Årets bokmässoupplevelse!

Det här var ju då andra året på Bokmässan för min del. Fortfarande lika roligt? Jaa, absolut! Kommer definitivt åka dit nästa år igen om inget oväntat dyker upp. Det är inte bara Bokmässan jag gillar utan hela Göteborg, börjar bli förälskad i denna vackra stora stad. ^^
Med mig hem efter lördagen följde 6 böcker och ett dubbelnummer av manga-tidningen ShojoStar.

Böckerna var;
Känn pulsen slå av Berny Pålsson (fortsättningen på Vingklippt ängel)
Tillsammans av Denise Rudberg
Änklingen av Ray Kluun (fortsättningen på En sorts kärlek)
Marked av P.C. & Kristin Cast
Kamikazekaniner av Andy Riley
Du och jag, Marie Curie av Annika Ruth Persson

Sen var det för mig även ett måste att gå ner till Shock! Blev inga kläder den här gången, men lite accessoarer. ;)


Bokmässor o plugg i högsta hugg!

Ursäkta att det inte blir så mycket inlägg just nu, men det blev ganska rejält med pluggande den här veckan. Mår lite av och an oxå. Säkert fått svininfluensan eller nåt, snart växer det väl ut en liten knorr där bak! Haha
Men jag ska bättra mig efter denna vecka. Om inte annat blir det snart en till recension, läser Apelsinflickan om kvällarna innan jag somnar.

På lördag bär det ju av till Bokmässan för min del dessutom! De flesta av er ska väl dit redan på fredag, men se det kan inte jag. Tycker lördag känns mer avslappnat oxå :P
Om ni tror er se mig får ni väl vråla i ;) lystrar till Snöfrid. Utan att avslöja mitt utseende rakt upp och ner här i cyperspace så kan jag säga att jag har lila/svart hår och kommer gå klädd i svart tyllkjol med converse på fötterna. Jag bits inte så var inte blyga nu!

Ha det så bra så länge!

Först till kvarn!

Jo, med min senaste adlibrisbeställning dök det upp ett presentkort på lovefilm.se Det går ut på att man får en månad med kostnadsfri hyrfilm. Dessutom får man en värdecheck på 50 kr på adlibris.com när man blir medlem.
Rolig idé, verkligen! Men nu hyr inte jag film...
Någon som vill ha det istället? Ingen tävling eller så, utan först till kvarn gäller. Det enda jag begär är adressen dit jag ska skicka det.

Arr, yer freakin' landcrab!

My pirate name is:

Iron Anne Flint


A pirate's life isn't easy; it takes a tough person. That's okay with you, though, since you a tough person. Like the rock flint, you're hard and sharp. But, also like flint, you're easily chipped, and sparky. Arr!
Get your own pirate name from piratequiz.com.
part of the fidius.org network

Vad tycker ni?

Jag har funderat ett tag nu. Är inte så nöjd med bloggens utseende. Egentligen skulle jag kunna ordna något snyggt i photoshop/dreamweaver och lägga upp, men det känner jag inte riktigt för. Men jag vill göra något. Något enkelt. Fast snyggt.
Så jag tänkte svart. Vad tror ni? Jag gillar svart. Om ni kände mig irl skulle nog vissa av er bli lite förvånade över bloggens färger... Men vad tycker ni? Om jag ändrar om bloggens utseende och gör det lite mer svart (med ett stänk av rosa) kommer ni att gilla det?
Jag vill inte förlora någon av mina kära läsare för att bloggen går in i mörkret. Men samtidigt vet jag inte om jag vill ha en blogg som jag inte trivs med själv.
Lämna gärna en kommentar. Har inte helt bestämt mig än om jag verkligen ska ändra layouten, men OM jag gör det så skulle det vara roligt med lite åsikter.

Snyggt syrran!

Min syrra har äntligen börjat blogga! Jag har tjatat ett tag på henne... ;) det var på tiden att du kom igång.
Hon skriver lite då och då om vad som faller henne in, just nu blir det tydligen en del böcker. Kolla in hos henne vetja! Och skriv en liten kommentar ^^
Ni hittar henne här och i min vänstermeny.

Bokrecension - Glass Houses


Glass Houses

Rachel Caine


It’s a small college town filled with quirky characters. But when the sun goes down, the bad comes out. Because in Morganville, there is an evil that lurks in the darkest shadows – one that will spill out into the bright light of day.
Claire Danvers has had enough of her nightmarish dorm situation. The popular girls never let her forget just where she ranks on the school’s social scene: somewhere less than zero. And Claire really doesn’t have the right connections – to the undead who run the town.
When Claire heads of campus, the imposing old house where she finds a room may not be much better. Her new roommates don’t show many signs of life. But they’ll have Claire’s back when the town’s deepest secrets come crawling out, hungry for fresh blood…

Till en början kändes boken lite seg, jag hade svårt att få grepp om handlingen. Men sen blev den riktigt spännande och framåt slutet tycktes händelserna nästan byta av varandra.
Boken kunde gärna ha startat lite mer händelserikt, men när jag till slut kom in i den så var berättelsen fängslande och väldigt nervkittlande. Där fanns till och med ett litet uns av romantik, något jag verkligen inte hade räknat med men som passade in perfekt.
Sedan avslutades hela boken med en rejäl cliff hanger så att läsaren blir tvungen att fortsätta med nästa del i serien. Förutsatt att man vill veta hur det går så klart.
Gillar man vampyrer och spänning så rekommenderar jag er varmt att läsa den här boken.

Betyg: ****

Bokrecension - Vad som än händer


Vad som än händer

Debi Gliori


Liten tror att ingen älskar honom, men det är inte sant.
Stor älskar Liten vad som än händer!
En bok för de allra minsta om det största av allt: kärleken.

En riktigt söt och pedagogisk bok för de små.
Skriven i vers, vilket gav mig känslan av en vacker men enkel dikt.
Det är en fin bok och jag tycker verkligen om den. Passar utmärkt som högläsningsbok för de små barnen.

Betyg: ****

Bokrecension - Moon Called


Moon Called

Patricia Briggs


Werewolves can be dangerous if you get in their way, but they’ll leave you alone if you are careful. They are very good at hiding their natures from the human population, but I’m not human. I know them when I meet them, and they know me, too.
Mercy Thompson’s sexy next-door neighbour is a werewolf.
She’s tinkering with a VW bus at her mechanic shop that happens to belong to a vampire.
But then, Mercy Thompson is not exactly normal herself… and her connection to the world of things that go bump in the night is about to get her into a whole lot of trouble.

Jag var lite osäker till en början, men boken visade sig vara betydligt bättre än jag hade trott. Den innehöll en hel del spänning och oförutsägbara händelser. Älskade Mercys ironiska kommentarer.
Varulvarna beskrivs mera som individer och inte bara som aggressiva djur med en kvinnosyn som de flesta feminister troligen inte uppskattar. Här får läsaren även lära känna deras mänskliga sidor. Dock är kvinnosynen kvar, men den känns ändå väldigt rätt för varulvar.
Om ni gillar böckerna om Kitty av Carrie Vaughn eller helt enkelt bara har en förkärlek till varulvar och vampyrer så rekommenderar jag er att läsa den här boken.

Betyg: ****

Bokrecension - Skulduggery Pleasant


Skulduggery Pleasant

Derek Landy


Stephanies farbror, Gordon, är upphovsman till en rad skräckhistorier. Det är i alla fall vad Stephanie tror – tills han dör och hon får ärva hela hans förmögenhet. Då upptäcker hon att hans uppdiktade berättelser kanske inte är så uppdiktade…
Helt oförberedd kastas Stephanie in i en värld av ondskefulla bovar, gudar från en mörk forntid, morska hjältinnor, hudömsande vampyrer och ihåliga män. Så dyker Skulduggery Pleasant upp – en levande, talande, eldkastande skelettdetektiv. Tillsammans måste de besegra en urgammal, oövervinnelig ondska.
När helvetet brakar loss är det tur för Stephanie att hon inte är en vanlig 12-årig tjej. Och det är tur för Skulduggery att han redan är död.
Segrar ondskan? Kommer Stephanie och Skulduggery att sluta tjafsa tillräckligt länge för att kunna slå tillbaka?
En sak är säker; motståndarna vet inte vad som väntar dem!

Återigen en bok värd att sträckläsa då den är nästintill omöjlig att lägga ifrån sig.
Spänning, humor, talande skelett och hudömsande vampyrer. Den här boken har allt!
Jag skulle vilja kalla det för en deckare med inslag av fantasy, säkerligen lika rolig för så väl yngre som äldre läsare. Dock kanske vissa äldre inte finner den riktigt lika spännande.
Men det är absolut en läsvärd bok. Läs den. Själv ska jag sluka nästa bok i serien så fort jag lyckas sätta tänderna i den.

Betyg: *****

Så sant som det är sagt!

Vixxtoria har helt rätt i det hon skriver! Ingen kunde ha sagt det bättre.

Den långa vägen ut ur helvetet

Jag är egentligen inget fan av biografier, särskilt inte skrivna av kändisar. Men även jag kan göra vissa undantag ibland.
Den långa vägen ut ur helvetet har jag plirat på ett par gånger nu och en nyfikenhet börjar växa sig fram hos mig. Jo, jag får nog erkänna att den här biografin kan jag tänka mig att läsa.

Emotionell litteratur

Nu tror jag nästan varenda bokbloggare har svarat på den här enkäten… kände mig lite utanför och besvarar den jag med! :)
Det är förövrigt Lilla O som plitat ner alla frågorna.

Berätta om en bok som;

1. fick dig att skratta.
Senaste boken som fick mig att skratta var Skulduggery Pleasant. Det fanns en viss ironi i berättelsen som gjorde det hela väldigt roligt.
2. fick dig att gråta.
Den otroliga vandringen. Jag blev så skärrad när det såg ut som om Peter (jag tror det var så pojken hette?) inte skulle få återse sin älskade Shadow. Minst lika skärrad som jag blev av filmen, det är nog enda gången en bok fått mig att gråta.
3. gjorde dig riktigt arg.
En sorts kärlek. Jag var så ilsken på Sten. Skällde nästan ut min farsa för att män var ett hemskt och vidrigt släkte… har dock lugnat ner mig lite nu.
4. fick dig att vilja besöka platsen där den utspelades.
Det har många fått. Vill hemskt gärna besöka Hogwarts, men det finns ju vissa problem med det. Fantasy har en tendens att skapa dessa små problem. Skulle gärna följa i Magiere och Leesils fotspår, men de är inte heller från denna värld så att säga. Men anime/mangan Rurouni Kenshin har fått mig att vilja besöka Kyõto däremot!
5. handlar om en historisk tid som du tycker om.
The Vampire Who Loved Me. Gillar tiden när kvinnorna fortfarande mest gick I långkjolar och det fanns mörka grander med diverse pubar och glädjeflickor. Vampyrer tycks dessutom passa in väldigt bra i denna tid.
6. du ångrar att du läste ut.
Jag kommer ärligt inte på någon… har bara ett vagt minne av att jag läste en bok när jag var litet som hade ett öppet slut och jag var så besviken på författaren för att det inte stod hur det gick för huvudkaraktären. Men jag minns tyvärr inte vilken bok det var.
7. finns i dina tankar trots att det var längesedan du läste den.
Molly Moons fantastiska bok om hypnos var ett bra tag sen jag läste. Men jag gillade den skarpt och kan fortfarande berätta precis vad som hände. Fortsättningarna står i bokhyllan, har tänkt läsa de snart.
8. har väntat i bokhyllan riktigt länge.
Sagan om Ringen och Jurassic Park. De har det bara inte blivit av att läsa än. Får försöka ändra på det framöver.
9. du inte förstår att så många tycker om.
Barnens ö. Ni vet, av han P.C. Jersild. Jag verkligen avskyr den boken. Den är inget annat än lustig.
10. du tycker att alla ska läsa.
Carrie av Stephen King, bara för att välja en bok som inte är fantasy. Men annars så är ju frågan så svår. Finns så otroligt mycket som jag tycker alla ska läsa. Men med all vampyrfrossa som är just nu så säger jag Moon Called och anledningen får ni när jag recenserar den. ;)


Ren tillfällighet eller...

Ja, man börjar ju undra. När jag på skoj tittar igenom bokhyllor, bokhögar osv. och finner att en stor del av min favoritlitteratur råkar ha tre saker gemensamt.
POCKET
ENGELSKA
VAMPYRER/VARULVAR/VARDRAKAR/MAGI

Kan det verkligen vara en ren tillfällighet eller är det så att jag, helt undermedvetet, föredrar dessa tre egenskaper hos en bok?
Det tåls att fundera lite på. Tills vidare ska jag fortsätta läsa... Glass Houses av Rachel Caine. Och ja, det är en pocketengelska som handlar om vampyrer.

Uppdatering:
Om ni förresten tittar till vänster i menyn, så hittar ni två citat (som jag tycker väldigt mycket om) från två olika böcker... och tja, jag behöver väl knappast förklara mig mer?

Favoritläshörna?

Efter att ha läst det här inlägget hos Fiktionista så blev jag lite nyfiken. Hur många bokbloggare är det som rakt av gillar att läsa på toaletten?
För min del kan jag verkligen inte förstå tjusningen i det. Vet att det finns de som kan sitta riktigt länge därinne med en bra bok. Min farsa är ett av de underliga fallen... Men varför? Och känns det inte lite...äh...otrevligt? Jag menar, det är ju trots allt en toalett! Personligen vill jag inte behöva spendera mer tid än nödvändigt där.
När jag läser så är mina två favoritplatser min mysiga fåtölj - där sitter jag uppkrupen, gärna med ett eller båda benen hängande över ena armstödet och huvudet lutat mot det andra - eller soffan framför TV:n - ihopkrupen i det bortersta hörnet, gärna med en filt slappt hängande över axlarna. Sen kan jag läsa i allmänhet på de flesta olika ställen så som tåg och buss, uppflugen på mitt skrivbord eller sittande i ett fönster, liggande i sängen osv. Men toaletten? Nej, nej och åter nej! Eww rent ut sagt!
Annars om jag kunde bestämma läshörna helt som jag ville så skulle det bli en stor, kylig och lite dunkel vind. Som den pojken smyger upp på i Den oändliga historien av Michael Ende, ni vet? Det känns som en ultimat favoritläshörna, i alla fall ur min synpunkt! ^^
Hur tänker ni andra? Har ni några favoritläshörnor där ni kan sitta i timmar och bara njuta av boken?

Share
it with me! :)

Jag vill ha!

Idag ramlade höstens nyhetstidning från Science Fiction Bokhandeln ner i brevlådan. Finns alltid så himla mycket spännande i deras tidning. Av böckerna i denna är jag bl.a. nyfiken på följande;

Svenska titlar
Genom dina ögon – Stephenie Meyer
Vampyrens märke – P.C. Cast & Kristin Cast
Törst – Richelle Mead

Engelska titlar
Pride and Prejudice and Zombies – Jane Austen & Seth Grahame-Smith
Sense and Sensibility and Sea Monsters – Jane Austen & Ben H. Winters
The Magicians – Lev Grossman
Graceling – Kristin Cashore
Shadowmagic – John Lenahan
Monster Hunter International – Larry Correia
Nekropolis – Tim Waggoner
Nightwalker – Jocelynn Drake
Blood Memories – Barb Hendee
The Reformed Vampire Support Group – Catherine Jinks
The New Vampire’s Handbook – Joe Garden & Janet Ginsburg
Emily the Strange Vol 1

Skulle nog helst läsa de tre översta titlarna på engelska också, men jag är inte säker på vad de heter på engelska och är lite för lat för att orka kolla upp det just nu. Har förövrigt ökat min läsning av litteratur på originalspråket (när det är engelska) och jag måste säga att jag mer och mer föredrar engelskan framför svenskan… lite lustigt egentligen då svenska är mitt modersmål. Borde jag inte föredra det då?
För övrigt står det att de i år kommer finnas i monter A02:42Bokmässan och att temat ska vara skräck och vampyrer! ;)


Kurslitteratur kan oxå vara roligt!

Ja, i alla fall när kurslitteraturen innefattar en bok som ska vara skriven innan 1930. Det är nämligen vad jag har i uppgift att läsa i min nuvarande engelska-kurs.
Funderade först mellan Pride and Prejudice eller den hederliga och gastkramande Dracula. Men så dök plötsligt en film upp i huvudet på mig, en film som jag sett nu ca tre gånger då den gått på TV. Hade för mig att den var byggd på en bok och i så fall ville jag mer än gärna läsa den (filmen är väldigt bra!).
Hittade och beställde boken på adlibris för inte mer än 19 ynka kronor. Titeln? The Importance of being Earnest av ingen mindre än Oscar Wilde. ;)

Om ni är nyfikna så har ni direktlänken till boken här!

Ytterligare en läsenkät

Hittade en läsenkät hos Lyran och eftersom jag tycker om att svara på sådana… tja, här är svaren! ^^

1. Hur såg ”lässituationen” ut i din familj? Läste dina föräldrar för dig? Läste de själva? Fanns det tillgång till böcker i ditt hem?
Morsan läser i stort sett aldrig något annat än skvallertidningar och liknande. Men min farsa läser, och det har han gjort hela sitt liv. Det var alltid han som läste högt för mig när jag var liten och skulle sova.
Förutom mina egna böcker så finns det ett litet rum med ett flertal bokhyllor i vårat hus.

2. Hade du några andra läsande förebilder som barn? Besökte du biblioteket?
Jag besökte biblioteket ibland så klart, älskade att gå och strosa i tysthet bland alla välfyllda hyllor. Helst på vuxenavdelningen för där kändes spänningen högre, fast bibliotekarien brukade komma och påminna mig om att jag var för liten för att få låna böcker från den avdelningen… jag förstod nog aldrig riktigt vad min ålder hade med saken att göra om jag ska vara ärlig.
Minns inte om jag hade någon direkt förebild, förutom farsan då, när det kom till läsande. Jag kände inte så många som läste.

3. Fanns det tillgång till andra former av ”berättande” i din barndom? Berättade någon sagor? Var du på bio eller barnteater?
Farsan hittade på egna historier ibland som han berättade. Det tyckte jag alltid var otroligt roligt och jag kunde sitta och tjata på honom i flera minuter ibland bara för att få honom att berätta en kort saga.
Bio gick vi på ganska så ofta, jag tycker nästan lika mycket om film som böcker. Men teater kom nog först när jag blev lite äldre.

4. När och hur upptäckte du tjusningen med att läsa?
Jag upptäckte ju tjusningen med att läsa tack vara att farsan läste mycket för mig och jag började tidigt att bläddra själv i mina små pixi-böcker osv. Var väl mellan 5 och 6 när jag lärde mig läsa själv.

5. Är det viktigt att läsa? Varför? Spelar det någon roll vad man läser?
För mig är läsningen enormt viktig. Den har hjälpt mig igenom en hel del och fått fungera som en slags mur mot omvärlden när jag behövt vara för mig själv. Annars tror jag det är individuellt om läsning är viktigt och vad man läser för något. Man ska läsa det man vill läsa och inte behöva bli tvingad till det för det kan ge effekten att man istället motsätter sig allt vad läsning innebär.

6. Vad har du lärt dig av att läsa?
Allt möjligt. Moral, etik, olika språk och språkbruk.

7. Vad skulle du ägna dig åt om du inte läste?
Rita, skriva, dagdrömma… allt annat jag pysslar med förutom att läsa. Men jag skulle säkert känna mig ganska rastlös efter ett tag.


Min lilla sötnos!!

När jag städade min lilla gulliga kanins bur häromdagen så fick jag plötsligt syn på en nos som vilade i fönstret av det lilla huset! Jag tyckte det såg så sött ut, var helt enkelt tvungen att fota honom! ;)


Paket 3.1

Detta anlände faktiskt i början av veckan, jag har bara inte hunnit fixa blogga om det förrän nu.Blev ganska förvånad när jag öppnade brevlådan och fann paketet med ordet "prassel" skrivet på. Redan?! tänkte jag medan jag stirrade på det.
Fick lite problem när jag skulle plocka upp det dock... det kröp nämligen en spindel på det och när man har fobi för de små krypen så är det inte världens lättaste att gå i närheten av de, än mindre försöka flytta på de. Men jag ville ha mitt paket så jag (bokstavligt talat, fast utan att skada paketet) slog bort spindeln och skyndade sen in i säkerhet.
I paketet fann jag en pocket med titeln Illusionisten av John Fowles. Vilken enorm bok! Har ärligt aldrig hört talas om den, men efter att ha läst baksidetexten så är jag väldigt nyfiken på den.
Där låg också en påse bönor i en massa olika lustiga smaker. Fick en känsla av att paketet är skickat av en kompis till Harry Potter... har inte vågat smakat bönorna än, men jag ska göra det lite försiktigt sen. Utan fusklapp!
Fick även ett bokmärke med en liten hälsning på.

Tack för det fina (och tidiga) paketet hemliga bokvän! :)


Bokrecension - Locke Lamoras lögner


Locke Lamoras lögner

Scott Lynch


»En vacker dag, Locke Lamora, kommer du att ställa till det något så praktfullt, så ärelystet, så överväldigande att himlen kommer att lysas upp och månarna börja snurra och gudarna kommer att skita kometer av fröjd. Och jag hoppas att jag kommer att vara kvar så att jag får se det.«
»Inte då«, sa Locke. »Det kommer aldrig att hända.«
Den föräldralöse Locke Lamora växer upp till den skickligaste lurendrejare som någonsin skådats. Som en av gentlemannarövarna stjäl och bedrar han med en oförskämd lätthet. En bra kupp tar tre månader att planera, tre veckor att repetera, tre sekunder att vinna eller förlora – det är hans motto. Men så en dag går han ett steg för långt och dörren till hans eget helvete öppnas.

En riktigt välskriven berättelse med mycket spänning och känslor. Den gav mig en stark känsla av verklighet, som att smygläsa någons dagbok från förr.
Till en början var jag lite skeptisk mot all detaljbeskrivning. Det kan lätt bli för mycket, men det gick aldrig över gränsen och jag slukade istället varje liten detalj med stor förtjusning.
Boken är härlig och scenariot såg för mig ut som en parallell värld till Venedig. Om ni tycker om fantasy så vill jag absolut rekommendera den här boken. Själv ska jag vänta på att nästa del kommer ut i pocket.

Betyg: ****

RSS 2.0