Bevingade vampyrer, någon?

Det har ju varit enorm vampyrfrossa på sista tiden inom den litterära sfären. Något som åtminstone jag har uppskattat då jag är ett stort fan av nattens barn.

Nu är det dock en ny trend på ingång! Änglar.
Vi går alltså från det mörka begäret på blod till något lite ljusare, mer... gudomligt? Nej, stryk sista meningen den lät bara underlig.

Men vad säger ni, mina trogna läsare? Tror ni änglarna kan ta över efter vampyrernas regi? Om ni finge välja, vad vore favoriten av dessa båda släkten?

Böcker om änglar är väl knappast någon nyhet som får mig att hoppa av glädje. Men visst kommer jag hålla ögonen öppna efter eventuella utstickare. Kanske något mörkt, en fallen ängel? Eller varför inte en bevingad vampyr? Jag gillar tanken.
Ska i alla fall försöka ta mig in till stan någon dag och se om jag kan hitta några ovanligt fluffiga, vita fjädrar...

Början på värmen av Pernilla GesénBörjan på värmen

Pernilla Gesén


Oskar har varit beredd hela sitt liv. Minsta förändring hos föräldrarna får honom att gå på helspänn. En dag gör socialen hembesök och Oskars liv förändras över en natt.
Vuxna har bestämt att Hanna ska bli frisk. Själv tycker hon att verkar lättare att kasta sig utför en klippa än att börja äta igen. Men något tinar i henne, börjar bli varmt, får henne att fortsätta kämpa.
Paulina tycker att hennes pappa är en svikare som har flyttat från familjen. Hon låtsas som att han är luft. Men hennes pappa ger sig inte och under fotbollsturneringen tvingas Paulina att lyssna.
Tessan och Set har varit tillsammans hur länge som helst och de är fortfarande lika kära! En kväll får Tessan veta något som kommer att förändra allt. Något så hemskt kan hon inte berätta för Set. Istället gör hon bort sig på Valborgsfesten …


Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om den här boken. Den var välskriven, det kan jag inte klaga på, men den kändes ganska trist att läsa. En anledning kan vara det eviga hoppandet mellan de olika karaktärernas berättelser. När det överskrider två – tre om författaren är riktigt duktig – parallella berättelser så tycker jag det börjar bli jobbigt. Läsandet känns hackigt.
Nu hade jag hört en del om denna serie innan jag läste boken också, så jag hade ganska höga förväntningar på den. Författaren tycks ha inriktat sig på just en läsarpublik som går i sjuan och det är möjligt att den passar den åldern bättre. Boken är bra, men lite tråkig.
Nej, den föll tyvärr inte mig i smaken.

Betyg: ***


Mer litteratur till Mig, tack!

Hittade precis två böcker som lät minst sagt intressanta på Science Fiction Bokhandelns hemsida. Jag älskar att kolla in deras sida, där finns så många godsaker!Die for Me av Amy Plum
Läs mer...


Once Dead, Twice Shy av Kim Harrison
Läs mer...


Tyvärr tillåter inte min ekonomi några bokinköp överhuvudtaget för tillfället. Men de åker absolut upp på min att-läsa lista och sen, så fort jag har pengar..!

Udda av Sara LövestamUdda

Sara Lövestam


Martin Sander är butikschef på Systembolaget, har ett fint radhus och massor av beundrarinnor. Men han drömmer om någonting annat, något som nästan känns förbjudet. Som tur är finns Internet, och där finns Paula.
Paula vill helst sitta instängd i ett rum, ensam med bandinspelningar av partikelverb. Hon är inte intresserad av någon uppvaktning, hon vill bli citerad i akademiska tidsskrifter och bortse från just det som ingen någonsin bortser från – hennes obefintliga ben och skeva ansikte. Hon vill inte tyckas synd om, vill inte svara på dumma frågor, och hon vill alldeles särskilt inte bli konfronterad av lesbianer som slänger sin sexualitet över halva bordet.
Lelle älskar kvinnor. Hon har dem lite som andra har choklad – som något gott att njuta av när andan faller på. Livet är skönt, hon är tillfreds och de hjärtan hon krossar behöver hon aldrig laga. Men när bäste vännen Martin går och blir förälskad, stöter hon på ett helt nytt slags motstånd.


Som de av er som följer min blogg säkert vet så föll jag för denna bok bara efter att ha läst baksidetexten. Men oj, när jag väl läste boken!
Sara Lövestam har ett sådant härligt och unikt språk som gjorde at när jag väl börjat läsa var det helt omöjligt att sluta. Denna bok följde med mig överallt, såväl till middagsbordet som på tåget in till universitetet. Jag kände mig som en förälskad tonåring och det enda negativa är att boken hade ett slut. Men det kommer inte stoppa mig från att läsa om den igen.
Alla de olika karaktärerna har starka personligheter som verkligen får dem att stå ut. Ibland undrade jag om detta verkligen bara var en bok jag läste eller ett utdrag ur Livet.
En verkligt bra bok som jag varmt rekommenderar. Jag skulle vilja påstå att de allra flesta kan läsa och tycka om den här, varken man precis börjat högstadiet eller väntar på pensionen.
Kärlek och humor. Så skulle jag beskriva denna roman.

Betyg: *****


Jennifer Scales

Tänkte jag skulle tipsa om en underbar ungdomsfantasy-serie. Detta ska ju trots allt föreställa en blogg för fantasyfreaks!


Jennifer Scales av MaryJanice Davidson & Anthony Alongi

Jag älskar den här serien. Språket är lätt och passar perfekt för de yngre läsarna (men även äldre som gillar genren kan läsa och njuta av dessa böcker), det är en lagom blandning humor/spänning/kärlek samt att storyn är väldigt originell. Jag har (hittills) inte sprungit på en likadan bok därute.
För er som läser vampyr- eller varulvslitt. så kommer ni säkerligen känna igen delen med de olika släkterna som är i krig med varandra och det faktum att det finns jägare. Här har man dock gått snäppet längre. Istället för de typiska varulvarna så har vi vardrakar, varspindlar osv.
Young Urban Fantasy. Det är vad jag skulle vilja kalla dessa böcker.
Jag har läst de två första böckerna i serien och den tredje står bredvid i bokhyllan där den strålar som en radioaktiv stjärna. Ska ge mig i kast med den så snart som möjligt.

Bilden ovan är omslaget på första boken. Hela serien finns att köpa (in english) hos Science Fiction Bokhandeln.

Pirates som bok?

Precis varit och sett senaste Pirates of the Caribbean. Jag gillade den, underhållande. Dock inte lika bra som första filmen - men så är det väl nästan jämt? Både i filmens som i litteraturens värld.

En sak som jag kom att tänka på när jag satt där i biosalongen var om Pirates of the Caribbean skulle göra sig lika bra i bokform. Vad tror ni? Med rätt författare så tror jag att det skulle kunna gå. Jag skulle absolut ge böckerna en chans om så vore. Fast risken vore nog att man gick miste om en hel del, så som Jack Sparrows charmiga utstrålning.
Aja, det var bara en tanke!


På tal om böcker så var jag inne i en bokhandel precis innan filmen där jag fann Udda av Sara Lövestam! Som jag har letat och så lycklig jag blev! Boken (som pocket) är numera definitivt slut hos adlibris och killen i bokhandeln talade om för mig att den varit väldigt populär hos dem också. Ska bli kul att äntligen få läsa den!

RSS 2.0