Bokrecension - Damernas detektivbyråDamernas detektivbyrå

Alexander McCall SmithMma Ramotswe är inte vilken kvinna som helst. Hon är Botswanas första kvinnliga privatdetektiv, faktiskt Botswanas första detektiv över huvud taget.

Precious Ramotswes metoder är en smula okonventionella, men med klokhet, sunt förnuft och fenomenal förmåga att få folk att öppna sig hjälper hon vanliga människor med deras bekymmer. Förlupna äkta män, försvunna barn, falska fäder och stulna bilar - inget är för stort eller för smått för Mma Ramotswe.


Alla som läst den här boken håller nog med om att det är en deckare för sig. Förutom de kanske like "enklare" fallen, jämfört med andra deckare med deras mord och gisslandraman, så får man veta ganska mycket om Afrika. Hur det är att leva där, deras seder och bruk osv. Detta är inbakat på ett snyggt sätt i berättelsen och jag, som varken gillar eller är särskilt duktig på geografi, har faktiskt lyckats lära mig en hel del om landet.

Man får även läsa om Mma Ramotswes uppväxt, hennes far som arbetade i gruvorna och hur gruvarbetarnas liv oftast såg ut.

Mma Ramotswe själv är snabbtänkt och använder sig av unika, och för det mesta otroligt enkla, metoder för att lösa fallen hon tar sig an. Hon har ett härligt sinne för humor och är absolut en karaktär som jag ser fram emot att lära känna bättre i följande böcker i serien.

Varmt rekommenderad till alla som gillar att läsa! Man behöver definitivt inte tycka om deckare för att gilla den här boken.


Betyg: *****


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0