1. Publicera reglerna på din blogg
2. Svara på sex 8-sakerna
3. Meddela de utmanade på deras bloggar

8 favoritprogram
NCIS
CSI – Miami
Americas funniest homevideos
Greys Anatomy
Numbers
21 Jump Street
Sentinel
Extreme Homemakeover

8 saker jag gjorde igår
Tittade på tv
Handlade
Hämtade in posten
Läste
Bloggade
Gosade med Aramis
Köpte en julklapp till morsan
Träffade kusiner

8 saker jag ser fram emot
Vinter
Snö
Julafton
Fortsättningar i serier jag läser
Få skicka en massa julkort – nån som vill ha ett? ;)
Julmarknad på Liseberg
Skicka anmälan till LTU i vår
Hitta på nåt med nån kompis – eller? ;)

8 favoritrestauranger
Ming Palace – Linköping
Pizza Hut – Stockholm
Restaurangen som ligger typ över Punkt Shop – Stockholm
Den lilla mysiga medelhavsrestaurangen – Göteborg
Fiskhuset (eller vad det nu heter) – Gilleleje, Danmark
Santínis – Linköping
Bryggeloftet – Elgå, Norge
Sjöstugan – Grövelsjön

8 saker på min önskelista
Pengar
Böcker
Ny cykel och hjälm
Ny hjälm till inlinesen (och nya armbågsskydd)
Mössa
Hörlurar från Skullcandy
Musik med Pink och An Cafe
Fler bokhyllor

8 personer jag utmanar
Lotta – Maneki Neko
Calliope – Calliope books
Marlan – Avantgardet
Sarah – En boktoks tankar
M – Gealachs bokblogg
Isabel – Ceriadwen – blogg om wicca
Angelika – Future Mrs Ewenson
Martina – Ett hem utan böcker

Twilight - the movie

Skulle ha bloggat om detta igår, men datorn krånglade tyvärr.

I tisdags kväll, som ni vet som läser min blogg, var jag och såg Twilight! Nu har jag ju fortfarande inte läst boken, men gud vilken underbar film! Jag älskar den och ja, jag älskar Edward oxå.

Biosalongen var nästintill fullsatt och jag kunde inte låta bli att märka färgtemat som gick igen på folks kläder. Svart.
Jag hade läst på en del andra bloggar att det inte var särskilt många killar och att tonårstjejerna tjöt vid första scenen med Edward. Men här var faktiskt en hel del killar, om än alla hade en tjej då. De kanske hade läst boken och inte vågade lämna sina tjejer ensamma med familjen Cullen?
Sen var det även ett himla tjattrande och fnissande innan filmen startade. Men i samma sekund som den gick igång blev det totalt knäpptyst i salongen. Jag tror aldrig jag har varit med om en så tyst biosalong förut. Inte ens prasslet av en godispåse kunde höras.
Själv satt jag nog och smålog genom större delen av filmen. Vampyrfanitiker, som jag är, så var det himmelriket att se denna film.

Jag släpade ju med mig min farsa och jag bara måste få citera honom; "De lagade ju italiensk mat och den innehåller väldigt mycket vitlök..." Han är, precis som jag, van vid Dracula och tyckte detta var en smula mystiskt. Eftersom jag som sagt inte läst boken så kan jag ju inte säga helt säkert, men de tålde solljus så kanske tål de vitlök oxå? Har jag rätt?

Det var iaf en bra film. Jag måste så läsa boken nu. ;)


Böcker och snö

När jag gick ut för att hämta posten imorse så visade sig att det hade snöat inatt! Helt glistrande vitt överallt! Så lycklig jag kände mig. Hoppas nu bara att det kommer ligga kvar och kanske komma ännu mera fram till jul. Jag skulle så gärna vilja se en äkta vit julafton det här året, inget slaskväder tack!
Förresten, kan ni gissa vad jag fann i brevlådan? Två paket adresserade till mig! Mina två recensionsex. varav den ena visade sig vara väldans tung. Det blev lite klurigt att få med sig all post in. Böckerna jag fick var följande;
På ödets vingar av Julia Sandström
Krigarhjärta
av Henrik Larsson
Jag tackar och niger för dessa recensionsex. Bonnier Carlsen. Nu ska här läsas och stickas... och lyssnas på julmusik!

Hemliga bokvänner

Kanske ska göra ett litet inlägg angående hemliga bokvänner.

Min hemliga bokvän visade sig vara Lisa.
Återigen ett stort tack för alla fina paket!

Den personen jag var hemlig bokvän åt var Marlan.
Jätteroligt att ordna med paket till dig!

Kaninhus

Det börjar ju bli ganska kallt ute nu och därför tänkte jag att det kanske är på tiden att min lilla kanin, Aramis, fick sig ett eget litet hus. Så ett hus i lagom storlek införskaffades. Men tyckte det såg så tråkigt ut så jag satte igång och målade det. Ljusblå väggar och mörkblått tak. Sen oljade jag insidan. Här ser ni slutresultatet;


Och Aramis var ju självklart tvungen att inspektera huset. Efter mycket stökande med hö hit och dit så fick det iaf godkänt.Nu ligger han därinne och sover... ^^

Vampyrer och vattenskräck

Jag har precis börjat läsa ...och himlen var oskyldigt blå av Charlotta Ölander.
Det är nog den första bok som lyckats skrämma mig så kraftigt och så snabbt. När hon berättar om första och andra vågen, hennes rädsla och hur vattnet bara fortsatte stiga. Man måste nog ha upplevt detta för att verkligen förstå. Men jag kan ändå känna igen delar av hennes rädsla. Boken får mig att minnas ett av mina läskigaste minnen.
Jag kom att tänka på den gången min familj och en kompis familj var och badade i en sjö. Där fanns en brygga och innanför den var det ganska grunt, även att det precis intill bryggan var över en och en halv meter djupt och detta var djupare än jag var lång. Jag satt på en uppblåsbar krokodil minns jag. Sen, av nån anledning som jag inte kan minnas, ramlade jag plötsligt av den. På nåt sätt lyckades jag få tag om bryggan med fingrarna. När jag inte kunde hitta botten med fötterna fick jag panik, om jag släppte skulle jag drunkna. Min kompis försökte hjälpa mig upp och till slut fick jag även hjälp av en farsa till en annan tjej som var där. När jag läser Charlottas ord så påminde det mig om hur rädd jag var. Jag vägrar fortfarande gå i djupare än till midjan. Det måste vara hemskt, det som hon upplevde. Jag hoppas verkligen att jag själv aldrig behöver uppleva en sån sak.
Mina föräldrar säger att jag är psykiskt stark och jag antar att det var det som gjorde att jag orkade hålla i mig så länge i bryggan med bara fingrarna. Jag vägrade helt enkelt släppa taget.

På tal om skräck, Twilight har ju premiär idag! Men jag ska inte gå och se den förrän på tisdag. Det är så tråkigt att gå själv så jag har lyckats övertala farsan att hänga med. ;) Så på tisdag får jag äntligen frossa i härliga vampyrer på vita duken!

Fantasyklubben - november 08

Idag blev jag väckt av att farsan släppte novembers bok i mitt knä. Å vilken bok! Det är en ny författares debutroman och jag kan inte vänta tills jag får läsa den!

Vindens namn av Patrick Rothfuss
första delen i Berättelsen om kungadråparen.
Baksidetext: Jag heter Kvothe.
Jag har rövat tillbaka prinsessor från kungar som sover i ättehögar. Jag brände ned staden Trebon. Jag har tillbringat natten med Felurian och kommit därifrån med förståndet och livet i behåll. Jag blev relegerad från universitetet när jag var yngre än de flesta är när de blir insläppta. Vägar som andra fruktar att tala om på dagarna går jag på i månsken. Jag har talat med gudar, älskat kvinnor och skrivit sånger som får trubadurerna att gråta.
Ni kanske har hört talas om mig.

Så börjar Kvothe berätta sin historia. Om sin lyckliga uppväxt i en kringresande artistgrupp till den hemska dagen när de mytomspunna och fasansfulla Chandrierna tvingade honom till ett ensamt och fattigt liv på stadens gator. Hela tiden med ett enda mål i sikte: att ta sig till den berömda skolan för magi och där söka de svar han behöver för att få sin hämnd...

Leka med böcker

När jag ändå är igång och svarar på frågor om böcker så hoppar jag på denna lilla lek som jag hittade hos Marlan.


1. Ryck närmaste bok i din omgivning.

2. Slå upp sidan 56.

3. Leta upp den sjunde meningen på den sidan.

4. Posta meningen i din blogg tillsammans med dessa instruktioner.

5. Lägg gärna till bokens titel och författare.

  

Närmaste bok är egentligen Piratika av Tanith Lee, men det hade blivit ett så kort och lustigt citat så jag fuskar lite och plockar den näst närmaste boken. Den femte systern av Mårten Sandén;

Med en viljeansträngning höll Jannike tillbaka knytnäven som låg spänd och redo i hennes knä.


Läsvanor

Hittade denna "utmaning" hos Noémi.


1. Den värsta läsupplevelse du haft?

Det finns tre böcker jag avskyr. På västfronten intet nytt av Erich Maria Remarque; Den absolut tråkigaste bok jag har läst! Varje kapitel är ju likadant, de ligger på fronten och bomberna viner omkring dem... Barnens ö av P.C. Jersild; Den lustigaste boken jag läst tror jag. Vaddå ungen vandrar omkring ensam i Stockholm, går in på McDonalds och får för sig att alla människor därinne är dinosaurier vilket resulterar i att han springer skrikande ut därifrån... Processen av Franz Kafka; Ursäkta att jag trackar ner på en klassiker, men den här boken saknar ju poäng. Vad går den ut på egentligen? Han blir falskt anklagad och försöker rentvå sig, men istället (spoiler) misslyckas han och blir till på köpet mördad...


2. Vilken bok har påverkat dig mest hittills?

Jag tror Harry Potter av J.K. Rowling och Narnia av C.S. Lewis.


3. Har du läst någon bok som du blivit riktigt skrämd av?

Vet inte. Är inte så värst lättskrämd när det kommer till böcker. Det skulle väl vara när jag läste Farligt vittne av Carol Ellis, den var faktiskt rätt skrämmande. Annars skrämmer bara skräckfilmer mig... eller spindlar.


4. Vad använder du som bokmärke?

Ett bokmärke...


5. När brukar du läsa? Hemma, på jobbet, på morgonen, på förmiddagen, på kvällen, innan du lägger dig..?

När som helst. Bär ofta omkring på en bok.


6. Vad var den första bok du läste?

Säkert någon Disney.


7. Vad är bättre, pocketpärm eller inbundet?

Det beror på. Jag gillar inbundna böcker i allmänhet, men pocket är ett måste för att orka släpa med mig boken i väskan osv. Om jag ska vara riktigt petig så är ju faktiskt pocket billigare.


8. Vilken bok läser du nu?

Det är åtta böcker sammanlagt för tillfället. Ni hittar dem i menyraden till vänster. Piratika av Tanith Lee är den som ligger framför mig just nu.


9. Och vilken sida är du på?

I Piratika, sidan 113.


10. Brukar du lämna "kännetecken" i dina böcker? (klottrar i dem, spiller mat/dryck på dem & andra barbariska åtgärder?)

NEJ! Aldrig att jag skulle behandla en bok så!


11. Påverkar titeln/omslaget dig om du överväger att läsa en bok?

Självklart, är det ett vidrigt omslag eller en tråkig titel så kollar jag först efter en annan bok.


12. Sidantalet, då?

Nej, det gör ingen skillnad.


13. Brukar du bläddra fram till sista sidorna för att få reda på slutet?

Inte nu längre, men när jag var yngre läste jag nästan alltid sista sidan först.


14. Finns det någon bok du läst flera gånger?

Ja, det gör det. T.ex. Skurken i datorn av Margaret Mahy.


15. Har du råkat ut för någon olycka som böcker varit orsaken till?

Vem har inte tappat en bok på foten? Annars så har jag ju gått in i saker för att jag gärna går och läser samtidigt... men jag brukar gå in i saker även utan bok så.


16. Brukar du sälja/ge bort dina böcker eller klänger du dig maniskt fast vid dem, även om det är någon bok du inte gillar?

Låt mig citera mig själv, "MINA böcker!"


17. Tar du med dig boken du läser på toa?

Japp!


18. Just det, läser du i badrummet?

Enbart om jag är på toa, vill ju inte dränka eller tappa tandkräm på boken.


19. Har du något boksystem? Skriver du upp vad du läser/ska läsa/ska köpa/köpt för böcker? Skriver du kanske till och med läsdagbok?

Den här bloggen är väl ett ganska bra svar på det. Jag för dessutom tabell över alla mina böcker och skriver in ett omdöme efter att jag läst dem.


Kulturbloggen Award

Kulturbloggen har instiftat ett award för bloggar om just kultur! Typ litteratur, film, musik osv.
Under november kan du ge förslag på bloggar du tycker ska nomineras och under december går det sedan att rösta på de som blivit nominerade.
Jätterolig idé tycker jag!
Själv har jag redan skickat in mitt förslag på nominering och jag tycker ni ska göra detsamma. :)


Kulturfyran - julklappar & lite annat

"Originalet" hittar ni här


1. Så klart vi önskar oss hårda julklappar, eller hur? Vilken bok önskar du dig i julklapp?

Det är många. De jag saknar av David Eddings böcker, The Séance av John Harwood osv. Fast jag brukar inte få några direkta böcker i julklapp, jag anses ha tillräckligt... men har iaf övertalat min farsa att ge mig tredje delen av Vargbröder.


2. Idag kom provtrycket för den första t-shirt jag tagit fram för Kulturbloggen. Jag är sådan där som gillar att ha t-shirts med olika tryck. Jag har t-shirts med Depeche Mode, Van Morrison, Patti Smith och Leonard Cohen. Vem vill du ha på bild på en t-shirt?

Jag har en massa t-shirts med bl.a. Madonna, Guns n Roses, Kizz, Nightwish och en bild av Luis Royo. Men nån mer jag vill ha... förutom fler artister så skulle jag vilja ha t-shirts med drakar!


3. När jag beställde t-shirt med Kulturbloggen på kunde jag beställa en keps också. Men jag avstod. Keps är för mig rätt omodernt. Vad tycker du? Vilket plagg tar du bara inte på dig?

Personligen älskar jag keps, har alltid använt det. Plagg jag aldrig skulle ta på mig/ta i med tång ens är stringtrosor, manchesterbyxor, brunt överhuvudtaget eller lack. Det är vad jag kommer på. Inga ljusa pastellfärger eller så heller.


4. Om du önskar dig ett mjukt paket, blir det då en t-shirt? Eller vad blir det?

Bra fråga... kanske en mössa så jag slipper frysa om öronen. Annars uppskattar nog de flesta om de slipper köpa mjuka paket till mig då jag klär mig ganska alternativt s.a.s. ^^


  

Haha, den här kulturfyran avslöjar en del av min stil ser jag... flera av er kan nog börja gissa hur den ser ut...


Arsenik och gamla spetsar

Igår kväll var jag och morsan på teater.

Arsenik och gamla spetsar

Det var extremt roligt! Massor med morbid humor, vilket jag råkar vara ett fan av. ;)

"Teaterkritikern och evige ungkarlen Mortimer Brewster ska äntligen gifta sig. Men först  besöker han sina två gamla fastrar Abby och Martha. De bor tillsammans med Mortimers minst sagt förvirrade bror Teddy, som sedan länge tror att han är president Teddy Roosevelt.  De rara fastrarna har under många år utövat en udda och hemlig hobby. Men vart tar alla gamla olyckliga ungkarlar vägen?


När Mortimer upptäcker fastrarnas udda verksamhet gör han allt för att sopa igen spåren. Då dyker plötsligt hans andre bror upp, den hetlevrade Jonathan, och nu blir det riktigt snärjigt för Mortimer Brewster. När så Jonathan introducerar sin kumpan Dr Einstein, specialist på plastikkirurgi, ja då är karusellen i full gång. Lägg till en nyfiken och chockad fästmö och den här smått vansinniga scenfarsen kan börja!"

Nån mer som har sett den kanske?


Bokrecension - Den femte systernDen femte systern

Mårten SandénEtt skarpt brakande ljud hördes. Det kom från lägenhetens inre och lät som när torra plankor knäcks under en våldsam kraft.

»Shit«, sa Jannike. »Vad var det?«

»Det måste ha kommit från grannen«, viskade Elisabeth.

»Du sa ju att det inte fanns några grannar.«

Alla lampor som Elisabeth hade tänt i hallen utanför biblioteket var släckta nu.

Någon ville att det skulle vara mörkt.


En kall vinternatt för mer än etthundrasjuttio år sedan lyckas en man vid namn Karmelius öppna porten till helvetet med hjälp av sina fem döttrar. Hans plan är att en av döttrarna ska föda djävulen in i världen. Men ritualen avbryts och Karmelius spärras in och avrättas.

Två hundra år senare blir den gravida Elisabeth och hennes sextonåriga praktikant Jannike anfallna av en vätte. Jannike dras in i en värld av levande döda och ondska som kan ta mänsklig form. Allt tyder på att någon av Karmelius ättlingar är i full färd med att förverkliga sin förfaders plan.


Skräck? Nej, det tycker jag är fel kategori för den här boken. Men fantasy, javisst! Nutidsfantasy.

Det är en härlig blandning av verklighet och mystik. Berättelsen känns nästan självklar, som om det inte vore det minsta otroligt för detta att ske på riktigt. Författaren har ett vardagligt och enkelt språk. Det är roligt att läsa och man vill bara fortsätta, man vill tro på det han skriver.

Men jag måste fråga, ordet "snorkade"? Har aldrig hört det förut. Finns ens det ordet? Efter vad jag förstod av sammanhanget så är det samma sak som "snarkade".

Annars är det en väldigt bra bok. Spänningen är igång direkt och håller i sig till slutet. Inte för mycket och det blev aldrig heller långtråkigt. En, enligt mig, exakt lagom spänningsfaktor.

Med lönnmördande vättar och levande döda vågar jag påstå att nästan vem som helst som läser den här boken kommer älska den.

Den första boken jag har läst av Mårten Sandén, men knappast den sista.

Varmt rekommenderad till alla! Läs den, annars går ni miste om en unik läsupplevelse!


Betyg: ****


Tredje paketet

Idag fick jag mitt tredje (och sista) paket!Det innehöll två påsar med kola, smakerna blåbär och hallon, en chokladkaka (vit), ett litet handskrivet "brev" och självklart en bok. Svenska folksagor sammanställda av folklivsforskaren Jan-Öjvind Swahn. Nu behöver jag inte skynda till bibblan varje gång jag vill läsa folksagor! ;)
Tack så hemskt mycket min hemliga bokvän, vem du nu är! Återigen ett underbart paket, smakade precis på kolorna och de är verkligen goda... kommer nog ta slut snart. ^^ Det har varit jättetrevligt att få paket av dig!

Myskväll!

Jag är med och tävlar om en myskväll hos Mademoiselle J!

Julklappspåse Large!

En bok om dagen har äntligen lagt ut ett inlägg om julpåsen, en julklappsversion av Pocket & Prassel.
Det går kort sagt ut på att skicka en julklapp till någon, storlek Large. Ni får självklart en själva oxå. Paketet ska innehålla minst en bok och prassel. Det gäller att komma så nära 2 kg som möjligt. ;)
Blir ni sugna? Inlägget hittar ni här!

Själv kan jag tyvärr inte vara med, min ekonomi tryter just nu i juletider så jag vågar inte riktigt.
Men det kommer inte hindra mig från att kolla runt hos alla andra som medverkar. ^^

Kataloger och bokmärken

Ingen vidare rubrik, jag vet...

Men idag fick jag iaf Katalogen Barn&Ungdomsböcker 08-09 plus tre fina bokmärken som jag hade beställt härifrån.
Katalogen är verkligen full med härliga böcker! Hittade en massa att lägga till på "att läsa"-listan. Den innehöll oxå ett roligt sago-kryss. ;)
Väldans roligt med post!


Bokrecension - En sorts kärlekEn sorts kärlek

Ray KluunSten och Carmen är det snygga storstadsparet med ett till synes perfekt liv. De är båda unga och framgångsrika inom reklamsvängen, de tillhör Amsterdams innekretsar och är lyckliga föräldrar till en liten dotter. Gott om både pengar och vänner.

Men tillvaron vräks omkull när de får beskedet att Carmen har bröstcancer. Medan hon tvingas till att byta ut sin bekymmerslösa livsstil mot en evighet av sjukhusbesök och strålbehandlingar uppför sig Sten sig som den stöttande och förstående maken, på dagarna - på nätterna blir han desto mer hämningslöst utlevande.

Plötsligt ställs den notoriskt otrogne rumlaren Sten inför det faktum att hans fru är döende. Hur ska äkta kärlek se ut? Hur ska en god make vara?


En, i allra högsta grad, känsloladdad berättelse.

Boken berättas ur Stens perspektiv, vilket ger ganska blandade känslor emot honom. Jag ville tycka illa om honom för att han var otrogen när hans fru behöver honom som mest. Men samtidigt tyckte jag synd om honom för allt han var tvungen att utstå.

Sten citerar och jämför väldigt mycket med fotbollshändelser, t.ex. "Min effektivitet inom MIU sjunker till Bryan Roy-nivå." Ett minus för mig då jag är helt ointresserad av sport överhuvudtaget och inte har en aning om vad han pratar om. Men det var trots det ganska lätt att förstå vad han menade och det fanns även alltid en liten förklaring längst ner på sidan.

Boken utspelar sig i Amsterdam och innehåller en del tyska/holländska ord vilket jag anser ett plus. Roligt och verkligare. Kanske ska nämna att boken bygger på författarens egen livserfarenhet.

Det är som en sorglig kärlekshistoria och jag rekommenderar att känsliga läsare tänker sig för innan de läser den här boken. Annars är det är bra berättelse som fängslar läsaren fort. Varmt rekommenderad, men som sagt kanske inte för känsliga läsare.


Betyg: ****


Jag lever - tror jag

Har inte skrivit nåt inlägg på ett tag och ingen recension ännu. Ber om ursäkt för det.
Jag har haft migrän och då är läsning inget vidare alternativ. Kräktes i förrgår natt dessutom, det var ju himlars trevligt...
Men börjar må bättre nu. Recensioner på väg!

RSS 2.0