Mina litterära resmål

Vilket litterärt resmål skulle jag välja? – det undrar Titti på Hellre barfota än boklös.
Svår fråga det där. Det finns flera ställen jag väldigt gärna skulle besöka. Jag gör nog en dubbelresa!


Redwall
– klostret
Det lilla klostret där musen Mattimeo och hans vänner bor. Dit vill jag åka därför att det verkar så mysigt och roligt att få träffa alla de små djuren. Få stå i köket med fru Blåklint och läsa med John Kyrkmus.
Böckerna om Redwall är skrivna av Brian Jacques

Hogwarts
Jag vill åka hit och få se var Harry, Ron och Hermione gick i skolan. Kanske få en blick in i Dumbledores kontor och träffa på Hagrid. Skulle vara otroligt spännande och kul!
Harry Potter-böckerna av J.K. Rowling – men det vet väl alla redan?


Julklappspåse Large - bokinlägg

Bokinlägget för Julklappspåse Large kommer här!


Vilken genre håller du dig helst till då du läser?
Fantasy, helt klart. Science Fiction i viss mån. Skräck gillar jag också, t.ex. vampyrer är underbara. Sen kan jag läsa det mesta, huvudsaken är att boken är bra.

Favoritförfattare? (har du alla titlar eller har du läst alla titlar; alltså, är det idé att skicka något av just den författaren..?)
Jag har inga direkta favoriter. Det skiftar efter mitt humör och nya bekantskaper. Tycker väldigt mycket om J.K. Rowling (har alla Potter-böcker) och Eoin Colfer (älskar Artemis Folw, tror jag saknar några av böckerna… de jag har står i min tabell). Men det finns många andra som jag gillar också.

Läser du på andra språk än svenska? Vilka?
Ja, engelska. Om det är originalspråket så läser jag oftast hellre på engelska än svenska.

Lyssnar du på böcker? Vilket format i så fall?
Nej, jag föredrar att läsa själv.

Samlar du på böcker av någon särskild författare?
Ja, det gör jag ju. T.ex. David Eddings och Virginia Andrews. Men de köper/läser jag enbart i inbundet format/kartonnage, inte i pocket.
Försöker samla på mig alla böcker i serien Sagan om Drakens återkomst av Robert Jordan dock och de samlar jag i pocket.

Har du någonstans publicerat en lista över böcker som du har läst eller som du äger? I så fall var?
Jag för tabell över alla mina böcker i Excel. Skickar den gärna.

Vad är du ute efter då du läser? (bildning, äventyr, romantik, hjärngymnastik, nya erfarenheter..? försök att berätta!)
Jag vill ha äventyr och nya upplevelser! En annan plats, långt härifrån verkligheten, att drömma mig bort till. Något som verkligen kan uppsluka mig och helst aldrig tar slut!

Finns det någon genre eller författare som du undviker? Vilken?
Deckare, med något enstaka undantag. P.C. Jersild undviker jag på liv och död.
Chic-lit är inte heller något jag brukar läsa.

Finns det någon genre eller författare som du gärna vill prova på, men inte kommit dig för? Vilken?
Nej, inte vad jag kan komma på just nu… men det brukar alltid dyka upp nya författare som jag blir nyfiken på. Står säkert någonstans i bloggen om man spejar runt lite.

Finns det några särskilda titlar som du letar efter och som du skulle bli riktigt glad över att få?
Kolla i bloggen! Jag kommer inte på några så här på rak arm tyvärr.
Men jag tycker om överraskningar (för det mesta) och stiftar gärna nya bekantskaper.


Ge mig INTE Twilight-sagan. Den ska jag köpa själv om mina föräldrar inte ger mig den i julklapp.


Julklappspåse Large - frågor

Här är då mina svar på frågeformuläret till Julklappspåse Large!


Vad gör du helst på fritiden?
Ta det lugnt och slappa. Lyssna på musik, men det gör jag nästan dygnet om ändå. Läsa självklart. Titta på film eller skriva på en ny berättelse, min dröm är att bli känd författarinna. Jag är också väldigt förtjust i att lägga pussel. Bakning är en liten hobby jag har också, fast inget för komplicerat.

Samlar du på något?
För mycket! Bokmärken bl.a. sen även nyckelringar i form av små mysdjur, drakstatyer (fast det går nog inte att skicka så lätt…), kortlekar med olika motiv osv. Rosor tycker jag om! Fast inte äkta, de drar bara till sig ohyra och sen är jag expert på att ta död på växter.

Favoritfärg?
Svart! Gärna med detaljer i vitt. Rött, lila och grönt funkar också. Jag kan även använda rosa detaljer, men kanske inte i lika stor utsträckning. Brunt avskyr jag.

Tv-serier som du uppskattar?
Buffy the Vampire Slayer, Dark Angel, Navy CIS, Will & Grace, Bones, 2 ½ Men etc. Hälften av dem går inte ens längre. Jag är inte särskilt förtjust I såpor eller liknande annars.

Favoritfilm? Eller: vilken slags film gillar du bäst?
Pitch Black är definitivt en av mina favoriter. Älskar Vin Diesel! Sen är jag även ett fan av Johnny Depp, så Pirates of the Caribbean så klart.
Favoritgenre skiftar, men action/fantasy/kampsport är väl det jag ser mest på.

Föredrar du te eller kaffe? Vilken smak?
Dricker inget av det.

Vilket slags godis tycker du bäst om?
Det skiftar lite. Men choklad är en favorit. Inte mörk dock.
Annars gillar jag sura saker, men även söta. Vingummi är gott. Marianne, Bounty, Romerska bågar…
Inte marsmallows. Men julskum tycker jag om.
Äter nog det mesta utom lakrits annars.

Stjärntecken?
Vågen. Född i Ormens år.

Något som du verkligen skulle avsky att få i ett paket till jul?
Tomtar! Nej, jag förstår inte folks kärlek för de röda/grå gubbarna med långt skägg. En stor anledning till detta är förmodligen min mors fascination över att pynta hela husets vrår fulla med just tomtar. Det blir för mycket. Men jag tycker om tomteluvor på andra figurer, det fungerar.

Något som du verkligen skulle bli glad över att få i ett paket till jul?
Böcker, skivor, pengar och kläder. En ny cykel kanske. Men det kan ju vara lite klurigt att få ner i ett L-paket… om det inte är en väldigt liten och hopfällbar cykel så klart.
Men jag blir nog glad för det mesta.

Eventuella allergier eller födoämnesval (vegan t.ex.)?
Inget att oroa sig över.


Min hemliga boktomte är självklart välkommen att ställa frågor!


Bokrecension - Om jag stannar


Om jag stannar

Gayle Forman


Mia minns inget från olyckan, hon vet bara att hon färdades i bilen på sladdriga vintervägar tillsammans med sin familj.
Så plötsligt, kan hon se sig själv genom bilens krossade vindruta, ligga svårt skadad och medvetslös. Hon hör Beethovens toner fortsätta strömma genom bilradion, och blandas med ljudet av sirenerna.
Under de 24 timmar som följer får vi genom Mias tankar och tillbakablickar lära känna hennes liv och hennes val. Och nu står hon inför det svåraste valet av alla – leva vidare trots att hon förlorat sin familj eller… släppa taget?

Den här boken är extremt sorlig och hemsk samtidigt som den fick mig att le och skratta flera gånger under läsningen. Trots att den berättas utifrån Mias ”astralkropp” så ger den en väldigt realistisk känsla, som om det man läser faktiskt har skett på riktigt.
Det var mycket lätt att leva sig in i hennes situation och jag mådde nästan dåligt själv när hon fick det hemska beskedet om sin bror.
Boken är verkligen helt underbar och läsaren får följa Mias tvekande över vad hon nu har att leva för. Hon ser lite då och då tillbaka på minnen hon har av sin familj och på så sätt får man lära känna Mia för den hon är.
Jag vill varmt rekommendera den här boken, både stora som små kan läsa och njuta/gråta över den.

Betyg: ****

Bokfrågornas ABC - del 1

Lilla O har startat sin Bokfrågeutmaning och först ut är bokstaven A, alfabetisk ordning.


Bokstaven A:

1. Alfa var första bokstaven i det grekiska alfabetet. Berätta om en bok som du på något sätt förknippar med Grekland.
Det här kanske låter underligt, men Vem är vem i nordisk mytologi? Därför att asagudarna på ett sätt får mig att tänka på de gamla grekiska gudarna.

2. Adam var enligt Judendomen, Kristendomen och Islam den första människan på jorden. Nämn en bok som handlar om eller är skriven av en Adam.
Gayle Formans bok Om jag stannar. Mia, huvudkaraktärens pojkvän heter Adam och är punkare.

3. Vilka var de första böckerna du minns att du läste eller hörde när du var barn? Har du läst dem för dina egna eller andras barn?
Borträknat alla små pixi-böcker så minns jag att min farsa hela tiden fick läsa Måns och Mari – vår till vinter och Buhuerna. Jag älskar verkligen de böckerna.
Då jag inte har några barn så nej, det har jag inte. Har inte heller läst de för någon annan vad jag vet om.

4. Mänsklighetens vagga finns enligt forskare i Afrika. Berätta om en bok som på något sätt anknyter till denna väldiga kontinent.
Den första boken som dyker upp i mitt huvud är Damernas detektivbyrå, vilket nog också när jag tänker efter är den enda bok som utspelar sig i Afrika av de jag läst.


Vilka är ni?

Det är lite klent med kommentarer här i de senaste inläggen ser jag...

Men vilka är ni egentligen som läser? Några känner jag nog till, men kanske har jag även några mer anonyma läsare?
Nu är jag nyfiken! Lämna gärna en liten kommentar :)

Böcker i julklapp

Läste Lilla Os inlägg om att få böcker i julklapp.
Jag har nästan börjat ge upp på att önska mig böcker, det inte särskilt ofta jag får någon ändå. "Har du inget roligare du önskar dig istället?" – detta får jag höra nästan varje gång jag svarar böcker på frågan vad jag önskar mig. Men jag förstår inte, jag tycker ju att böcker är roligt! Och vem är det som ska ha klapparna? Försöker alltid komma på annat också, men det blir mest musik då.
Jag tycker det blir svårare och svårare att komma på saker man kan önska sig med åren. Stämmer det eller är det bara jag?
På sätt och vis är det nog bäst att önska sig pengar så att man kan köpa sig precis vad man vill ha själv. Kanske springer man på ett par snygga jeans eller liknande! Pengar är alltid trevligt att få. Fast jag känner mig fortfarande som ett litet barn på julafton, det är så spännande och roligt att få en massa paket och pengar är ju lite klurigt att slå in.
Hur tänker ni? Får ni det ni önskar er i julklapp, t.ex. böcker?


Lite smått och gott

Jag har nu rensat min digitalkamera och bestämde mig för att inviga nästa mängd med foton med en bild på lite smått och gott som jag införskaffat på sista tiden. Vem vet, kanske kan min hemliga boktomte ha nytta av detta sen? :)Här är vad ni ser på bilden;
Två slipsar - svart/rosa och svart/lila
Sminkväska - Green Day-tryck
Två par mysstrumpor att gå i inne på vintern - lila med söta figurer
Ljusstake för värmeljus - silver
Svart ros
Bokmärke - pandor
Kortlek - bilder från anime Gravitation
Två nyckelringar - ett mysdjur och en med figurer från Gravitation
Två sudd - en hamster och creps

Kortleken, den ena nyckelringen (Gravitation) samt sudden är inköpta från sfbok.se
Ganska luddigt och gulligt? Rosen fick representera min svarta sida.


New MoonI söndags var jag (med farsan) och såg New Moon. Jag älskar verkligen Twilight-sagan! Och då har jag ändå inte läst böckerna ännu...
Filmen var i alla fall underbar. Men på vissa sätt tyckte jag nog bäst om första filmen. Samtidigt var det väldigt roligt att få se vargarna osv.
Jag har nu fastnat totalt för Jacob dessutom. Efter film två så röstar jag faktiskt på Jacob istället för Edward. Jag kommer nog alltid att hålla vampyrer framför varulvar, men nu går jag efter personligheten osv. och då fångar Jacob mig i sitt grepp direkt. Han är ju dessutom så gullig! Det finns något mystiskt i hans blick.
En bild säger mer än tusen ord ;)

För att inte tala om vilken vacker varg han är!


Julklappspåse Large

Har nu anmält mig till En bok om dagens Julklappspåse Large - specialare!

Trodde först inte att jag skulle ha råd att vara med på ett julklappsbyte, men bytena som En bok om dagen anordnar är så otroligt roliga så jag beslöt mig för att ge mig själv råd. :)

Sista anmälningsdag den 29 november klockan 18.00


En andra chans?

Ni vet när man har höga förväntningar om en bok, men så när man börjar läsa så visar det sig att den verkligen inte är som man trott. Man vill bara lägga ihop boken och gömma den så långt in i bokhyllan det går.

Just så var det för mig när jag började läsa Blod av Åsa Anderberg Strollo. Jag har hört gott om den och mina förväntningar var ganska höga. Men när jag väl började läsa så kändes det som om jag fått tag i fel bok. Efter det första kapitlet ville jag bara lägga ifrån mig den och aldrig mer behöva öppna boken. Men jag har trots detta bestämt mig för att ge boken en till chans. Kanske blir det bättre? Jag hoppas verkligen det.

Har någon av er läst boken? Är den värd en andra chans?


Överklagan för New Moon

Nordisk film har fått igenom sin överklagan mot 15-årsgränsen på New Moon. Gränsen är nu sänkt till 11 år, något de många tonårsfansen säkerligen är väldigt lyckliga över.
Jag för min del håller med om att 15-årsgräns på Twilight-sagan är lite väl. Hur många har till att börja med inte läst böckerna alla redan (okej, men jag är ett undantag och heller inte tonåring längre)! 11 år tycker jag låter mycket rimligare. Men ni kanske inte håller med mig där?

Fantasyklubben - november 09

Om man glömmer att avbeställa saker så dyker de sedan upp i brevlådan...
Men eftersom jag läser och gillar serien Sanningens svärd så blir jag inte ledsen över det.

I Kahlans spår av Terry Goodkind
tjugonde delen i Sanningens svärd.
Baksidetext: Rickard har blivit svårt skadad i en strid mot några soldater. När han återfår medvetandet har han helats av trollkvinnan Nicci, men till sin förskräckelse upptäcker han att hans kära Kahlan är försvunnen. När Rickard frågar efter henne märker han att ingen vet vem han pratar om, inte ens Cara som så länge varit Kahlans bästa vän. Alla tror att Rickard bara har inbillat sig att han har en fru. Och när Rickard gör efterforskningar märker han att alla spår efter Kahlan är borta.
Rickard är nu ensam i sitt sökande efter Kahlan och ju mer han försöker minnas om vad som kan ha skett, desto osäkrare blir Rickard på om det liv han tycker sig ha levt överhuvudtaget har inträffat.

Stötta böckerna

Jag vill ha ett par bokstöd! Jag behöver ett par bokstöd!
Såg på Science Fiction Bokhandeln för länge sen att de hade ett par snygga med Death och Dream (från Ändlösa), men jag vet inte om de fortfarande har de kvar dock.
Någon som har några idéer på var jag kan hitta snygga bokstöd? Har lite böcker som behövs stöttas upp.

Bokbloggarna föses ihop

Som de flesta av er redan vet så sköter Maria (på Arianrhod och numer även här) den braiga sajten Bokbloggar.nu där hon har samlat en massa bokbloggar, bokförlag osv.
Men när jag skrev fel i webläsaren häromdagen, .se istället för .nu, så snubblade jag in på Svenska bokbloggar. Precis som Maria så samlar de bokbloggar med rss-feed på sin sajt. Roligt tycker jag! Nu har jag två sajter att sitta och speja på ;)

Bokrecension - Rufus sista resa


Rufus sista resa

Anders Brundin


”Rufus kan inte skrika. Han ligger instängd i sig själv, i sitt eget fängelse. Det här är värre än att dö. Mycket värre.”
När Rufus vaknar upp på sjukhuset kan han inte röra sig, han minns ingenting. Han hatar läkarna som stirrar på honom med avsky. Ingen berättar vad som hänt.
När han träffar Paula, en hjärtsjuk flicka på avdelningen, får han livslusten tillbaka. Men samtidigt tränger sig mörka tankar fram. Vem är han, varför beter sig alla så konstigt på sjukhuset? Varför kommer ingen och hälsar på?
Journalister stoppas i hissen, han hör hemska rykten. Är han ett offer – eller kan svaret vara ännu värre?

Detta är en ganska så allvarlig berättelse där karaktären Rufus brottas med sig själv. Ska han dö eller leva? Är han ond eller god? Vill han minnas?
Boken är lättläst och bra skriven. Skriven från förövarens synsätt ger den läsaren en annorlunda upplevelse och möjligtvis syn på andra människor.
Den passar nog bäst till lite äldre ungdomar, runt femtonårsåldern och uppåt. Både killar och tjejer kan läsa den. Jag tyckte om den och vill rekommendera den till andra läsare. En bra bok.

Betyg: ****

Bokrecension - När natten är som mörkast


När natten är som mörkast

Britt Engdal


”När natten var som mörkast vaknade jag. Hastigt satte jag mig upp, ett iskallt vinddrag gick genom rummet. Jag var inte ensam. Någon stod vid min säng.”
Varje natt står hon vid Max sida, kvinnan i långa kjolar, lysande i mörkret. Hon nynnar på en melodi. Är hon ett spöke? Och vad vill hon?
13-årige Max får allt svårare att sova. Han som inte tror på spöken, varför är han då rädd?
I skolan har han grupparbete om släktforskning med Amanda, klassens sötaste tjej. En av Amandas släktingar är Lisa Kristina Larsdotter, en flicka som dödade sitt barn.
Max och Amanda försöker ta reda på varför. Kanske har Lisa Kristina något med spöket att göra?

En äkta rysare för yngre. Med en del kärleksinslag i bakgrunden.
Boken är lättläst och jag vill påstå att den passar lika bra för pojkar som flickor. Jag rekommenderar den för barn mellan sju och elva år.
Det är en härlig bok med lagom hög spänningsfaktor rakt igenom.

Betyg: ****

La Musica!

Jag berättar ju inte särskilt mycket om mig själv här på bloggen. Vill gärna upprätthålla en viss anonymitet här i cyberspace. Men tänkte ändå att ni skulle få "veta" lite mera om lilla mig och eftersom en persons musiksmak (precis som boksmak) kan säga en hel del om personen i fråga så är här fyra exempel på vad jag gillar att lyssna på. Dock är det här bara fyra olika band, om jag rabblade alla grupper som jag gillar så skulle inlägget bli hur långt som helst. Min smak är ganska splittrad, men de här är några av mina favoriter (i alla fall för tillfället).
Lyssna och njut ;)HIM - Funeral of Hearts
Denna hade inbäddad länk inaktiverad, hoppas det går bra med direktlänk till videon istället.


Ominstallation...

För ett tag tillbaka så pratade jag om att ändra layouten på bloggen. Men som ni ser har det inte hänt något än.
Anledningen till detta är inte att jag gett upp idén, nej tvärtom! Det ska bli en annan layout och jag har bestämt mig för nästan hur varenda detalj ska se ut.
Dock har jag ett annat litet problem som gör att det kommer dröja ytterligare innan det går från idé till verklighet. Senast jag installerade om min dator så avinstallerade jag både Photoshop och Dreamweaver. Sen har det inte blivit av att installera de igen... men så fort jag har tid så ska de återigen installeras och bloggen få sin nya, mörka (med ett stänk av... nej, jag tänker nog inte avslöja för mycket) design. ;)

Bokrecension - Mörkerboken


Mörkerboken

Hannele Mikaela Taivassalo & Lena Frölander-Ulf


Prinsessan Liten sitter och läser så trygg, så trygg på sitt slott. Men vad finns där ute i mörkret?
Vargar som ylar i natten. (Det är inte vinden som gnyr, om du tror!)
Skogens förrädiska mörker. (Där inte bara vargar smyger med blottade huggtänder, du kan tro att våldsmän och rövare gömmer sig där!)
Spöken och gastar.
Häxor med kvastar (och utan).
Vildsvin med vässade järnbetar och en hjort med en krona av eld!
Och värst av allt: Människor.
Människor som vill ont.
Människor som vill ha:
Guldet i skattkammaren.
Korven i korvkällaren.
Bakverken i bagarstugan.
Pengarna som vi så nogsamt sparat och räknat och blankat och putsat och samlat och gömt undan i kassakistan.
Alla de som vill ha allt det här som du har, Liten.
Men Liten är inte rädd. Hon går rakt ut i mörkret.

Min första uppfattning om boken var att det var en lite ruggigare barnbok. Men så var inte fallet.
På ett unikt och spännande vis låter denna berättelse barnen förstå att mörkret inte är något att vara rädd för. Här är det istället de vuxna som räds mörkret och allt som gömmer sig i skuggorna, Prinsessan Liten går orädd rakt ut i det mörka och okända.
Boken gav mig en mysig känsla och jag mycket väl tänka mig att den hade blivit en av mina favoriter när jag var liten.
Varmt rekommenderad att läsa högt ur eller börja läsa själv. Den är även fylld med vackert mörka bilder som ger berättelsen en extra gnistra.

Betyg: ****

Vill-läsa-lista

Jag har gått runt ett tag med en del böcker i huvudet som jag vill läsa. Men kanske vore det bättre att skriva ner de istället? Det börjar faktiskt bli svårt att hålla kvar alla titlar i minnet.
På grund av detta och för skojs skull så kommer här en liten version av min vill-läsa-lista. Helt utan inbördes ordning bör tilläggas.

P.S. Jag älskar dig!
– Cecilia Ahern
Innan jag dör – Jenny Downham
Marilyn Manson: den långa vägen ut ur Helvetet – Marilyn Manson
Tidväktaren – Jeanetta Winterson
Bläckhjärta – Cornelia Funke
Halfway to the Grave – Jeanine Frost


Bokrecension - Apelsinflickan


Apelsinflickan

Lena Kallenberg


Signe växer upp på ett barnhem i Stockholm. Hon får arbete som piga men rymmer från sin husbonde och söker efter sin far. »Du ska inte bli en apelsinflicka«, ekar fars röst inom henne. Nej, hon vill inte sälja sig till män på krogar och bakgator som väninnan Alice gör. Men hur ska en ung kvinna klara sig när människor står i kö för arbete i de nya fabrikerna?

Boken liknar på vissa sätt en biografi där vi får följa Signe i sina försök att skaffa sig ett ”ordentligt liv”.
Det var både roligt och intressant att få läsa om ett 1800-talets Stockholm och det liv många, framförallt flickor, levde på den tiden.
Ibland blev det dock så mycket att ta in att jag kände mig tvungen att lägga ifrån mig boken. Men trots detta så tyckte jag väldigt mycket om boken och jag vill verkligen rekommendera andra att läsa den, varken ni brukar läsa den här sortens litteratur eller inte.
Om någon svenskalärare läser den här recensionen så kanske det vore en idé att ta med den på läslistan i skolan?

Betyg: ****

Paket 3.3

 

Förlåt att det tagit så extremt lång tid! Men här är då äntligen en bild på mitt tredje och sista Pocket&Prassel paket ^^

Återigen en bok som jag inte hört talas om. Men den verkar väldigt bra!

Sen var där ett handskrivet, jättefint kort och godis. Nu gillar jag tyvärr inte banan så chokladen gav jag till farsan (han närmast dyrkar banan, så det uppskattades). Napparna var däremot väldigt goda.

Tack så mycket för alla de fina paketen! Det var roligt och ska bli spännande att läsa alla böckerna senare! :)


Scream Awards 2009

Sitter uppe sent och tittar på Scream Awards 2009. "Ett slags Oscarsgala som enbart premierar årets bästa verk i genrerna skräck, science fiction och fantasy."

Reklampaus just nu så jag passar på med ett litet inlägg. Hittills har en vampyr (Alexander Skarsgård som Eric i True Blood) vunnit priset som Bästa Skurk och en varulv (Taylor Lautner som Jacob i Twilight) priset som Bästa manliga Stjärnskott. Sånt är alltid trevligt!

 

 

Uppdaterat:

Priset för Bästa Skräckskådespelare gick till Stephen Moyer (Bill i True Blood). Ytterligare en vampyr! ;)

Han gav kommentaren att "it feels good, being Hollywoods most horrific man".

Dessutom gick priset för Bästa tv-serie till just True Blood!

Sen gick även priset för Bästa fantasyfilm till ingen annan film än Twilight.

 

Som ett stort vampyr- (och varulv, måste jag nog säga) freak så var dessa priser verkligen superroliga! Precis efter min vilja. Men självklart tyckte jag även om flera av de andra nominerade och vinnare, dock bestämde jag mig för att ge inlägget temat Vampyrer och Varulvar för enkelhetens och kärlekens skull. ^^


RSS 2.0